Kommunen kontrade med chockbud till Timrå IK

Timrå kommun väljer ett vågat agerande inför avgörandet om hockeyklubbens existens. Kommunen går inte med på att fastighetskungen Stig Svedberg får köpa arenan för 29 miljoner utan väljer att lägga ett eget bud på 15 miljoner.
Ena dagen ett bud på 29 miljoner, nästa dag ett på 15 miljoner - från kommunen som sätter Timrå under svår press.
Annons

 

Lagom när anhängarna till Timrå IK såg en räddning mitt i eländet kontrar kommunen med ett högst oväntad beteende.

- Vi har jobbat väldigt intensivt för att få en förankring bland sex partier för den här lösningen, förklarar Ewa Lindstrand (s), kommunstyrelsens ordförande i Timrå, efter det överraskande beskedet.

Skillnad det

Kommunen lägger ett skambud på 15 miljoner. Att jämföra med Stig Svedbergs 29 miljoner.

I föreningen står man helt frågande. Och chocken blir inte mindre av komminalrådets kommentar:

- Vi fokuserar på att rädda ungdoms- och juniorverksamheten samt hockeygymnasiet, säger Lindstrand.

Hon vill inte genomföra en affär med fastighetsbolaget Tvättbjörnen utan det budet bedöms som mindre intressant.

"Svedberg saknade svar"

- Det var ett antal punkter och frågeställningar som han inte hade svar på. Sedan ville han ha ett avtal som sträckte sig över 20 år, det är omöjligt för en kommunal verksamhet att binda upp sig på mer än tio år, säger Ewa Lindstrand i en kommentar till Sundsvalls Tidning. 

Politikerna kräver inte bara att klubben ska sälja hallen för nästan halv summan utan dessutom ska klubben redovisa mål med den fortsatta verksamheten. 

Är den trovärdig, är det klara budskapet.

En ekonomisk plan på kort och lång sikt, med visioner för klubbens existens, vill politikerna se, uppenbarligen trötta på de återkommande kriserna.

"Det får sponsorerna ordna..."

Budskapet från politikerna är att klubbens A-lag måste hitta lösningar via sponsorer.

- För 15 miljoner kan inte Timrå IK fortsätta existera. Det blir svårt. Men vi ska räkna vidare på det och se vad det innebär, säger Lars Nolander, klubbdirektör.

Stig Svedberg har reagerat kraftigt på kommunens agerande.

- Huvudsaken är att vi räddar laget. Att de har lagt ett bud på arenan är respektlöst mot mig och laget, vi har lagt ner otroligt med tid och pengar på att ro det här i hamn, säger Stig Svedberg till ST.

Skillnad på hyressummor

Han vill befria sig från anklagelser om höga vinstintressen:

- Jag hade kunna gjort 100 andra fastighetsaffärer som hade varit bättre. Antingen köper jag eller kommunen arenan, huvudsaken är att vi räddar laget, säger Svedberg.

Vid ett köp begärde han att kommunen betalar en hyra på 7,5 miljoner per år under 20 år. I dag betalar kommunen 4,5 miljoner per år.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.