Spelbolag eniga i kampen mot riskerna

Idag publicerar Dagens Nyheter en unik debattartikel. För första gången har tre av Sveriges största spelbolag – Svenska Spel, ATG och Kindred – kunnat enas om gemensamma nyckeltal för arbetet med kunder som uppvisar tecken på ett problematiskt spelande.

Spelande är för de allra flesta underhållning. Dessutom ett folknöje. Mer än varannan svensk spelar regelbundet om pengar, skriver Patrik Hofbauer, Svenska Spels vd. han fortsätter:

Men det är mer än ett folknöje. Spelandet bidrar också till samhällsnytta. Branschen genererar årligen miljarder i skatteintäkter och investerar varje år runt 800 miljoner kronor i sponsring av föreningslivet och idrotten.Samtidigt finns alltid en risk med spel. Det kommer alltid att finnas människor som inte klarar av att hantera sitt spelande. Därför måste spel alltid erbjudas på ett ansvarsfullt sätt. Spelbranschen har gjort framsteg när det gäller att motverka problemspelande, men det finns ännu mer att göra. Och allmänheten behöver få en större insyn i vårt arbete.

För i vissa avseenden är omvärldens bild av spelbranschen inte riktigt uppdaterad. Det har hänt mycket bara de senaste åren. Därför är det naturligt att det finns ett glapp mellan vad omvärlden uppfattar att vi gör – och vad vi faktiskt gör.

Men om vi ska kunna öka omvärldens förtroende och få en mer faktabaserad diskussion kring spel och spelproblem måste vi först öka vår transparens. Därför har nu Svenska Spel, ATG och Kindred beslutat att offentliggöra flera nyckeltal för vårt arbete med att motverka spelproblem.

Från och med nu kommer vi halvårsvis att redovisa följande nyckeltal:

• Hur stor andel av våra kunder som vi kontaktar till följd av misstänkt riskspelande

• Andelen som minskar sitt spelande som en effekt av dessa kontakter

• Hur mycket dessa personer i genomsnitt minskade sitt spelande

• Hur stor andel av de spelare vi kontaktat som valt att stänga av sig från spel

Vi vill vara öppnare gentemot allmänhet, politiker och investerare med hur vi arbetar och vilken effekt det får. Nyckeltalen gör det lättare för alla att följa och förstå hur spelbranschen arbetar med att motverka spelproblem. Svenska Spel, ATG och Kindred är först ut med att redovisa dessa tal helt öppet, men förhoppningen är att fler spelbolag ska följa vårt exempel.

Första redovisningen av nyckeltalen sker i början av nästa år. Informationen vi delar är tänkt att ge mer insyn i vårt arbete och bättre möjligheter att utvärdera oss – för politiker, investerare, våra kunder och för allmänheten i stort. Vi ser det som ett första steg i att återskapa förtroendet för den svenska spelbranschen".

Så långt Hofbauers inledning.

Brevet i DN hittar du här:

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024. Det 100:e loppet blev på onsdagen fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.

Inte nog med det, nu har 1 796 målgångar registrerats totalt i något lopp!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.