Sista kronan av 27 miljoner är återbetald

Helsingborgs kassör Anders Williamsson, ordföranden Claes Ohlsson och klubbdirektör Paul Myllenberg med checken stegade in till kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson, harklade sig, sa unisont varsågod och lämnade över en check på 16,4 miljoner kronor.
En lycklig klubbdirektören, Helsingborgs Paul Myllenberg, efter erövrandet av SM-guldet på Olympia i fjol. En av flera framgångar som innebar att HIF har kunnat renovera en tidigare katastrofal ekonomi. Foto Björn Lindgren, Scanpix

 

HIF är skuldfritt. För nio år sedan var situationen en helt annan. Anrika HIF stod på förfallets brant, ja, klubben var i fritt fall och kommunens ynnest var enda räddningen.

Krävdes 27 miljoner

Det krävdes 27 miljoner för att rädda klubben.

Och hur folkkärt HIF än är eller var så tvivlade kommunens styrande. Svaret var absolut inte självklart. HIF hade kunnat lämna åt sitt eget öde.

- Det var livliga diskussioner på den tiden staden skulle gå in, minns Peter Danielsson, enligt Helsingborgs Dagblad. 

23 april 2003, ödesdagen

Ödesdagen var den 23 april 2003. Konkursen var nära i det stunden när Staffan Anderberg fann en handlingsplan.

Staden, banker och fotbollens licensnämnd hade avgörandet.

Kanske påverkades de av att spelarna gav klartecken och sänkte sina löner med 20 procent.

Det blev ett ja från alla parter. Helsingborgs stad och några banker gick in och lånade ut 27 miljoner kronor.

Unikt i Sverige

- Vi vill tacka alla som trott på oss och vår förmåga att återbetala kapitaltillskottet, sa HIFs styrelseordförande Claes Ohlsson.

Att en stad ger den hjälpen är en unik åtgärd både inom elitfotbollen och bland kommuner i landet.

- Vi är väldigt tacksamma för den hjälp och det förtroende staden har visat oss genom åren, sa HIF:s ordförande Claes Ohlsson och sneglade mot checken om 16 403 564 kronor miljoner kronor.

Till saken hör att HIF har tidigare betalat den övriga delen av lånet.

"Blivit hånade"

- Vi har blivit hånade ibland om att det varit ett kommunalt lag, men vi har alltid stått upp och sagt att det inte handlar om det utan vi gav ett ovillkorat kapitaltillskott för att undvika det som annars skulle ha hänt, med ett degraderat lag och ett Olympia, som vi ägt, utan hyresgäst, påpekade Peter Danielsson.

HIF har fått ordning på finanserna tack vare lyckade spelarrekryteringar som har gett sex titlar och kanske framför allt spelarförsäljningar som har inneburit mångmiljonintäkter gång på gång.

Som under hösten i fjol när HIF sålde fyra spelare under drygt fyra veckor. Rasmus Jönsson (Wolfsburg), Joel Ekstrand (Udinese), Alexander Gerndt (Utrecht) och Marcus Nilsson (Utrecht). Fyra tongivande spelare, men å andra sidan nära 100 miljoner brutto på kontot.

Spelarna fick också sina pengar

Det hände i ett HIF som bara några månader innan hade blott 600 000 kronor i eget kapital.

I HIF hade frågan om återbetalning sin formella gång, men det rådde inget som helst tvivel när röstningen skedde bland 309 röstberättigade medlemmar på årsmötet. Det blev rungande ja till nu skulle staden få sina pengar.

Det var inte annat än rätt, i synnerhet mot bakgrunden att klubben gjorde en vinst på 28,8 miljoner kronor 2011 som innebar det bästa resultatet i klubbens historia.

Samtidigt beslutades att betala ut 959 000 kronor till ett antal spelare som hjälpte klubben 2003. De avstod från bl a pensionspremier för att bidra till räddningskampanjen

Raul_G (inte verifierad)

ons, 2012-10-17 09:05

1. snyggt!

Hade aldrig i min vildaste fantasi tänkt tanken att HIF faktiskt skulle betala tillbaka pengarna. Att det mest var en PR grej. Men vilket fantastiskt arbete HIFs styrelse gjort! Nu kan man hänvisa till försäljningarna förra hösten. Men de hade inte varit möjliga om inte Jansson, med styrelsen i ryggen, fått göra det fina jobb han gjort. Fantastiskt! Att man dessutom hade ryggrad nog att i efterhand visa de spelare som gick ned i lön för att rädda klubben tacksamhet och en viss monetär ersättning är stort. Det vinner man mycket på när det kommer till framtida värvningar. Det ligger även handling bakom till synes fagra löften och tomma ord. Respekt!

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Nu skruvar SVT upp hockeybevakningen ytterligare. Den 18 november är det premiär för ett nytt direktsänt program med fullt fokus på SHL, Svenska Hockeyligan.

SHL är en av världens bästa hockeyligor som engagerar hela Sverige, från norr till söder. Här blandas hockey på högsta nivå med stort lokalt intresse, rivaliteter och känslor och allt detta ska vi ta fasta på i vårt nya program, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.