Får 50 miljoner för sitt livsverk

Han säljer sitt livsverk och beräknas få 50 miljoner kronor. Bjarne Riis har drivit sitt cykelstall och själv tjänat 9 miljoner årligen, men när den ryske oligarken Oleg Tinkov kom med ett erbjudande tvekade inte dansken.
Oleg Tinkov, till vänster, som själv vill bli kallad "cykelns Abramovich" köper nu danskecykelprofilen Bjarne Riis´cykelstall för 50 miljoner kronor. Foto: TT Nyheter


49-årige Bjarne Riis var själv en mycket duktig proffscyklist under åren 1986–2000 med många topplaceringar i de främsta loppen.

Dopinganklagelser förföljde honom liksom många andra cyklister. Riis fick namnet ”Mr 60 procent” eftersom misstankarna blev allt starkare och ett test under Tour de France 1996 gav också en indikation om EPO-dopning.

Erkände slutligen dopning

Han testades aldrig positivt för dopning under karriären, men i maj 2007 gick han själv ut och erkände han att han hade varit dopad med epo vid segern 1996 i Tour de France. Han medgav att han hade tagit EPO, tillväxthormoner och kortison under fem år, mellan 1993 och 1998.

Oaktat detta skapade han sedan sitt eget stall och har nått stora framgångar. De senaste åren har stjärncyklisten Alberto Contador hört till stallet.

Men nu kom erbjudanden som Bjarn Riis väntat på.

- Jag har drömt om den här dagen länge, sa Riis när affären blev offentlig.

- Jag har sett fram emot den eftersom det visar att jag gjort några bra saker för den här sporten.

Cykelns Abramovich

För en vecka började rykten att cirkulera i cykelvärlden och vid en presskonferens i London presenterades uppgörelsen.

Bolaget som tar över licensen till Bjarne Riis' Cycling är Tinkoff Sport, som ägs av Oleg Tinkoff, en man som själv har sagt att vill bli cykelsportens Roman Abramovich.

Bjarne Riis fortsätter jobbet som sportdirektör i minst tre år. Men nu cirka 50 miljoner kronor rikare. Köpesumman ska nämligen vara på drygt 6 miljoner euro.

Laget ska sponsras av Tinkoff Credit Systems, men Riis egen sponsor Saxo Bank fortsätter som delsponsor.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.