Intensiva dagar för Törnqvist

Huvudpersonen och finansiären själv, miljardären Torbjörn Törnqvist är högaktuell – som företagsledaren, seglaren och den eventuella storsponsorn av AIK-hockeyns nystart.
Americas Cup med Torbjörn Törnqvists egna båten och med honom ombord, det är vad som gäller.

 

Torbjörn Törnqvist och hans Gunvor Group har lånat ut 990 miljoner kronor till företaget PA Resources som inte klarar att betala tillbaka pengarna och begärs nu i konkurs efter misslyckade försök att rädda bolaget.

Skulder på 2,3 miljarder

"Bolaget har ännu inte delgivits något officiellt besked av Stockholms tingsrätt. Som följd av den pågående företagsrekonstruktionen bedöms ansökan inte ha någon omedelbar påverkan på bolaget", skriver PA Resources  i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

Bolaget ska ha skulder på över 2,3 miljarder kronor och en skuld om 400 miljoner kronor skulle återbetalas framkom bristerna.

Torbjörn Törnqvist ser alltså ut att missa 990 miljoner kronor och ett sätt att tänka på annat är att prata segling med honom. Förberedelserna inför den kommande starten i America´s Cup fortsätter oförtrutet.

TV4 har kommit över TV-rättigheterna till mångmiljonsatsningen projekt Artemis och med start i tisdags visar TV4 Sport och TV4 Play ”America’s Cup: Artemis Racing - Sveriges största idrottssatsning”. I totalt sex avsnitt under 2015 kommer tittarna att få följa Artemis Racing och förberedelserna inför den stora America’s Cup-finalen som avgörs på Bermuda 2017.

I besättningen finns bland andra de svenska hjältarna från London-OS 2012 – guldmedaljörerna i starbåt, Fredrik Lööf och Max Salminen.

- Att få tävla i America’s Cup är alla seglares dröm. Det här är seglingens motsvarighet till formel 1 och att vi nu får ett eget program i svensk tv är fantastiskt, säger Fredrik Lööf.

Kommer upp i 50 knop!

- Vi tävlar med så kallade ”flygande katamaraner” som gör uppemot 50 knop! Därför känns det roligt att vi i programmet, på nära håll, får visa upp vad som händer bakom kulisserna – ombord på båten, i vår båtfabrik i San Francisco, på resorna världen över och i de förberedande tävlingarna inför finalen.

I slutet av augusti kommer America’s Cup-cirkusen till Sverige för en av deltävlingarna i America’s Cup World Series, som är ett kval inför finalen, i Göteborg.

- Det ska bli väldigt spännande att få följa svenskbåtens framfart i världens mest anrika tävling. Vi kommer ta tittarna bakom kulisserna, till en värld få har insyn i, säger Martin Nersing, pressansvarig TV4 Sport.

Investerar i AIK Hockey

I dagarna har det också framkommit ytterligare fakta runt försöken att rädda AIK Hockey som står under rekonstruktion. Och det är just miljoner från Torbjörn Törnqvist som ska ge verksamheten en framtid.

Vid ett stort medlemsmöte på söndagen informades fansen av klubbledningen, där Maria Ashman har en huvudroll

- Vi har inte haft direktkontrakt med en av de utpekade investerarna i gruppen, däremot med den andra. Samtalen kommer att fortsätta i veckan, säger Mario Ashman hemlighetsfullt till DN.

 Avgörande i tingsrätten

Den 22 april kommer beskedet om klubbens rekonstruktion har godkänts.

- Just nu finns det inget som tyder på att vi inte kommer att lyckas med rekonstruktionen. Av de svar som vi har fått har vi kommit över den gräns som behövs, det vill säga 75 procent av kapitalet. Men det är i tingsrätten det avgörs och det är där vi måste komma över rätt antal procent så vi vet inte med säkerhet förrän det mötet har ägt rum.

- Får vi igenom rekonstruktionen klarar vi också elitlicensen, kanske till och med utan externt kapital men vi behöver kapitalet för att kunna göra det här till en bra hockey­klubb.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen