Tvingades avstå mångmiljonuppdrag i OS

Uppdraget hade varit värt runt 20 miljoner kronor. Men Mediatec från Kungälv avstod från att göra sitt åttonde OS i rad. Riskerna bedömdes som för stora.
Tio sådana här storbildsskärmar skulle Mediatec leverera till Sotji. Men ryssarna oförmåga att ge besked stoppade en affärs som hade kunnat vara värd 20 miljoner kronor.


- Till slut hade vi inget val även om det var svårt att säga nej. Under ett år har vi försökt få fram nödvändiga uppgifter, men ryssarna vägrade och i det läget var vi tvungna att backa, berättar Kenneth Patersson, vd  och grundare av Mediatec.

Vuxit från radioaffären

Det företag som grundades via en radioaffär 1981 i Kungälv har vuxit till en gigant som anlitas över hela världen. De 300 anställda, varav många är frilansare, åker ideligen på internationella uppdrag.

Företagets två bolag, Mediatec Broadcast som producerar tv-sändningar och Mediatec Solutions som står för tekniken till scenografi, projektioner och tv-skärmar har stadigt utvecklats och fått förtroende från stora företag, TV-kanaler och såväl internationella som nationella förbund och organisationer.

Kenneth Patersson är fortfarande huvudägare, men Stenakoncernen har köpt in sig i hans bolag.

Inget åttonde OS

OS, VM i fotboll, VM i cykel, ishockey-VM, Nobelprisutdelningen, spanska La Liga, Champions League och landskamper i fotboll, Eurovision Song Contest samt Formel 1 har blivit en vardag och omsättningen har också passerat  1 miljard kronor.

Men efter sju OS finns inte Mediatec med ett tiotal storbildsskärmar i Sotji.

- Det blev omöjligt att räkna på en offert.

Redan vid London-OS fick Mediatec uppmaningen att stå för mycket av tekniken.

Vet hur svårt det kan vara

Ändå har Kenneth Patersson slitet med frågan och länge vägrat att ge upp.

- Jag vet av erfarenhet hur tufft och annorlunda det är i Ryssland. I ett år har vi försökt få svar på våra frågor om säkerhet och hur det ska fungera rent praktiskt.

- Som frakter, boende, personal och hjälp när vi väl är på plats. Men hur vi än försökte saknades svar och om inte annat hette det "kom hit så löser vi det".

Som ett exempel nämner han behovet av en bandvagn för att forsla skärmar upp i en backe.

- Sex ton elektronik ska köras upp och först på plats skulle vi få veta vad det kostar.

Panasonic är teknisk sponsor i Sotji och ville ha klara besked från Mediatec om vad all elektronik skulle kosta.

- Vi kunde ju inte gärna höfta för att få en summa. I Europa vet vi på ett ungefär, men i Ryssland är det omöjligt.

"De har problem..."

Bara frakten av tio skärmarna med en lastbil från St Petersburg skulle kosta minst 250 000 kr. Om det nu var allt... Därtill vet alla att mutor förekommer.

- Ja, så tillkommer ju försäkringar. Nej, till slut gav vi upp. Riskerna var för stora och ingen visste vad slutsumman skulle bli. Vi sa nej till uppdraget.

Kenneth Patersson har nu varit i kontakt med det företaget som fick jobbet.

- De har just de problem som vi misstänkte...

Nu består Mediatecs OS-uppdrag av endast utrustning och personal för Viasat OS-studio.

Thomas Ejderhov

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.