Spelbolag eniga i kampen mot riskerna

Idag publicerar Dagens Nyheter en unik debattartikel. För första gången har tre av Sveriges största spelbolag – Svenska Spel, ATG och Kindred – kunnat enas om gemensamma nyckeltal för arbetet med kunder som uppvisar tecken på ett problematiskt spelande.

Spelande är för de allra flesta underhållning. Dessutom ett folknöje. Mer än varannan svensk spelar regelbundet om pengar, skriver Patrik Hofbauer, Svenska Spels vd. han fortsätter:

Men det är mer än ett folknöje. Spelandet bidrar också till samhällsnytta. Branschen genererar årligen miljarder i skatteintäkter och investerar varje år runt 800 miljoner kronor i sponsring av föreningslivet och idrotten.Samtidigt finns alltid en risk med spel. Det kommer alltid att finnas människor som inte klarar av att hantera sitt spelande. Därför måste spel alltid erbjudas på ett ansvarsfullt sätt. Spelbranschen har gjort framsteg när det gäller att motverka problemspelande, men det finns ännu mer att göra. Och allmänheten behöver få en större insyn i vårt arbete.

För i vissa avseenden är omvärldens bild av spelbranschen inte riktigt uppdaterad. Det har hänt mycket bara de senaste åren. Därför är det naturligt att det finns ett glapp mellan vad omvärlden uppfattar att vi gör – och vad vi faktiskt gör.

Men om vi ska kunna öka omvärldens förtroende och få en mer faktabaserad diskussion kring spel och spelproblem måste vi först öka vår transparens. Därför har nu Svenska Spel, ATG och Kindred beslutat att offentliggöra flera nyckeltal för vårt arbete med att motverka spelproblem.

Från och med nu kommer vi halvårsvis att redovisa följande nyckeltal:

• Hur stor andel av våra kunder som vi kontaktar till följd av misstänkt riskspelande

• Andelen som minskar sitt spelande som en effekt av dessa kontakter

• Hur mycket dessa personer i genomsnitt minskade sitt spelande

• Hur stor andel av de spelare vi kontaktat som valt att stänga av sig från spel

Vi vill vara öppnare gentemot allmänhet, politiker och investerare med hur vi arbetar och vilken effekt det får. Nyckeltalen gör det lättare för alla att följa och förstå hur spelbranschen arbetar med att motverka spelproblem. Svenska Spel, ATG och Kindred är först ut med att redovisa dessa tal helt öppet, men förhoppningen är att fler spelbolag ska följa vårt exempel.

Första redovisningen av nyckeltalen sker i början av nästa år. Informationen vi delar är tänkt att ge mer insyn i vårt arbete och bättre möjligheter att utvärdera oss – för politiker, investerare, våra kunder och för allmänheten i stort. Vi ser det som ett första steg i att återskapa förtroendet för den svenska spelbranschen".

Så långt Hofbauers inledning.

Brevet i DN hittar du här:

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen