Intensiva dagar för Törnqvist

Huvudpersonen och finansiären själv, miljardären Torbjörn Törnqvist är högaktuell – som företagsledaren, seglaren och den eventuella storsponsorn av AIK-hockeyns nystart.
Americas Cup med Torbjörn Törnqvists egna båten och med honom ombord, det är vad som gäller.

 

Torbjörn Törnqvist och hans Gunvor Group har lånat ut 990 miljoner kronor till företaget PA Resources som inte klarar att betala tillbaka pengarna och begärs nu i konkurs efter misslyckade försök att rädda bolaget.

Skulder på 2,3 miljarder

"Bolaget har ännu inte delgivits något officiellt besked av Stockholms tingsrätt. Som följd av den pågående företagsrekonstruktionen bedöms ansökan inte ha någon omedelbar påverkan på bolaget", skriver PA Resources  i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

Bolaget ska ha skulder på över 2,3 miljarder kronor och en skuld om 400 miljoner kronor skulle återbetalas framkom bristerna.

Torbjörn Törnqvist ser alltså ut att missa 990 miljoner kronor och ett sätt att tänka på annat är att prata segling med honom. Förberedelserna inför den kommande starten i America´s Cup fortsätter oförtrutet.

TV4 har kommit över TV-rättigheterna till mångmiljonsatsningen projekt Artemis och med start i tisdags visar TV4 Sport och TV4 Play ”America’s Cup: Artemis Racing - Sveriges största idrottssatsning”. I totalt sex avsnitt under 2015 kommer tittarna att få följa Artemis Racing och förberedelserna inför den stora America’s Cup-finalen som avgörs på Bermuda 2017.

I besättningen finns bland andra de svenska hjältarna från London-OS 2012 – guldmedaljörerna i starbåt, Fredrik Lööf och Max Salminen.

- Att få tävla i America’s Cup är alla seglares dröm. Det här är seglingens motsvarighet till formel 1 och att vi nu får ett eget program i svensk tv är fantastiskt, säger Fredrik Lööf.

Kommer upp i 50 knop!

- Vi tävlar med så kallade ”flygande katamaraner” som gör uppemot 50 knop! Därför känns det roligt att vi i programmet, på nära håll, får visa upp vad som händer bakom kulisserna – ombord på båten, i vår båtfabrik i San Francisco, på resorna världen över och i de förberedande tävlingarna inför finalen.

I slutet av augusti kommer America’s Cup-cirkusen till Sverige för en av deltävlingarna i America’s Cup World Series, som är ett kval inför finalen, i Göteborg.

- Det ska bli väldigt spännande att få följa svenskbåtens framfart i världens mest anrika tävling. Vi kommer ta tittarna bakom kulisserna, till en värld få har insyn i, säger Martin Nersing, pressansvarig TV4 Sport.

Investerar i AIK Hockey

I dagarna har det också framkommit ytterligare fakta runt försöken att rädda AIK Hockey som står under rekonstruktion. Och det är just miljoner från Torbjörn Törnqvist som ska ge verksamheten en framtid.

Vid ett stort medlemsmöte på söndagen informades fansen av klubbledningen, där Maria Ashman har en huvudroll

- Vi har inte haft direktkontrakt med en av de utpekade investerarna i gruppen, däremot med den andra. Samtalen kommer att fortsätta i veckan, säger Mario Ashman hemlighetsfullt till DN.

 Avgörande i tingsrätten

Den 22 april kommer beskedet om klubbens rekonstruktion har godkänts.

- Just nu finns det inget som tyder på att vi inte kommer att lyckas med rekonstruktionen. Av de svar som vi har fått har vi kommit över den gräns som behövs, det vill säga 75 procent av kapitalet. Men det är i tingsrätten det avgörs och det är där vi måste komma över rätt antal procent så vi vet inte med säkerhet förrän det mötet har ägt rum.

- Får vi igenom rekonstruktionen klarar vi också elitlicensen, kanske till och med utan externt kapital men vi behöver kapitalet för att kunna göra det här till en bra hockey­klubb.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.