Gigantisk vinst för skidskyttarna

1 miljon tillbaka. Det är en gigantisk vinst för Svenska Skidskytteförbundet. Här är man minsann inte bortskämda med sjusiffriga vinstbelopp. Man talar till och med om plusnetto på 500 procent.

Säsongsöppningen i skidskytte blev inte bara en arrangörsframgång för arrangörerna i Östersund. När Svenska skidskytteförbundet i dagarna gör bokslut för säsongen och de sista leverantörsbetalningarna är verkställda kan Ingemar Arwidson, generalsekreterare i Svenska Skidskytteförbundet, konstatera att även det ekonomiska utslaget gick enligt plan.

Höll budget med mersmak

En plan som innebär 1 dryg miljon tillbaka till svenskt skidskytte som bland annat går direkt till utvecklingen av nya talanger och bildande av nya föreningar.

- Det känns jättebra. Jämför vi med fjolårets säsongspremiär 2010/11 när Östersund drabbades av extrem kyla under hela hösten plus utbrottet av Kryptosporidiumbakterierna i dricksvattnet så har vi den här säsongen ökat världscupnettot med 500 procent, säger Arvidsson med ett stort leende.

- I fjol dvs säsongen 2010/11 hade vi ett överskott med 300 000 kr. I år alltså en bra bit över miljonen, konstaterar Arwidson som i nästa andetag medger att vintersportarrangemang utomhus lever med en rad osäkerhetsfaktorer.

Räddade arrangemanget

- Det kan man lugnt säga. I år levde vi ju med osäkerheten kring snön som inte fanns någon annanstans i Europa än just i Östersund.

- Kommunen här gjorde ett riktigt kanonjobb med den tidiga och lagrade snön så att vi tillsammans med extremt kort varsel kunde ta över en tävling från Idre i skidskyttets div 2 – en sk IBU-CUP.

Det innebar många extra hotellnätter med allt vad det innebar till Östersund men också många osäkra kostnader.

Första sponsorkontrakten

- Men tillsammans med en bra och rutinerad organisation och bra samarbete med kommunen lyckades vi på de flesta håll navigera runt de flesta farorna, säger Arwidson.

Nu är arbetet mot säsongspremiären 2012 påbörjad.  Årets säsong avslutas på allvar med Skidskytte-SM i Sollefteå nu till helgen men snön kommer inte på något vis hinna smälta bort förrän arbetet med årets världscuppremiär i Östersund kickat i gång.

- Kan också berätta att de första sponsorerna redan har signerat nya avtal och organisationskommittén har redan haft sina första möten för att planera hur premiären mellan den 28 november – 2 december ska se ut, avslutar Arwidsson.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.