Fel att stoppa Hockeyligans beslut

Marknadsdomstolen har beslutat att ge Hockeyligan rätt och upphäver konkurrensverkets beslut om att ligan bryter mot reglerna när klubbarna inte tillåts skriva avtal med lockoutade NHL-spelare. Från är vad som nu sker med Modo och Frölunda?
Frölunda hade inte rätt att låta Viktor Stålberg spela, enligt marknadsdomstolens beslut att ge Hockeyligan rätt. Foto: Mikael Fritzon, Scanpix


Beskedet innebär att marknadsdomstolen stödjer Hockeyligan och beslutet att neka NHL-spelares medverkan i elitserien. Däremot kommer frågan fortsätta att utredas av konkurrensverket, men nu förbjuds inte ligan att stoppa NHL-spelare från att få korttidskontrakt under utredningen.

Olika viljor

Hockeyligan har idag en regel som förbjuder klubbarna i elitserien från att skriva korttidskontrakt med spelare. Detta för att värna om rättvisa villkor. Fel anser kritikerna och tycker att affärsmässiga grunder ska gälla. Anser sig en klubb ha råd med NHL-förstärkningar ska de också kunna göra sådana spelaraffärer.

Konkurrensverket menade att ligan bröt mot konkurrenslagstiftningen genom att inte tillåta klubbar att teckna avtal med NHL-spelare under konflikten. Den 20 september kom beslutet var förenat med ett vite på totalt 20 miljoner kronor, om man inte upphävde bestämmelsen.

Hockeyligan överklagade till marknadsdomstolen och ville ha rätt att gå på sin beslutade linje fram till dess att konkurrensverket kommit fram till ett slutgiltigt beslut. Först valde marknadsdomstolen att inte godkänna överklagandet, men nu har de alltså ångrat sig om givit hockeyligan rätt.

Steens stora betydelse

- Vi är mycket nöjda med Marknadsdomstolens beslut, säger Jörgen Lindgren, Svenska Hockeyligans vd, och fortsätter:

- Regeln om korttidskontrakt har tillkommit bland annat för att värna om en rättvis och slagkraftig serie som håller säsongen ut och att

Marknadsdomstolen ser regeln vara förenlig med konkurrensrätten är en viktig fingervisning i vårt fortsatta arbete med att stärka Elitserien på lång sikt.

Modo och Frölunda kan anses ha brutit mot Hockeyligans regel eller rekommendation. Det är de två klubbar som har tecknat kontrakt med NHL-lockoutade spelare. I Frölunda har det gällt Matt Duchene och Viktor Stålberg. I Modo spelar Alexander Steen.

Straffas de två klubbarna?

Frågan är vad beslutet får för konsekvenser för de två klubbar som har värvat NHL-spelare. Framför allt Modo har lyft avsevärt som lag sedan Alexander Steen gjorde entré. Konkurrensfördelar på osunda villkor, menar kritiker.

Jörgen Lindgren vet inte om Hockeyligan kommer att utdöma någon form av straff för de här klubbarna. Han passar på den frågan och säger "Jag varken vill eller kan svara på den frågan. Vi vill gå igenom marknadsdomstolens beslut ordentligt innan jag uttalar mig."

Marknadsdomstolen har också beslutat att Konkurrensverket ska ersätta Svenska Hockeyligans rättegångskostnader med 60 000 kr.

Här kan du själv läsa beslutetTillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.