Ur miljonskulderna reser sig ungdomarna

Klubben gick i konkurs med 2 774 227 kronor i skulder. Men under extrem tidspress har en en grupp föräldrar och ledare lyckats rädda fortsatt hockeyspel.
A-lagsspelarna går och ungdomarna prioriteras. Nyköpings Hockey tappar A-laget som en konsekvens av klubbens konkurs, men ungdomsverksamheten är räddad tack vare ett snabbt ingripande från ledare och föräldrar. Foto: TT
Annons

 

Det visade sig att Nyköpings Hockey hade betalat ut 1,2 miljon kronor mer i löner än vad klubben hade meddelat Skatteverket. Det innebär att även ett antal spelare riskerar en skattesmäll.

Saknades pengar

Uppgifterna om att mat och boende hade stoppat föreningen stämde inte, framkom när en granskningen skedde av skulderna

När Skatteverket jämförde NH:s skattedeklarationer och de anställda, dvs främst spelarna, kontrolluppgifter för 2011 och 2012 uppstod frågetecken.

Revisionen avslöjade att klubben inte hade gjort rätt betalningar för arbetsgivaravgifter och skatt, enligt tidningen Sörmlands Nyheter. 

Nyköpings Hockey skuld är totalt på 2 774 227 kronor fördelar på 1 456 148 kronor till Skatteverket och 1 318 079 kronor till kommunen. Exakt hur skulderna har kunnat växa till ett så stort belopp är inte klarlagt, men för höga spelarlöner är en stor del av förklaringen. 

6 miljoner i kommunstöd

Kommunen har haft en förhållandevis positiv inställning till hockeyn som ideligen har hamnat i ekonomiska problem. För sex år sedan efterskänkte kommunen en hyresskuld om 800 000 kronor. Och under åren 1998-2007 gav kommunen totalt 5,2 miljoner kronor till hockeyverksamheten fördelat på 1,4 miljoner för marknadsföring, 3,3 miljoner i verksamhetsstöd och 500 000 kr i driftstöd.

Ur spillrorna reser sig nu en ny förening, Nyköpings Hockey Ungdom. Under namnet ”Framtid ungdom” har många ledare, föräldrar och andra jobbat i grupp och fått ett grepp om verksamheten och ett antal ungdomslag är anmälda till seriespel nästa säsong och man utesluter inte heller ett nytt A-lag.

Det fanns en oro om att många spelare var på väg bort från Nyköping, i värsta fall med konsekvensen att hela årgångslag skulle upplösas, men den risken bedöms som avvärjd.

- Namnet på föreningen är en traditionell konstruktion vid denna typ av händelser (t ex VIK ungdom) men framförallt vill vi värna om att våra barn, ungdomar och juniorer ska skonas så långt det är möjligt i sin hockeyidentitet från den svårt tragiska händelsen i och med vuxnas hantering av de processer som lett fram till konkursen, konstaterar interimstyrelsen.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.