Kommunen kontrade med chockbud till Timrå IK

Timrå kommun väljer ett vågat agerande inför avgörandet om hockeyklubbens existens. Kommunen går inte med på att fastighetskungen Stig Svedberg får köpa arenan för 29 miljoner utan väljer att lägga ett eget bud på 15 miljoner.
Ena dagen ett bud på 29 miljoner, nästa dag ett på 15 miljoner - från kommunen som sätter Timrå under svår press.
Annons

 

Lagom när anhängarna till Timrå IK såg en räddning mitt i eländet kontrar kommunen med ett högst oväntad beteende.

- Vi har jobbat väldigt intensivt för att få en förankring bland sex partier för den här lösningen, förklarar Ewa Lindstrand (s), kommunstyrelsens ordförande i Timrå, efter det överraskande beskedet.

Skillnad det

Kommunen lägger ett skambud på 15 miljoner. Att jämföra med Stig Svedbergs 29 miljoner.

I föreningen står man helt frågande. Och chocken blir inte mindre av komminalrådets kommentar:

- Vi fokuserar på att rädda ungdoms- och juniorverksamheten samt hockeygymnasiet, säger Lindstrand.

Hon vill inte genomföra en affär med fastighetsbolaget Tvättbjörnen utan det budet bedöms som mindre intressant.

"Svedberg saknade svar"

- Det var ett antal punkter och frågeställningar som han inte hade svar på. Sedan ville han ha ett avtal som sträckte sig över 20 år, det är omöjligt för en kommunal verksamhet att binda upp sig på mer än tio år, säger Ewa Lindstrand i en kommentar till Sundsvalls Tidning. 

Politikerna kräver inte bara att klubben ska sälja hallen för nästan halv summan utan dessutom ska klubben redovisa mål med den fortsatta verksamheten. 

Är den trovärdig, är det klara budskapet.

En ekonomisk plan på kort och lång sikt, med visioner för klubbens existens, vill politikerna se, uppenbarligen trötta på de återkommande kriserna.

"Det får sponsorerna ordna..."

Budskapet från politikerna är att klubbens A-lag måste hitta lösningar via sponsorer.

- För 15 miljoner kan inte Timrå IK fortsätta existera. Det blir svårt. Men vi ska räkna vidare på det och se vad det innebär, säger Lars Nolander, klubbdirektör.

Stig Svedberg har reagerat kraftigt på kommunens agerande.

- Huvudsaken är att vi räddar laget. Att de har lagt ett bud på arenan är respektlöst mot mig och laget, vi har lagt ner otroligt med tid och pengar på att ro det här i hamn, säger Stig Svedberg till ST.

Skillnad på hyressummor

Han vill befria sig från anklagelser om höga vinstintressen:

- Jag hade kunna gjort 100 andra fastighetsaffärer som hade varit bättre. Antingen köper jag eller kommunen arenan, huvudsaken är att vi räddar laget, säger Svedberg.

Vid ett köp begärde han att kommunen betalar en hyra på 7,5 miljoner per år under 20 år. I dag betalar kommunen 4,5 miljoner per år.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.