Ur miljonskulderna reser sig ungdomarna

Klubben gick i konkurs med 2 774 227 kronor i skulder. Men under extrem tidspress har en en grupp föräldrar och ledare lyckats rädda fortsatt hockeyspel.
A-lagsspelarna går och ungdomarna prioriteras. Nyköpings Hockey tappar A-laget som en konsekvens av klubbens konkurs, men ungdomsverksamheten är räddad tack vare ett snabbt ingripande från ledare och föräldrar. Foto: TT

 

Det visade sig att Nyköpings Hockey hade betalat ut 1,2 miljon kronor mer i löner än vad klubben hade meddelat Skatteverket. Det innebär att även ett antal spelare riskerar en skattesmäll.

Saknades pengar

Uppgifterna om att mat och boende hade stoppat föreningen stämde inte, framkom när en granskningen skedde av skulderna

När Skatteverket jämförde NH:s skattedeklarationer och de anställda, dvs främst spelarna, kontrolluppgifter för 2011 och 2012 uppstod frågetecken.

Revisionen avslöjade att klubben inte hade gjort rätt betalningar för arbetsgivaravgifter och skatt, enligt tidningen Sörmlands Nyheter. 

Nyköpings Hockey skuld är totalt på 2 774 227 kronor fördelar på 1 456 148 kronor till Skatteverket och 1 318 079 kronor till kommunen. Exakt hur skulderna har kunnat växa till ett så stort belopp är inte klarlagt, men för höga spelarlöner är en stor del av förklaringen. 

6 miljoner i kommunstöd

Kommunen har haft en förhållandevis positiv inställning till hockeyn som ideligen har hamnat i ekonomiska problem. För sex år sedan efterskänkte kommunen en hyresskuld om 800 000 kronor. Och under åren 1998-2007 gav kommunen totalt 5,2 miljoner kronor till hockeyverksamheten fördelat på 1,4 miljoner för marknadsföring, 3,3 miljoner i verksamhetsstöd och 500 000 kr i driftstöd.

Ur spillrorna reser sig nu en ny förening, Nyköpings Hockey Ungdom. Under namnet ”Framtid ungdom” har många ledare, föräldrar och andra jobbat i grupp och fått ett grepp om verksamheten och ett antal ungdomslag är anmälda till seriespel nästa säsong och man utesluter inte heller ett nytt A-lag.

Det fanns en oro om att många spelare var på väg bort från Nyköping, i värsta fall med konsekvensen att hela årgångslag skulle upplösas, men den risken bedöms som avvärjd.

- Namnet på föreningen är en traditionell konstruktion vid denna typ av händelser (t ex VIK ungdom) men framförallt vill vi värna om att våra barn, ungdomar och juniorer ska skonas så långt det är möjligt i sin hockeyidentitet från den svårt tragiska händelsen i och med vuxnas hantering av de processer som lett fram till konkursen, konstaterar interimstyrelsen.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.