Storklubben som nästan blev utraderad

Hur kunde det gå så illa för Skottlands ledande klubb i vad som är det största sportsliga och ekonomiska raset i europeisk klubbfotboll det senaste decenniet? Glasgow Rangers är nu förpassat till fjärdedivisionen.
Old Firm är det klassiska derbyt i Glasgow mellan Celtic och Rangers, matcher då det alltid är fullsatt på arenorna. Här med dansken Brian Laudrup från 1998 då han spelade med Rangers. Nu när klubben degraderades till fjärde divisonen innebär det ett bakslag för hela den skotska divisonen eftersom laget lockade mycket publik var det än spelade. Foto: Chris Bacon, Scanpix

 

För ganska precis ett år sedan spelade Glasgow Rangers kval till Champions League. Men nu, samtidigt som ärkerivalen Celtic förbereder det lukrativa gruppspelet med 20 miljoner pund i säkrade intäkter, spelar Rangers i Skottlands fjärde divison.

Rangers som Fiorentina

Fiorentina gick genom samma skärseld som Rangers för tio år sedan. Efter att ha skvalpat runt med underskott och skatteskulder motsvarande 350 miljoner kr nekades Fiorentina spel i serie B efter att ha åkt ur serie A 2002. Fiorentina upphörde att existera.

Klubben ombildades som Florentia Viola och började om i serie C2, Italiens fjärdeliga. Det var en chock för fansen som sett Baggio, Rui Costa och Batistuta skjuta Viola till stora framgångar i Italien och även i Europa.

Det nya laget föll inte samman som ett korthus. Angelo di Livio stannade som en ikon och man plockade det mesta av det bästa i spelarväg från de lägre ligorna i Italien.

Publikrekord överallt

Ingen ur den kadern sa ju nej till att spela i "nya" Fiorentina. Deusstom lånades de unga och blivande landslagsmännen Quagliarella och Diamanti in på korta lån, mest för att skicka en signal utåt att Florens inte var dött och begravet som fotbollsstad.

Florentia Viola slog publikrekord efter publikrekord i serie C2. Efter en lite typisk italiensk häxpipa i beslutsprocessen var plötsligt Florentia Viola klara för serie B efter en omgörning av ligasystemet.

Klubben gick upp till serie A via playoff och mindre än tre år efter var den tillbaka i högsta ligan, dessutom med rätten att ha namnet Fiorentina igen. Kan Rangers göra samma resa?

Skattetskulder om 9 miljoner pund

Glasgow-klubbens existens började att hotas redan i vintras.

I februari uppdagades det att Rangers inte kunde betala sina skatteskulder, som uppgick till 9 miljoner pund. I samma stund hamnade klubbens finanser i förvaltning och laget straffades med tio poängs avdrag i skotska ligan.

Rangers konkurshot var överhängande och situationen var milt sagt kaotisk. Klubben kunde inte upprätta en bokföring för 2011 och bannlystes från spel i Europa i april, när det stod klart att klubbens totala skulder uppgick till 134 miljoner pund.

En växande ekonomisk luftbubbla

I juni röstades det nya Rangers bort från SPL, Skottlands högsta liga, och får nu börja om i division III, den fjärde divisionen.

Rörigheten och den skenande ekonomiska luftbubblan i Rangers hade pågått i flera år. Klubben ägdes av stålmagnaten David Murray mellan 1988 och 2011. Murray köpte Rangers för 6 miljoner pund och klubben såldes vidare för symbolsumman 1 pund av affärsmannen Craig Whyte i maj förra året. Bakgrunden till den låga köpesumman var Rangers skulder på 22 miljoner pund.

Den konstgjorda andningen sprack definitivt den 14 juni när Rangers förklarades i konkurs. Ett nytt bolag fick ansöka om att börja om i den lägsta ligan i Skottland. The Rangers Football Club LTD ägs av Sevco Scotland Ltd med Charles Green som VD. Samtidigt pågår en förundersökning för eventuella kontraktsbrott i gamla Rangers.

Tappade TV-miljoner

Effekten av Rangers kollaps har svept över hela den skotska fotbollen.

ESPN och Sky backade ur TV-avtalet efter Rangers utträde. Det femåriga avtalet var värt 80 miljoner pund men har nu sänkts till 50 miljoner pund för samma period för SPL. Det är självklart inte småpotatis men som jämförelse betalar Sky 195 miljoner pund under tre år till klubbarna i League One och Legaue Two, de lägsta divisionerna i England, för de TV-rättigheterna.

