Ett eko från 90-talets spelfusk

I februari 1990 briserar spelskandalen. Expressen-journalisten Thomas Malmquist avslöjar att det förekommer uppgjorda matcher i ishockeyns och bandyns högsta serier. I nya boken ”Istid” , Bookmarks förlag” berättar sonen Tom Malmquist om vilka svåra konsekvenser avslöjandet innebar, för familjen och för ”Malmen” själv.

Då, för drygt 33 år sedan var  ”matchfixning” ett okänt begrepp. I dag är företeelsen en av idrottens största farsoter, spelare har fällts i domstol, spelbolagen, som Svenska Spel,  har specialutbildad personal för att upptäcka avvikande spelbeteenden.

 

 Internationella förbund, som ITF, International Tennis Federation har skapat ITIA. International Tennis Integrity Agency.  En oberoende kommission som har att granska matchfixning, dopning och korruption inom tennis på herr – och damsidan.

Littorin berättar

DN-journalisten Jens Littorin har i böckerna ”Matchfixarna” berättat att Sverige är nummer tre i Europa vad gäller länder angrepp av matchfixning. 

Under lördagens ishockeyomgångar, i SHL och Hockeyallsvenskan, riktas strålkastarljus mot främst tre matcher.

I Husqvarna Garden i Jönköping förlorar hemmalaget HV 71 med hela 8-0 till Malmö Redhawks. Osannolika siffror. Hemmapubliken lämnade i protest arenan långt före slutsignalen. Vad hände egentligen?

I BeGe Hockeycenter i Oskarshamn vinner IK Oskarshamn för första gången på hemmais den här säsongen, 7-2 mot MoDo  som i säsongsupptakten hyllats för sitt offensiva spel.

Hemma i Hastore Arena i Kalmar slår den allsvenska nykomlingen Kalmar HC topptippade Djurgården med 6-3 i Hockeyallsvenskan. Kalmar erhöll en gratisbiljett till HA, Djurgården var i  SM-final så sent som 2019.

Svenska Spel är sedan 20-talet år tillbaka Svenska Ishockeyförbundets huvudsponsor, och är sedan 2021 även huvudsponsor för SHL, HA och damligan SDHL. Här talar vi om  miljontals kronor som kommer svensk ishockey till del.

 Samarbetet med svensk idrott startade redan 1934 via dåvarande Tipstjänst i samklang med Svenska Fotbollförbundet.

Matchfixning omsätter i Sverige, och i världen, miljardbelopp. Inte sällan med kopplingar till gängkriminalitet och där unga spelare ”placeras” i lag via agentsystem för att i en framtid kunna påverka matchresultat.

Det är i dag en känd sanning, att där det finns en spelmöjlighet, finns också ökad risk för matchfixning.

Inga indikationer

På Svenska Spels pressjour svarar på söndagen Axel Pershagen. Idrottens Affärer ber honom kontrollera om företaget har några indikationer om avvikande spelmönster under lördagens omgång. Efter cirka timme ringer han tillbaka.

-Nej, det finns inget sådant att rapportera, säger han.

Vintern/våren 1990 var turbulensen stor i idrotts-Sverige.  Svenska Spels dåvarande ledning såg inga oegentligheter. Justitiekanslerns väckte åtal mot Expressen för förtal, men tidningen friades på samtliga punkter. 

Tio år senare gick spelare ut och erkände att matchfixning ägt rum, läggmatcher hade förekommit.  ”Spelskandalen” blev också TV-serie vintern 2022.

Thomas Malmquist fick aldrig någon upprättelse, läggmatcher var ett tabu-belagt område. ”Malmen” avled  2012, 67 år, plågad av sjukdom och 1990-talets minnen, och den starka oviljan att ta hans uppgifter på allvar . 

I prologen till ”Istid” beskriver sonen Tom det sista mötet. 

Erkännanden

  Tom har redan debuterat som författare med diktsamlingen ”Sudden death” På sin fars dödsbädd såg han läpparna formas till ett ord.  Han böjde sig fram och hans fars sista vilja var innehöll  endast en mening.

-Spelskandalen.

Ett uppslag för den skrivande sonen. Tom är redan tyngd av sorg över sambons bortgång, och ignorerar under lång tid sin fars önskan. Tills nu, romanen ”Istid”.

Långt senare ska svensk idrott tvingas erkänna att matchfixning förekommer och att kraftiga resurser, ja miljontals kronor, måste avsättas för att hålla idrotten ren. Inte bara i Sverige – utan överallt där spel på prestationer förekommer. 

Vad gäller resultaten i Huskvarna, Oskarshamn och Kalmar – kan vi vara övertygade om att det var ”ärliga” resultat? 

Som idrotten ser ut 2023, med gängkriminella närvarande vid ungdomsträningar, där mord begås i anslutning till ishallar och där affärer och pengar, har tydliga huvudroller, blir svaret på den frågan hängande i luften.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen