Kommunen kontrade med chockbud till Timrå IK

Timrå kommun väljer ett vågat agerande inför avgörandet om hockeyklubbens existens. Kommunen går inte med på att fastighetskungen Stig Svedberg får köpa arenan för 29 miljoner utan väljer att lägga ett eget bud på 15 miljoner.
Ena dagen ett bud på 29 miljoner, nästa dag ett på 15 miljoner - från kommunen som sätter Timrå under svår press.

 

Lagom när anhängarna till Timrå IK såg en räddning mitt i eländet kontrar kommunen med ett högst oväntad beteende.

- Vi har jobbat väldigt intensivt för att få en förankring bland sex partier för den här lösningen, förklarar Ewa Lindstrand (s), kommunstyrelsens ordförande i Timrå, efter det överraskande beskedet.

Skillnad det

Kommunen lägger ett skambud på 15 miljoner. Att jämföra med Stig Svedbergs 29 miljoner.

I föreningen står man helt frågande. Och chocken blir inte mindre av komminalrådets kommentar:

- Vi fokuserar på att rädda ungdoms- och juniorverksamheten samt hockeygymnasiet, säger Lindstrand.

Hon vill inte genomföra en affär med fastighetsbolaget Tvättbjörnen utan det budet bedöms som mindre intressant.

"Svedberg saknade svar"

- Det var ett antal punkter och frågeställningar som han inte hade svar på. Sedan ville han ha ett avtal som sträckte sig över 20 år, det är omöjligt för en kommunal verksamhet att binda upp sig på mer än tio år, säger Ewa Lindstrand i en kommentar till Sundsvalls Tidning. 

Politikerna kräver inte bara att klubben ska sälja hallen för nästan halv summan utan dessutom ska klubben redovisa mål med den fortsatta verksamheten. 

Är den trovärdig, är det klara budskapet.

En ekonomisk plan på kort och lång sikt, med visioner för klubbens existens, vill politikerna se, uppenbarligen trötta på de återkommande kriserna.

"Det får sponsorerna ordna..."

Budskapet från politikerna är att klubbens A-lag måste hitta lösningar via sponsorer.

- För 15 miljoner kan inte Timrå IK fortsätta existera. Det blir svårt. Men vi ska räkna vidare på det och se vad det innebär, säger Lars Nolander, klubbdirektör.

Stig Svedberg har reagerat kraftigt på kommunens agerande.

- Huvudsaken är att vi räddar laget. Att de har lagt ett bud på arenan är respektlöst mot mig och laget, vi har lagt ner otroligt med tid och pengar på att ro det här i hamn, säger Stig Svedberg till ST.

Skillnad på hyressummor

Han vill befria sig från anklagelser om höga vinstintressen:

- Jag hade kunna gjort 100 andra fastighetsaffärer som hade varit bättre. Antingen köper jag eller kommunen arenan, huvudsaken är att vi räddar laget, säger Svedberg.

Vid ett köp begärde han att kommunen betalar en hyra på 7,5 miljoner per år under 20 år. I dag betalar kommunen 4,5 miljoner per år.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.