H&M-chefen tar över för 100 miljoner

Nu är affären genomförd. Stefan Persson köper Fågelbro G&CC AB på Värmdö för 100 miljoner kronor. De 520 aktieägarna kommer att få cirka 100 000 kronor i utdelning. Nu vill Stefan Persson föryngra i klubben.
Stefan Persson är nu ägare till Fågelbro Golf & Country Club och vill locka fler yngre spelare och sänker därför inträdeskraven. Foto: Bertil Ericsson, Scanpix
Annons- Avsikten med köpet är att försäkra mig om att den förstklassiga golfklubben finns kvar, säger Stefan Persson i ett uttalande.

100 000 kr till var och en

Aktiebolaget Fågelbro G&CC har haft sin bolagsstämm. Samtliga närvarande aktieägare röstade för styrelsens förslag om att överlåta verksamheten till en ideell förening, sälja mark och fastigheter samt försätta bolaget i likvidation.

”En kanonaffär för de 520 aktieägarna. De delar ut 52 miljoner kronor till sig själva, efter att skulder betalats blir det 100 000 kronor per aktie, och med resten skapas en golfklubb med den bästa ekonomin i landet med tillgångar om 25 miljoner kronor", konstaterar Dagens Industri.

H&M-ägaren Stefan Persson köper via bolaget Fågelgolf AB 100 hektar mark, stall och klubbhus av Fågelbro Golf & Country Club. Persson äger för övrigt 650 hektar mark som gränsar till golfområdet.

Ska locka yngre

- En fantastiskt bra lösning och aktieägarna var mycket entusiastiska på stämman som enhälligt röstade igenom förslaget, säger Jan Linders, styrelseordförande i bolaget som nu alltså likvideras, för Dagens Industri.

Den nybildade ideella golfklubben leder nu verksamheten genom ett driftbolag. Stefan Persson hyr ut mark och byggnader till föreningen, till att börja med på 25 år.

- Den nya klubben får 25 miljoner och har inga skulder. Det finns nog ingen golfklubb i hela landet med bättre ekonomi, säger Jan Linders.

Ambitionen är att nu attrahera yngre spelare, i åldern 22-35 år.

- Vi ska erbjuda riktigt bra villkor.Tidigare krävdes först ett aktieköp för 10 000-20 000 kronor, 5 500 kronor i inträdesavgift samt en årsavgift på 13 000 kronor. Nu lockar vi med enbart en årsavgift på 10.900 kronor för fullvärdiga medlemmar och de under 36 år erbjuds en årsavgift på 4 900 kronor, säger Jan Linders.

Säsongen en månad sen

Stefan Persson säger i ett uttalande att han avser att försäkra sig om att golfklubben finns kvar och att rädda värdefull naturmark från bebyggelse och trafik.

- Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden, säger Stefan Persson.

Annars har golf-Sverige besvär. Vintern har ställt till det och många klubbar förlorar mycket pengar därför att premiären är cirka en månad sen.

"En del klubbar har nog tappat ett par hundra tusen kronor", säger Svenska golfförbundets ordförande Christer Bergfors till Dagens industri.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.