Svag ekonomi i Superettan

16 lag i Superettan i fotboll har en oroande ekonomi enligt en omfattande analys. Bara det att det egna kapitalet totalt för alla är – 1,2 miljoner kronor.
Degerfors var det mest penningeffektiva laget i Superettan under 2013, enligt undersökningen. Foto: Erik Mårtensson, TT

 

Det är Svenska Fotbollsförbundets Jessica Palm som har granskat kassaböckerna för 2013 och det är ingen rolig läsning. 

Ur hand i mun, är vad som gäller för föreningarna. Det finns inga marginaler utan intäkterna täcker knappt utgifterna. 

Några positiva inslag finns det ändå. Intäkterna för reklam/sponsring och publikintäkter ökade jämfört med 2012. Å andra sidan sjönk intäkterna totalt med ca 2 procent till sammanlagt 364 miljoner kronor. Och fem av 16 klubbar redovisade ett negativt eget kapital.

Dyster rapport

På 21 sidor presenteras ekonomiska fakta runt Superettan, landets näst högsta fotbollsserie. Så här sammanfattas genomgången: 

• Totala intäkter samtliga klubbar 364 miljoner kr (2012: 381 mkr) 

• Resultat sammantaget superettanklubbarna -1,4 mkr (2012: -15,3 mkr) 

• Varav spelaromsättningsnetto +1,0 miljoner (2012: +8,8 mkr) 

• Eget kapital +1,2 miljoner (2012: +8,1 mkr) 

• Negativt eget kapital i fem av sexton klubbar. Övriga klubbar redovisade positivt eget kapital.

• Publikintäkterna ökade däremot till 62,6 miljoner från 60 säsongen 2013.

• Den genomsnittliga kostnaden per klubb uppgick till 24,0 miljoner mot 25,4 mkr året innan.

Spelarnas snittlön

Dagens serieetta GIF Sundsvall, hade -5,3 miljoner och var sämst av de fem (av alla 16 klubbarna) som redovisade ett negativt eget kapital. 

Inte mindre än elva av sexton föreningar gick med underskott 2013.

Största intäkter hade föga överraskande Hammarby med 56 miljoner. I förhållandet mellan intäkt och utdelning i form av poäng låg Hammarby högst med 1,2 miljoner per poäng.

Degerfors använde pengarna bäst med 275 000 kronor per poäng.

Nu är det också känt vad spelarna har i snittlön, nämligen 22 400 kronor räknat på alla föreningar.  Med topplöner på betydligt högre nivåer.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.