Från konkurs till miljonsponsring

Den anrika hockeyklubben var på väg att gå under. Men en omfattande räddningskampanj slutade med att Björklöven överlever och drygt sex månader har de skulderna på 14,5 miljoner förbytts till ett plusresultat – om än inte längre i Allsvenskan.

Björklöven har tagit sig ur stålbadet och från och med kommande vecka kan man andas frisk luft igen, som ett skuldfritt lag, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Från konkurshot till plusresultat

Björklöven försattes den 21 april i konkurs som senare hävdes.

- I veckan blir vi skuldfria och har dessutom en bra kassa, berättade nye ordförande Bertil Hammarstedt på en pressträff där föreningen presenterade sin affärsplan för de kommande fem åren.

Avgörande för att minus blev plus var Balticgruppens sponsring. Av 4,5 miljoner kronor gick 500 000 kronor till spelarbudgeten och 1,5 miljoner till att få bort de sista skulderna.

Direkt tillbaka till allsvenskan

- Jag tror inte vi tillräckligt uppskattar de här pengarna från Balticgruppen ännu, jag tror de gör att många andra företag vill vara med på resan också. Krister (Olsson, Balticgruppens starke man) brukar inte kasta ut pengar, just att man visat förtroende för oss tror jag underlättar mycket.

Målsättningen är att omgående nå allsvenskan igen, det skulle ytterligare ge intresse och stöd.

- Självklart är A-laget viktigt för hela verksamheten. Det är roligare för publiken att se ett vinnande lag, det visar inte minst helgens siffror där vi, trots att det var allhelgona, hade över 1 700 i publiken i båda matcherna. Vi har nått första etappen, nu ska vi gå vidare och använda pengarna på rätt sätt inför framtiden.

130 miljoner om sex år

Optimismen är nu så stor att man till och med börjar prata om elitserien igen. 2015 ska man vara där, står det i affärsplanen.

- Alla som håller på med elitidrott måste sikta uppåt. Målet är klart, det återstår mycket hårt jobb, men nu kan vandringen börja säger styrelseledamot Johan Björk, initiativtagaren till räddningsoperationen.

Planen anger att 2016 ska klubben ha ett publiksnitt på 5 500 personer och en omsättning på 130 miljoner.
 

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.