”Idrottsrörelsen överdriver kraftigt”

Flera företrädare för idrottsrörelsen övertolkar beslutet rörande tävlingsreglerna för motorsporten, hävdar Konkurrensverket som har granskat sitt eget ställningstagande och anser att idrotten inte alls är så hotad som vissa gör gällande. Men flera idrotter kan komma att granskas av Konkurrensverket.

Konkurrensverkets beslut har överklagats av Svenska Bilsportförbundet till Marknadsdomstolen, som tar upp målet till prövning under våren 2012.

Per Karlsson, chefsjurist vid Konkurrensverket, avslöjar också att fler idrottsförbund kan bli granskade och i sin tur måste de skriva om sina tävlingsregler.

-Vi kommer att agera även inom andra idrotter.

"Skrämmer ideella krafter"

- Konkurrensverket jämställer inte ideella föreningar med företag. Svenska Bilsportförbundets (SBF) agerande riktar sig mot de egna leden och de som har funktionärslicens och tävlingslicens och inte mot ”konkurrenterna”, säger Per Karlsson.

- På så sätt försöker SBF försvåra för ”konkurrenterna” genom att skrämma de ideella krafterna i den egna rörelsen

- Det kan inte vara rimligt att ideellt arbetande funktionärer riskerar att bli av med sin funktionärslicens om de ställer upp som funktionärer i ett bilsportarrangemang som inte är sanktionerat av SBF.

Rally och traktorpulling...

- Det kan till exempel gälla enskilda tävlingar som SBF:s klubbar inte arrangerar. Det kan även gälla – vilket är minst lika anmärkningsvärt – helt andra grenar inom motorsport som SBF inte vill befatta sig med.

Per Karlsson fortsätter:

- Exempelvis riskerar en amatörrallyförare som deltar i en traktorpullingtävling att bli av med sin SBF-licens som rallyförare.

En grov överdrift

- Grundproblemet är att licensreglerna inte är proportionerliga i förhållande till SBF:s syften. Det har inget med vare sig ungdomsidrott eller demokrati att göra.

Per Karlsson anser också att företrädarna för idrotten överdriver när de påstår att Konkurrensverkets beslut leder till att en fotbollsspelare kan representera flera klubbar eller att det kommer att koras flera olika mästare inom samma grenar och klasser.

Nu ska beslutet synas efter Bilsportförbundets överklagan.

Fakta

Det beslut som Konkurrensverket fattade i maj 2011 syftar till att göra det möjligt för fler att kunna arrangera biltävlingar.

Enligt Konkurrensverket ska de som har tävlings- eller funktionärslicens från Svenska Bilsportförbundet kunna tävla eller vara funktionär vid tävlingar som arrangeras av andra än klubbar som är anslutna till förbundet.

Konkurrensverkets beslut innebar att Svenska Bilsportförbundet tvingades att ändra i sina regler.

Det kan bara finnas en innehavare av en titel som Sverigemästare i en idrottsgren. Och bara en organisation kan utse vilka personer eller lag som ska representera Sverige i internationella idrottstävlingar. Därmed har idrotten en särart jämfört med andra verksamheter.

Idrottens särart kan motivera vissa begränsningar i licensinnehavarnas handlingsfrihet, exempelvis för att de tävlingar som förbundets klubbar arrangerar ska kunna genomföras på ett rättvist, välordnat och säkert sätt, anser Konsumentverket och anslår också:

Men utöver detta ska det vara möjligt för andra än enbart föreningar anslutna till Riksidrottsförbundet att arrangera tävlingar.

Konkurrensverkets beslut har överklagats av Svenska Bilsportförbundet till Marknadsdomstolen, som tar upp målet till prövning under våren 2012.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang och a, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.