Domstolen gav ATG rätt mot Svenska Spel

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

– Att även överdomstolen gick på vår linje var väntat. Det får aldrig vara okej att använda någon annans företagsnamn och det känns bra att ärendet nu är avgjort en gång för alla, säger ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth.

Bakgrunden till tvisten är att Svenska Spel i november 2019 ansökte om registrering av ett figurmärke som innehåller ordkombinationen ”Trav & Galopp” hos Patent- och registreringsverket (PRV). PRV:s godkände ansökan och registrering beviljades därmed. 

Registreringen avser ett så kallat figurvarumärke. Sedan dess har Svenska Spel använt kännetecknet ”Trav & Galopp” (ofta tillsammans med Svenska Spel-logotyp) i marknadsföring för sina hästspel i bland annat TV, dagspress, sociala medier och på egen hemsida.

ATG anser att Svenska Spels användning av ”Trav & Galopp” utgör ett intrång i ATG:s företagsnamn och att Svenska Spels lansering och exponering av ”Trav & Galopp” är att betrakta som en otillåten varumärkesanvändning. Mot den bakgrunden valde ATG i december 2020 att stämma Svenska Spel i Patent- och marknadsdomstolen (PMD) vid Stockholm Tingsrätt. PMD gav i maj 2022 ATG rätt och Svenska Spel ålades att upphöra att använda kännetecknet ”Trav & Galopp” i sin marknadsföring av hästspel.

Svenska Spel överklagade till PMÖD och under torsdagen kom utslaget och även PMÖD dömde till ATG:s fördel. Det innebär att Svenska Spel ska stå för ATG:s rättegångskostnader vid såväl PMD som PMÖD.

Domen kan inte överklagas utan vinner laga kraft omedelbart.

– Det var viktigt att få fastställt att en konkurrent inte har rätt att använda vårt företagsnamn och utnyttja dess goda renommé, avslutar Hasse Lord Skarplöth.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.