Kronofogden i hälarna på elitklubbar

Idrottens elitföreningar har det jobbigt. Skulderna hör till vardagen, mer eller mindre stora och nu framkommer fakta som visar att var tolfte elitförening har skulder hos Kronofogden.
Många av elitföreningarna i speedway har det ekonomiskt besvärligt. Problemen har pågått i flera år. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

Leksands IF har gjort en företagsrekonstruktion och undkommit konkurs. Timrå IK är på väg in i samma process och den senaste klubben att sätta sitt hopp till den metoden är bandyklubben Boltic.

Obetalda skatter

Ekot har i undersökning funnit att 56 procent av klubbarna har något ärende hos Kronofogden. Mest noterbart är att samtliga lag, förutom Skellefteå, i svenska hockeyligan finns med i det register alla vill slippa.

Ekots granskning omfattar över 160 lag som spelar fotboll, hockey, handboll, innebandy, basket, bandy eller speedway.

Totalt har 13 klubbar skulder just nu och framför allt handlar det om obetalda skatter. Beloppen är från 30 000 kr upp till till över en halv miljon kronor.

Fler än halva antalet av elitklubbarna, 56 procent, har haft något ärende hos Kronofogden. De har haft ansökningar om betalningsföreläggande mot sig under de senaste tre åren.

En halv miljon i skuld

Allsvenska jumbolaget Syrianska har en halv miljon i obetalda skatter.

- Till nästa månad kommer allt att vara löst, säger klubbens ordförande Hobil Varli till Ekot.

Bland övriga kan nämnas att Ljungskile har en skatteskuld på över 400 000 kronor.

I speedway har klubbarna fortsatt besvärligt. Hammarby har skulder på nästan 150 000 kronor. Fem av seriens åtta klubbar finns med i registret.

KentW (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 08:45

1. Kronofogden i hälarna på elitklubbar

Det är dags för förbunden att sätta ner foten! När astronomiska spelarlöner och arenabyggen som klubbarna inte har ekonomi till gör att skattebetalarna får stå för fiolerna vid "rekonstruktioner" har det gått för långt. Då handlar det inte om "idrott" längre, utan enbart storhetsvansinne. OM förbunden slutade att "ge dispens" bara för att klubbarna "har en plan" och istället var konsekventa och verkligen flyttade ner klubbar med ekonomin i obalans skulle de sportliga komma i fokus. Nu handlar det enbart om pengar och den med störst kassakista vinner allt, det är bara att köpa ihop laget. Tragiskt!

Vågar jag? (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 12:31

2. Skulder

Det känns som om många elitklubbar anser det vara bättre att köra på med underskott än att värna om föreningens heder och överlevnad.Den förening jag representerar var inne i den svängen för ett 10-tal år sedan men tänkte om och körde på med de resurser som fanns att tillgå. Vi gick stärkta ur det skarpa läget och är i dag en välmående förening. Tack för ordet. Roy Tornesjö BK Borgia Norrköping

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.