SHL: ”Glöm wild cards!”

Efter en storm av motstånd kom beslutet. SHL drar tillbaka förslaget om att dela ut wild cards till ekonomiskt starka lag typ Djurgården och Malmö.


- Vi har lyssnat in alla olika grupper som under de senaste dagarna haft åsikter och kommit fram till att just den punkten inte landar väl. Vi kommer istället att föra diskussionen om ekonomisk hållbarhet på andra sätt och i samförstånd med andra organisationer inom hockeyn, säger Jörgen Lindgren, vd för SHL.
SHL:s styrelse backar och och beslutar att punkten om wild card inte längre är aktuellt att driva i förhandlingar med Svenska Ishockeyförbundet.

Behåll sportsliga värden

Motståndet har varit massivt. Fans har gjort gemensamma protestskrivelser och många både inom och nära hockeyn har ansett de sportsliga villkoren ska bestå, allt annat vore fel.

- För att förtydliga så har SHL inte drivit och kommer inte heller att driva frågan om en stängd liga, utan fortsätta att arbeta med att se över kvalificeringsmodellen, säger Lindgren.

Däremot anser man inom SHL att det bli nödvändigt att öka kraven på de klubbar som ska spela i SHL och då avser man sportsligt, organisatoriskt och ekonomiskt.

Skärpta krav

- Det är viktigt att våga diskutera hur vi kan skapa en långsiktig hållbarhet för klubbarna när marknadsförutsättningarna kommer att spela en allt större roll i framtiden.

Förslaget om wild card fanns med i ett ”ej färdigförhandlat eller beslutat underlag med diskussionspunkter SHL lyft med Svenska Ishockeyförbundet” som läckte ut i media förra veckan.

- För att utveckla ett starkt och hållbart SHL på lång sikt är det är fortsatt viktigt att lyfta frågan om hur ligan kan fortsätta utvecklas, sportsligt och ekonomiskt, något som också stärker svensk ishockey och dess utveckling, menar Jörgen Lindgren.

SHL:s dokument

Det som kvarstår i SHL-dokumentet är:

Kvalserien försvinner
Kvalserien slopas och från säsongen 14/15 genomförs en matchserie om bäst av sju mellan sista laget i SHL och vinnaren av hockeyallsvenskan.

Nya krav på SHL-klubbarna
Klubbar ska få ansöka om spel i SHL. Det gäller att visa ekonomisk stabilitet, storlek på arenan, klubbens varumärke och även ortens storlek blir avgörande.

Nya ekonomiska krav
Här ska mycket tydliga ekonomiska krav gälla i framtiden. Dessutom ska klubbarna i SHL drivas som aktiebolag.

Nytt disciplinsystem
Ett så kallat "war room" ska skapas med ansvar för disciplinfrågor..

Lönetak och lönevillkor
Max- och mininivåer för lönebudgetar, med hänvisning till systemet lönetak och lönegolv i NHL.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.