Ett eko från 90-talets spelfusk

I februari 1990 briserar spelskandalen. Expressen-journalisten Thomas Malmquist avslöjar att det förekommer uppgjorda matcher i ishockeyns och bandyns högsta serier. I nya boken ”Istid” , Bookmarks förlag” berättar sonen Tom Malmquist om vilka svåra konsekvenser avslöjandet innebar, för familjen och för ”Malmen” själv.

Då, för drygt 33 år sedan var  ”matchfixning” ett okänt begrepp. I dag är företeelsen en av idrottens största farsoter, spelare har fällts i domstol, spelbolagen, som Svenska Spel,  har specialutbildad personal för att upptäcka avvikande spelbeteenden.

 

 Internationella förbund, som ITF, International Tennis Federation har skapat ITIA. International Tennis Integrity Agency.  En oberoende kommission som har att granska matchfixning, dopning och korruption inom tennis på herr – och damsidan.

Littorin berättar

DN-journalisten Jens Littorin har i böckerna ”Matchfixarna” berättat att Sverige är nummer tre i Europa vad gäller länder angrepp av matchfixning. 

Under lördagens ishockeyomgångar, i SHL och Hockeyallsvenskan, riktas strålkastarljus mot främst tre matcher.

I Husqvarna Garden i Jönköping förlorar hemmalaget HV 71 med hela 8-0 till Malmö Redhawks. Osannolika siffror. Hemmapubliken lämnade i protest arenan långt före slutsignalen. Vad hände egentligen?

I BeGe Hockeycenter i Oskarshamn vinner IK Oskarshamn för första gången på hemmais den här säsongen, 7-2 mot MoDo  som i säsongsupptakten hyllats för sitt offensiva spel.

Hemma i Hastore Arena i Kalmar slår den allsvenska nykomlingen Kalmar HC topptippade Djurgården med 6-3 i Hockeyallsvenskan. Kalmar erhöll en gratisbiljett till HA, Djurgården var i  SM-final så sent som 2019.

Svenska Spel är sedan 20-talet år tillbaka Svenska Ishockeyförbundets huvudsponsor, och är sedan 2021 även huvudsponsor för SHL, HA och damligan SDHL. Här talar vi om  miljontals kronor som kommer svensk ishockey till del.

 Samarbetet med svensk idrott startade redan 1934 via dåvarande Tipstjänst i samklang med Svenska Fotbollförbundet.

Matchfixning omsätter i Sverige, och i världen, miljardbelopp. Inte sällan med kopplingar till gängkriminalitet och där unga spelare ”placeras” i lag via agentsystem för att i en framtid kunna påverka matchresultat.

Det är i dag en känd sanning, att där det finns en spelmöjlighet, finns också ökad risk för matchfixning.

Inga indikationer

På Svenska Spels pressjour svarar på söndagen Axel Pershagen. Idrottens Affärer ber honom kontrollera om företaget har några indikationer om avvikande spelmönster under lördagens omgång. Efter cirka timme ringer han tillbaka.

-Nej, det finns inget sådant att rapportera, säger han.

Vintern/våren 1990 var turbulensen stor i idrotts-Sverige.  Svenska Spels dåvarande ledning såg inga oegentligheter. Justitiekanslerns väckte åtal mot Expressen för förtal, men tidningen friades på samtliga punkter. 

Tio år senare gick spelare ut och erkände att matchfixning ägt rum, läggmatcher hade förekommit.  ”Spelskandalen” blev också TV-serie vintern 2022.

Thomas Malmquist fick aldrig någon upprättelse, läggmatcher var ett tabu-belagt område. ”Malmen” avled  2012, 67 år, plågad av sjukdom och 1990-talets minnen, och den starka oviljan att ta hans uppgifter på allvar . 

I prologen till ”Istid” beskriver sonen Tom det sista mötet. 

Erkännanden

  Tom har redan debuterat som författare med diktsamlingen ”Sudden death” På sin fars dödsbädd såg han läpparna formas till ett ord.  Han böjde sig fram och hans fars sista vilja var innehöll  endast en mening.

-Spelskandalen.

Ett uppslag för den skrivande sonen. Tom är redan tyngd av sorg över sambons bortgång, och ignorerar under lång tid sin fars önskan. Tills nu, romanen ”Istid”.

Långt senare ska svensk idrott tvingas erkänna att matchfixning förekommer och att kraftiga resurser, ja miljontals kronor, måste avsättas för att hålla idrotten ren. Inte bara i Sverige – utan överallt där spel på prestationer förekommer. 

Vad gäller resultaten i Huskvarna, Oskarshamn och Kalmar – kan vi vara övertygade om att det var ”ärliga” resultat? 

Som idrotten ser ut 2023, med gängkriminella närvarande vid ungdomsträningar, där mord begås i anslutning till ishallar och där affärer och pengar, har tydliga huvudroller, blir svaret på den frågan hängande i luften.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svenska  Fransesco Zet hörde till favoriterna i Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till till spets och tränaren Daniel Reden log, Men franska Horsy Dream stod för en våldsam speed och var särklassig. ” Det  var som ett jetplan kom, som Örjan Kihlström kommenterade avgörandet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.