"Leksand har en j-vla betydelse"

”Jag tror jag kan fixa det här på ett bra sätt. Jag tror Leksands IF har en j-vla betydelse. Jag är här för att jag brinner för det.” Vd Mats Aspemos brandtal för den klassiska hockeyklubben banade väg för 5 kommunmiljoner.

Det var vid ett allmänt möte i Leksand där vem som helst kunde ställa frågor eller kritisera ansvariga i såväl kommunen som i klubben som Mats Aspemo som vd i Leksands IF till slut sa med kraft:

”Leksands IF har en j-vla betydelse. Nu ska vi ta fram rotborsten och skrubba bort sorgen och tyngden.”

Ett 50-tal personer fanns i lokalen i Tegera Arena och av den kritik som har kommit via insändarspalter och forum fanns inte mycket kvar när chansen yppades att också få svar.Hur klubben har handskats med miljonerna och hur skulderna har uppkommit och i sin tur hur kommunansvariga vill stötta föreningen diskuterades, men utan att blev några livliga meningsutbyten.

Kritikerstormen som försvann

Gnistan antändes vid ett fullmäktigemöte i slutet av mars när det det blev återremiss av ärendet "Ytterligare en årlig kommunal miljon till klubben under fem år samt fyra års förlängd kommunal ishallshyra fram till år 2035".

Ett möte utan storm och uppenbarligen påverkades en majoritet i Leksands fullmäktige för i måndags kom klartecknet - Leksands IF får sina nya miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) upprepade betydelsen av att Leksand som kommun har en ishall och att kommunens insats är en viktig del i ett större sammanhang. Hon värnar om varumärket och värderar klubben högt.

"Vet när jag är slagen"

Miljöpartiets Eric Böwes konstaterade enligt Dalarnas Tidningar:

- Jag vet när jag är slagen!

Han tillade dock att ärendet präglats av tre f; "fulhet, feghet och felaktiga uppgifter" och det gjorde honom mycket arg.

Böwes förslag om att en utomstående konsult ska granska turerna mellan kommunen och LIF röstades ner.

Beslutet innebär att klubben får ett föreningsbidrag om 1 miljon per år i fem år och att kommuen förlänger hyresavtalet med LIF för användande av arenorna till år 2035.

Överväger bolagisering

Det har nu också framkommit att Leksands IF är nära en bolagisering.

- Ganska nära, tror Mats Aspemo och menar att en bolagisering skulle ge 10-20 miljoner i klubbkassan.

Samtidigt är redovisningen av ”Slaget om Siljan” i det närmaste klar. Mats Aspemo anger att det handlar om en vinst på nära 900 000 kronor.

I stället för att spela den klassiska matchen mot Mora inne i hallen valde klubben att göra ett stort evenemang med spel utomhus. 17 319 personer kom och det innebar att det blev ett överskott trots vågspelet att bygga en komplett arena på baseballplanen i Leksand.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.