Spelbolag eniga i kampen mot riskerna

Idag publicerar Dagens Nyheter en unik debattartikel. För första gången har tre av Sveriges största spelbolag – Svenska Spel, ATG och Kindred – kunnat enas om gemensamma nyckeltal för arbetet med kunder som uppvisar tecken på ett problematiskt spelande.

Spelande är för de allra flesta underhållning. Dessutom ett folknöje. Mer än varannan svensk spelar regelbundet om pengar, skriver Patrik Hofbauer, Svenska Spels vd. han fortsätter:

Men det är mer än ett folknöje. Spelandet bidrar också till samhällsnytta. Branschen genererar årligen miljarder i skatteintäkter och investerar varje år runt 800 miljoner kronor i sponsring av föreningslivet och idrotten.Samtidigt finns alltid en risk med spel. Det kommer alltid att finnas människor som inte klarar av att hantera sitt spelande. Därför måste spel alltid erbjudas på ett ansvarsfullt sätt. Spelbranschen har gjort framsteg när det gäller att motverka problemspelande, men det finns ännu mer att göra. Och allmänheten behöver få en större insyn i vårt arbete.

För i vissa avseenden är omvärldens bild av spelbranschen inte riktigt uppdaterad. Det har hänt mycket bara de senaste åren. Därför är det naturligt att det finns ett glapp mellan vad omvärlden uppfattar att vi gör – och vad vi faktiskt gör.

Men om vi ska kunna öka omvärldens förtroende och få en mer faktabaserad diskussion kring spel och spelproblem måste vi först öka vår transparens. Därför har nu Svenska Spel, ATG och Kindred beslutat att offentliggöra flera nyckeltal för vårt arbete med att motverka spelproblem.

Från och med nu kommer vi halvårsvis att redovisa följande nyckeltal:

• Hur stor andel av våra kunder som vi kontaktar till följd av misstänkt riskspelande

• Andelen som minskar sitt spelande som en effekt av dessa kontakter

• Hur mycket dessa personer i genomsnitt minskade sitt spelande

• Hur stor andel av de spelare vi kontaktat som valt att stänga av sig från spel

Vi vill vara öppnare gentemot allmänhet, politiker och investerare med hur vi arbetar och vilken effekt det får. Nyckeltalen gör det lättare för alla att följa och förstå hur spelbranschen arbetar med att motverka spelproblem. Svenska Spel, ATG och Kindred är först ut med att redovisa dessa tal helt öppet, men förhoppningen är att fler spelbolag ska följa vårt exempel.

Första redovisningen av nyckeltalen sker i början av nästa år. Informationen vi delar är tänkt att ge mer insyn i vårt arbete och bättre möjligheter att utvärdera oss – för politiker, investerare, våra kunder och för allmänheten i stort. Vi ser det som ett första steg i att återskapa förtroendet för den svenska spelbranschen".

Så långt Hofbauers inledning.

Brevet i DN hittar du här:

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.