H&M-chefen tar över för 100 miljoner

Nu är affären genomförd. Stefan Persson köper Fågelbro G&CC AB på Värmdö för 100 miljoner kronor. De 520 aktieägarna kommer att få cirka 100 000 kronor i utdelning. Nu vill Stefan Persson föryngra i klubben.
Stefan Persson är nu ägare till Fågelbro Golf & Country Club och vill locka fler yngre spelare och sänker därför inträdeskraven. Foto: Bertil Ericsson, Scanpix- Avsikten med köpet är att försäkra mig om att den förstklassiga golfklubben finns kvar, säger Stefan Persson i ett uttalande.

100 000 kr till var och en

Aktiebolaget Fågelbro G&CC har haft sin bolagsstämm. Samtliga närvarande aktieägare röstade för styrelsens förslag om att överlåta verksamheten till en ideell förening, sälja mark och fastigheter samt försätta bolaget i likvidation.

”En kanonaffär för de 520 aktieägarna. De delar ut 52 miljoner kronor till sig själva, efter att skulder betalats blir det 100 000 kronor per aktie, och med resten skapas en golfklubb med den bästa ekonomin i landet med tillgångar om 25 miljoner kronor", konstaterar Dagens Industri.

H&M-ägaren Stefan Persson köper via bolaget Fågelgolf AB 100 hektar mark, stall och klubbhus av Fågelbro Golf & Country Club. Persson äger för övrigt 650 hektar mark som gränsar till golfområdet.

Ska locka yngre

- En fantastiskt bra lösning och aktieägarna var mycket entusiastiska på stämman som enhälligt röstade igenom förslaget, säger Jan Linders, styrelseordförande i bolaget som nu alltså likvideras, för Dagens Industri.

Den nybildade ideella golfklubben leder nu verksamheten genom ett driftbolag. Stefan Persson hyr ut mark och byggnader till föreningen, till att börja med på 25 år.

- Den nya klubben får 25 miljoner och har inga skulder. Det finns nog ingen golfklubb i hela landet med bättre ekonomi, säger Jan Linders.

Ambitionen är att nu attrahera yngre spelare, i åldern 22-35 år.

- Vi ska erbjuda riktigt bra villkor.Tidigare krävdes först ett aktieköp för 10 000-20 000 kronor, 5 500 kronor i inträdesavgift samt en årsavgift på 13 000 kronor. Nu lockar vi med enbart en årsavgift på 10.900 kronor för fullvärdiga medlemmar och de under 36 år erbjuds en årsavgift på 4 900 kronor, säger Jan Linders.

Säsongen en månad sen

Stefan Persson säger i ett uttalande att han avser att försäkra sig om att golfklubben finns kvar och att rädda värdefull naturmark från bebyggelse och trafik.

- Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden, säger Stefan Persson.

Annars har golf-Sverige besvär. Vintern har ställt till det och många klubbar förlorar mycket pengar därför att premiären är cirka en månad sen.

"En del klubbar har nog tappat ett par hundra tusen kronor", säger Svenska golfförbundets ordförande Christer Bergfors till Dagens industri.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.