H&M-chefen tar över för 100 miljoner

Nu är affären genomförd. Stefan Persson köper Fågelbro G&CC AB på Värmdö för 100 miljoner kronor. De 520 aktieägarna kommer att få cirka 100 000 kronor i utdelning. Nu vill Stefan Persson föryngra i klubben.
Stefan Persson är nu ägare till Fågelbro Golf & Country Club och vill locka fler yngre spelare och sänker därför inträdeskraven. Foto: Bertil Ericsson, Scanpix- Avsikten med köpet är att försäkra mig om att den förstklassiga golfklubben finns kvar, säger Stefan Persson i ett uttalande.

100 000 kr till var och en

Aktiebolaget Fågelbro G&CC har haft sin bolagsstämm. Samtliga närvarande aktieägare röstade för styrelsens förslag om att överlåta verksamheten till en ideell förening, sälja mark och fastigheter samt försätta bolaget i likvidation.

”En kanonaffär för de 520 aktieägarna. De delar ut 52 miljoner kronor till sig själva, efter att skulder betalats blir det 100 000 kronor per aktie, och med resten skapas en golfklubb med den bästa ekonomin i landet med tillgångar om 25 miljoner kronor", konstaterar Dagens Industri.

H&M-ägaren Stefan Persson köper via bolaget Fågelgolf AB 100 hektar mark, stall och klubbhus av Fågelbro Golf & Country Club. Persson äger för övrigt 650 hektar mark som gränsar till golfområdet.

Ska locka yngre

- En fantastiskt bra lösning och aktieägarna var mycket entusiastiska på stämman som enhälligt röstade igenom förslaget, säger Jan Linders, styrelseordförande i bolaget som nu alltså likvideras, för Dagens Industri.

Den nybildade ideella golfklubben leder nu verksamheten genom ett driftbolag. Stefan Persson hyr ut mark och byggnader till föreningen, till att börja med på 25 år.

- Den nya klubben får 25 miljoner och har inga skulder. Det finns nog ingen golfklubb i hela landet med bättre ekonomi, säger Jan Linders.

Ambitionen är att nu attrahera yngre spelare, i åldern 22-35 år.

- Vi ska erbjuda riktigt bra villkor.Tidigare krävdes först ett aktieköp för 10 000-20 000 kronor, 5 500 kronor i inträdesavgift samt en årsavgift på 13 000 kronor. Nu lockar vi med enbart en årsavgift på 10.900 kronor för fullvärdiga medlemmar och de under 36 år erbjuds en årsavgift på 4 900 kronor, säger Jan Linders.

Säsongen en månad sen

Stefan Persson säger i ett uttalande att han avser att försäkra sig om att golfklubben finns kvar och att rädda värdefull naturmark från bebyggelse och trafik.

- Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden, säger Stefan Persson.

Annars har golf-Sverige besvär. Vintern har ställt till det och många klubbar förlorar mycket pengar därför att premiären är cirka en månad sen.

"En del klubbar har nog tappat ett par hundra tusen kronor", säger Svenska golfförbundets ordförande Christer Bergfors till Dagens industri.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.