I SPL är det bara Celtic som omsätter mer än 8 miljoner pund, resterande elva är småklubbar med ekonomiska mått. Fyra av dem, Aberdeen, Dundee, Dundee United och Hearts, lever mer eller mindre under ett konkurshot.

Old Firm tidigast om tre år

Utan Rangers kommer de klubbarna att gå miste om två fullsatta matcher och i runda slängar handlar det om 1 miljon pund i uteblivna intäkter.

Rangers har varit kassakon i SPL tillsammans med Celtic och Old Firm var en stor del av TV-avtalet som nu nästan halverats. En global publik ville se de klassiska matcherna mellan protestantiska Rangers och katolska Celtic; matcher som handlar så mycket mer om fotboll.

Nästa Old Firm i ligan spelas tidigast om tre år.

En attraktion i nya serien

SPL var förra säsongen på elfteplats i Europa vad gäller publiksnitt, snittet var 13 861 åskådare. Det snittet kommer att sjunka drastiskt utan Rangers som i praktiken hade fullt på Ibrox alla hemmamatcherna (50 000).

Rangers blir självklart en unik attraktion i de lägre ligorna. Sky och ESPN direktsänder 15 av Rangers ligamatcher när laget tar sig runt på några av Skottlands mest undanskymda fotbollsarenor de närmaste åren.

Premiärmatchen i div III på Balmoor direktsändes i Sky och alla undrade hur Rangers-fansen skulle få plats på en arena som tar 4 000. Peterhead hade förra säsongen ett publiksnitt på 490 åskådare och de andra klubbarna pendlade mellan 320 och 630 i publiksnitt på hemmaplan.

Ett lag skapat ur spillrorna

Rangers blir en ny sorts kassako för de här klubbarna och Ally McCoist gör sitt bästa för att forma ett lag ur spillrorna.

Rangers-managern har förtjänat ett tapperhetspris under sommaren för sitt hanterande av situationen när drygt 20 spelare har försvunnit.

Rangers plockade fram pusselbit efter pusselbit för att kunna ha ett lag som kan vinna division III innan transferdörren stängde under ett år för klubben från 1 september - ännu ett straff efter degraderingen.
I Skottland vimlar det av domedagsanalyser och förslag inför framtiden efter Rangers kollaps.

En farmarliga till Premier League

En del siar om att Celic nu på allvar kommer att försöka söka sig till det engelska ligasystemet. Andra vill ha ett nytt ligasystem där reservlagen i topplagen kan spela i div II.

Ett av de mest innovativa förslagen är att göra SPL till en farmarliga till Premier League och de andra toppligorna i Europa där endast de bästa spelarna under 25 ska spela. Utopier, förstås.

Rangers bildades 1873 och har blivit ligamästare 54 gånger. Sett till den historien kommer inte Rangers att försvinna. Fansen har svikits men kommer tillbaka. De är redan med på resan.

Ally McCoist leder laget

Mest logiskt blir resan genom serierna ett nytt sorts äventyr innan Old Firm är tillbaka på schemat mot ett Celtic som då prenumererat på ligatitlarna i några år.

Till skillnad från Florentia Viola har Rangers redan sin ikon på tränarbänken för att slå an tonen. Ally McCoist, som gjorde 355 mål för Rangers 1983–1998, säger:

- Den senaste tiden har jag stött på fans från Celtic, Hearts och Motherwell, och de säger alla samma sak: "Det är dags att sluta sparka på Rangers och börja föra skotskt fotboll framåt, inte bakåt." Jag kan bara hålla med. Det är dags att börja spela fotboll igen.

Nyemission skapar hopp

Nu har en nyemission i klubben redan gett löften om 17 miljoner pund och för varje dag ansluter allt flera fans.
20 miljoner är målet och och responsen från supportrar har varit enorm.

I en av de första matcherna såg 49 118 åskådare Rangers besegra East Stirling. Publiksiffran är inofficiellt världsrekord för en fotbollsmatch på den nivån.

Efter sju omgångar återfinns Rangers på fjärde plats, två poäng efter ledarlaget Queens Park efter tre segrar och tre segrar, tre oavgjorda och en förlust.

Dan Vikman

Rangers coach Ally McCoist har stannat i klubben och ska försöka leda återmarschen Men det började med att 20 spelare flyttade och starten i fjärdedivisionen har inte heller varit den bästa för den forna storklubben. Foto: Filip Horvat, AP Photo/Scanpix

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.