Sista kronan av 27 miljoner är återbetald

Helsingborgs kassör Anders Williamsson, ordföranden Claes Ohlsson och klubbdirektör Paul Myllenberg med checken stegade in till kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson, harklade sig, sa unisont varsågod och lämnade över en check på 16,4 miljoner kronor.
En lycklig klubbdirektören, Helsingborgs Paul Myllenberg, efter erövrandet av SM-guldet på Olympia i fjol. En av flera framgångar som innebar att HIF har kunnat renovera en tidigare katastrofal ekonomi. Foto Björn Lindgren, Scanpix

 

HIF är skuldfritt. För nio år sedan var situationen en helt annan. Anrika HIF stod på förfallets brant, ja, klubben var i fritt fall och kommunens ynnest var enda räddningen.

Krävdes 27 miljoner

Det krävdes 27 miljoner för att rädda klubben.

Och hur folkkärt HIF än är eller var så tvivlade kommunens styrande. Svaret var absolut inte självklart. HIF hade kunnat lämna åt sitt eget öde.

- Det var livliga diskussioner på den tiden staden skulle gå in, minns Peter Danielsson, enligt Helsingborgs Dagblad. 

23 april 2003, ödesdagen

Ödesdagen var den 23 april 2003. Konkursen var nära i det stunden när Staffan Anderberg fann en handlingsplan.

Staden, banker och fotbollens licensnämnd hade avgörandet.

Kanske påverkades de av att spelarna gav klartecken och sänkte sina löner med 20 procent.

Det blev ett ja från alla parter. Helsingborgs stad och några banker gick in och lånade ut 27 miljoner kronor.

Unikt i Sverige

- Vi vill tacka alla som trott på oss och vår förmåga att återbetala kapitaltillskottet, sa HIFs styrelseordförande Claes Ohlsson.

Att en stad ger den hjälpen är en unik åtgärd både inom elitfotbollen och bland kommuner i landet.

- Vi är väldigt tacksamma för den hjälp och det förtroende staden har visat oss genom åren, sa HIF:s ordförande Claes Ohlsson och sneglade mot checken om 16 403 564 kronor miljoner kronor.

Till saken hör att HIF har tidigare betalat den övriga delen av lånet.

"Blivit hånade"

- Vi har blivit hånade ibland om att det varit ett kommunalt lag, men vi har alltid stått upp och sagt att det inte handlar om det utan vi gav ett ovillkorat kapitaltillskott för att undvika det som annars skulle ha hänt, med ett degraderat lag och ett Olympia, som vi ägt, utan hyresgäst, påpekade Peter Danielsson.

HIF har fått ordning på finanserna tack vare lyckade spelarrekryteringar som har gett sex titlar och kanske framför allt spelarförsäljningar som har inneburit mångmiljonintäkter gång på gång.

Som under hösten i fjol när HIF sålde fyra spelare under drygt fyra veckor. Rasmus Jönsson (Wolfsburg), Joel Ekstrand (Udinese), Alexander Gerndt (Utrecht) och Marcus Nilsson (Utrecht). Fyra tongivande spelare, men å andra sidan nära 100 miljoner brutto på kontot.

Spelarna fick också sina pengar

Det hände i ett HIF som bara några månader innan hade blott 600 000 kronor i eget kapital.

I HIF hade frågan om återbetalning sin formella gång, men det rådde inget som helst tvivel när röstningen skedde bland 309 röstberättigade medlemmar på årsmötet. Det blev rungande ja till nu skulle staden få sina pengar.

Det var inte annat än rätt, i synnerhet mot bakgrunden att klubben gjorde en vinst på 28,8 miljoner kronor 2011 som innebar det bästa resultatet i klubbens historia.

Samtidigt beslutades att betala ut 959 000 kronor till ett antal spelare som hjälpte klubben 2003. De avstod från bl a pensionspremier för att bidra till räddningskampanjen

Raul_G (inte verifierad)

ons, 2012-10-17 09:05

1. snyggt!

Hade aldrig i min vildaste fantasi tänkt tanken att HIF faktiskt skulle betala tillbaka pengarna. Att det mest var en PR grej. Men vilket fantastiskt arbete HIFs styrelse gjort! Nu kan man hänvisa till försäljningarna förra hösten. Men de hade inte varit möjliga om inte Jansson, med styrelsen i ryggen, fått göra det fina jobb han gjort. Fantastiskt! Att man dessutom hade ryggrad nog att i efterhand visa de spelare som gick ned i lön för att rädda klubben tacksamhet och en viss monetär ersättning är stort. Det vinner man mycket på när det kommer till framtida värvningar. Det ligger även handling bakom till synes fagra löften och tomma ord. Respekt!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.