Kronofogden i hälarna på elitklubbar

Idrottens elitföreningar har det jobbigt. Skulderna hör till vardagen, mer eller mindre stora och nu framkommer fakta som visar att var tolfte elitförening har skulder hos Kronofogden.
Många av elitföreningarna i speedway har det ekonomiskt besvärligt. Problemen har pågått i flera år. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

Leksands IF har gjort en företagsrekonstruktion och undkommit konkurs. Timrå IK är på väg in i samma process och den senaste klubben att sätta sitt hopp till den metoden är bandyklubben Boltic.

Obetalda skatter

Ekot har i undersökning funnit att 56 procent av klubbarna har något ärende hos Kronofogden. Mest noterbart är att samtliga lag, förutom Skellefteå, i svenska hockeyligan finns med i det register alla vill slippa.

Ekots granskning omfattar över 160 lag som spelar fotboll, hockey, handboll, innebandy, basket, bandy eller speedway.

Totalt har 13 klubbar skulder just nu och framför allt handlar det om obetalda skatter. Beloppen är från 30 000 kr upp till till över en halv miljon kronor.

Fler än halva antalet av elitklubbarna, 56 procent, har haft något ärende hos Kronofogden. De har haft ansökningar om betalningsföreläggande mot sig under de senaste tre åren.

En halv miljon i skuld

Allsvenska jumbolaget Syrianska har en halv miljon i obetalda skatter.

- Till nästa månad kommer allt att vara löst, säger klubbens ordförande Hobil Varli till Ekot.

Bland övriga kan nämnas att Ljungskile har en skatteskuld på över 400 000 kronor.

I speedway har klubbarna fortsatt besvärligt. Hammarby har skulder på nästan 150 000 kronor. Fem av seriens åtta klubbar finns med i registret.

KentW (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 08:45

1. Kronofogden i hälarna på elitklubbar

Det är dags för förbunden att sätta ner foten! När astronomiska spelarlöner och arenabyggen som klubbarna inte har ekonomi till gör att skattebetalarna får stå för fiolerna vid "rekonstruktioner" har det gått för långt. Då handlar det inte om "idrott" längre, utan enbart storhetsvansinne. OM förbunden slutade att "ge dispens" bara för att klubbarna "har en plan" och istället var konsekventa och verkligen flyttade ner klubbar med ekonomin i obalans skulle de sportliga komma i fokus. Nu handlar det enbart om pengar och den med störst kassakista vinner allt, det är bara att köpa ihop laget. Tragiskt!

Vågar jag? (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 12:31

2. Skulder

Det känns som om många elitklubbar anser det vara bättre att köra på med underskott än att värna om föreningens heder och överlevnad.Den förening jag representerar var inne i den svängen för ett 10-tal år sedan men tänkte om och körde på med de resurser som fanns att tillgå. Vi gick stärkta ur det skarpa läget och är i dag en välmående förening. Tack för ordet. Roy Tornesjö BK Borgia Norrköping

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen