Kronofogden i hälarna på elitklubbar

Idrottens elitföreningar har det jobbigt. Skulderna hör till vardagen, mer eller mindre stora och nu framkommer fakta som visar att var tolfte elitförening har skulder hos Kronofogden.
Många av elitföreningarna i speedway har det ekonomiskt besvärligt. Problemen har pågått i flera år. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
Annons

 

Leksands IF har gjort en företagsrekonstruktion och undkommit konkurs. Timrå IK är på väg in i samma process och den senaste klubben att sätta sitt hopp till den metoden är bandyklubben Boltic.

Obetalda skatter

Ekot har i undersökning funnit att 56 procent av klubbarna har något ärende hos Kronofogden. Mest noterbart är att samtliga lag, förutom Skellefteå, i svenska hockeyligan finns med i det register alla vill slippa.

Ekots granskning omfattar över 160 lag som spelar fotboll, hockey, handboll, innebandy, basket, bandy eller speedway.

Totalt har 13 klubbar skulder just nu och framför allt handlar det om obetalda skatter. Beloppen är från 30 000 kr upp till till över en halv miljon kronor.

Fler än halva antalet av elitklubbarna, 56 procent, har haft något ärende hos Kronofogden. De har haft ansökningar om betalningsföreläggande mot sig under de senaste tre åren.

En halv miljon i skuld

Allsvenska jumbolaget Syrianska har en halv miljon i obetalda skatter.

- Till nästa månad kommer allt att vara löst, säger klubbens ordförande Hobil Varli till Ekot.

Bland övriga kan nämnas att Ljungskile har en skatteskuld på över 400 000 kronor.

I speedway har klubbarna fortsatt besvärligt. Hammarby har skulder på nästan 150 000 kronor. Fem av seriens åtta klubbar finns med i registret.

KentW (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 08:45

1. Kronofogden i hälarna på elitklubbar

Det är dags för förbunden att sätta ner foten! När astronomiska spelarlöner och arenabyggen som klubbarna inte har ekonomi till gör att skattebetalarna får stå för fiolerna vid "rekonstruktioner" har det gått för långt. Då handlar det inte om "idrott" längre, utan enbart storhetsvansinne. OM förbunden slutade att "ge dispens" bara för att klubbarna "har en plan" och istället var konsekventa och verkligen flyttade ner klubbar med ekonomin i obalans skulle de sportliga komma i fokus. Nu handlar det enbart om pengar och den med störst kassakista vinner allt, det är bara att köpa ihop laget. Tragiskt!

Vågar jag? (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 12:31

2. Skulder

Det känns som om många elitklubbar anser det vara bättre att köra på med underskott än att värna om föreningens heder och överlevnad.Den förening jag representerar var inne i den svängen för ett 10-tal år sedan men tänkte om och körde på med de resurser som fanns att tillgå. Vi gick stärkta ur det skarpa läget och är i dag en välmående förening. Tack för ordet. Roy Tornesjö BK Borgia Norrköping

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.