Svag ekonomi i Superettan

16 lag i Superettan i fotboll har en oroande ekonomi enligt en omfattande analys. Bara det att det egna kapitalet totalt för alla är – 1,2 miljoner kronor.
Degerfors var det mest penningeffektiva laget i Superettan under 2013, enligt undersökningen. Foto: Erik Mårtensson, TT

 

Det är Svenska Fotbollsförbundets Jessica Palm som har granskat kassaböckerna för 2013 och det är ingen rolig läsning. 

Ur hand i mun, är vad som gäller för föreningarna. Det finns inga marginaler utan intäkterna täcker knappt utgifterna. 

Några positiva inslag finns det ändå. Intäkterna för reklam/sponsring och publikintäkter ökade jämfört med 2012. Å andra sidan sjönk intäkterna totalt med ca 2 procent till sammanlagt 364 miljoner kronor. Och fem av 16 klubbar redovisade ett negativt eget kapital.

Dyster rapport

På 21 sidor presenteras ekonomiska fakta runt Superettan, landets näst högsta fotbollsserie. Så här sammanfattas genomgången: 

• Totala intäkter samtliga klubbar 364 miljoner kr (2012: 381 mkr) 

• Resultat sammantaget superettanklubbarna -1,4 mkr (2012: -15,3 mkr) 

• Varav spelaromsättningsnetto +1,0 miljoner (2012: +8,8 mkr) 

• Eget kapital +1,2 miljoner (2012: +8,1 mkr) 

• Negativt eget kapital i fem av sexton klubbar. Övriga klubbar redovisade positivt eget kapital.

• Publikintäkterna ökade däremot till 62,6 miljoner från 60 säsongen 2013.

• Den genomsnittliga kostnaden per klubb uppgick till 24,0 miljoner mot 25,4 mkr året innan.

Spelarnas snittlön

Dagens serieetta GIF Sundsvall, hade -5,3 miljoner och var sämst av de fem (av alla 16 klubbarna) som redovisade ett negativt eget kapital. 

Inte mindre än elva av sexton föreningar gick med underskott 2013.

Största intäkter hade föga överraskande Hammarby med 56 miljoner. I förhållandet mellan intäkt och utdelning i form av poäng låg Hammarby högst med 1,2 miljoner per poäng.

Degerfors använde pengarna bäst med 275 000 kronor per poäng.

Nu är det också känt vad spelarna har i snittlön, nämligen 22 400 kronor räknat på alla föreningar.  Med topplöner på betydligt högre nivåer.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.