Fel att stoppa Hockeyligans beslut

Marknadsdomstolen har beslutat att ge Hockeyligan rätt och upphäver konkurrensverkets beslut om att ligan bryter mot reglerna när klubbarna inte tillåts skriva avtal med lockoutade NHL-spelare. Från är vad som nu sker med Modo och Frölunda?
Frölunda hade inte rätt att låta Viktor Stålberg spela, enligt marknadsdomstolens beslut att ge Hockeyligan rätt. Foto: Mikael Fritzon, Scanpix


Beskedet innebär att marknadsdomstolen stödjer Hockeyligan och beslutet att neka NHL-spelares medverkan i elitserien. Däremot kommer frågan fortsätta att utredas av konkurrensverket, men nu förbjuds inte ligan att stoppa NHL-spelare från att få korttidskontrakt under utredningen.

Olika viljor

Hockeyligan har idag en regel som förbjuder klubbarna i elitserien från att skriva korttidskontrakt med spelare. Detta för att värna om rättvisa villkor. Fel anser kritikerna och tycker att affärsmässiga grunder ska gälla. Anser sig en klubb ha råd med NHL-förstärkningar ska de också kunna göra sådana spelaraffärer.

Konkurrensverket menade att ligan bröt mot konkurrenslagstiftningen genom att inte tillåta klubbar att teckna avtal med NHL-spelare under konflikten. Den 20 september kom beslutet var förenat med ett vite på totalt 20 miljoner kronor, om man inte upphävde bestämmelsen.

Hockeyligan överklagade till marknadsdomstolen och ville ha rätt att gå på sin beslutade linje fram till dess att konkurrensverket kommit fram till ett slutgiltigt beslut. Först valde marknadsdomstolen att inte godkänna överklagandet, men nu har de alltså ångrat sig om givit hockeyligan rätt.

Steens stora betydelse

- Vi är mycket nöjda med Marknadsdomstolens beslut, säger Jörgen Lindgren, Svenska Hockeyligans vd, och fortsätter:

- Regeln om korttidskontrakt har tillkommit bland annat för att värna om en rättvis och slagkraftig serie som håller säsongen ut och att

Marknadsdomstolen ser regeln vara förenlig med konkurrensrätten är en viktig fingervisning i vårt fortsatta arbete med att stärka Elitserien på lång sikt.

Modo och Frölunda kan anses ha brutit mot Hockeyligans regel eller rekommendation. Det är de två klubbar som har tecknat kontrakt med NHL-lockoutade spelare. I Frölunda har det gällt Matt Duchene och Viktor Stålberg. I Modo spelar Alexander Steen.

Straffas de två klubbarna?

Frågan är vad beslutet får för konsekvenser för de två klubbar som har värvat NHL-spelare. Framför allt Modo har lyft avsevärt som lag sedan Alexander Steen gjorde entré. Konkurrensfördelar på osunda villkor, menar kritiker.

Jörgen Lindgren vet inte om Hockeyligan kommer att utdöma någon form av straff för de här klubbarna. Han passar på den frågan och säger "Jag varken vill eller kan svara på den frågan. Vi vill gå igenom marknadsdomstolens beslut ordentligt innan jag uttalar mig."

Marknadsdomstolen har också beslutat att Konkurrensverket ska ersätta Svenska Hockeyligans rättegångskostnader med 60 000 kr.

Här kan du själv läsa beslutetEn jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.