Intensiva dagar för Törnqvist

Huvudpersonen och finansiären själv, miljardären Torbjörn Törnqvist är högaktuell – som företagsledaren, seglaren och den eventuella storsponsorn av AIK-hockeyns nystart.
Americas Cup med Torbjörn Törnqvists egna båten och med honom ombord, det är vad som gäller.

 

Torbjörn Törnqvist och hans Gunvor Group har lånat ut 990 miljoner kronor till företaget PA Resources som inte klarar att betala tillbaka pengarna och begärs nu i konkurs efter misslyckade försök att rädda bolaget.

Skulder på 2,3 miljarder

"Bolaget har ännu inte delgivits något officiellt besked av Stockholms tingsrätt. Som följd av den pågående företagsrekonstruktionen bedöms ansökan inte ha någon omedelbar påverkan på bolaget", skriver PA Resources  i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

Bolaget ska ha skulder på över 2,3 miljarder kronor och en skuld om 400 miljoner kronor skulle återbetalas framkom bristerna.

Torbjörn Törnqvist ser alltså ut att missa 990 miljoner kronor och ett sätt att tänka på annat är att prata segling med honom. Förberedelserna inför den kommande starten i America´s Cup fortsätter oförtrutet.

TV4 har kommit över TV-rättigheterna till mångmiljonsatsningen projekt Artemis och med start i tisdags visar TV4 Sport och TV4 Play ”America’s Cup: Artemis Racing - Sveriges största idrottssatsning”. I totalt sex avsnitt under 2015 kommer tittarna att få följa Artemis Racing och förberedelserna inför den stora America’s Cup-finalen som avgörs på Bermuda 2017.

I besättningen finns bland andra de svenska hjältarna från London-OS 2012 – guldmedaljörerna i starbåt, Fredrik Lööf och Max Salminen.

- Att få tävla i America’s Cup är alla seglares dröm. Det här är seglingens motsvarighet till formel 1 och att vi nu får ett eget program i svensk tv är fantastiskt, säger Fredrik Lööf.

Kommer upp i 50 knop!

- Vi tävlar med så kallade ”flygande katamaraner” som gör uppemot 50 knop! Därför känns det roligt att vi i programmet, på nära håll, får visa upp vad som händer bakom kulisserna – ombord på båten, i vår båtfabrik i San Francisco, på resorna världen över och i de förberedande tävlingarna inför finalen.

I slutet av augusti kommer America’s Cup-cirkusen till Sverige för en av deltävlingarna i America’s Cup World Series, som är ett kval inför finalen, i Göteborg.

- Det ska bli väldigt spännande att få följa svenskbåtens framfart i världens mest anrika tävling. Vi kommer ta tittarna bakom kulisserna, till en värld få har insyn i, säger Martin Nersing, pressansvarig TV4 Sport.

Investerar i AIK Hockey

I dagarna har det också framkommit ytterligare fakta runt försöken att rädda AIK Hockey som står under rekonstruktion. Och det är just miljoner från Torbjörn Törnqvist som ska ge verksamheten en framtid.

Vid ett stort medlemsmöte på söndagen informades fansen av klubbledningen, där Maria Ashman har en huvudroll

- Vi har inte haft direktkontrakt med en av de utpekade investerarna i gruppen, däremot med den andra. Samtalen kommer att fortsätta i veckan, säger Mario Ashman hemlighetsfullt till DN.

 Avgörande i tingsrätten

Den 22 april kommer beskedet om klubbens rekonstruktion har godkänts.

- Just nu finns det inget som tyder på att vi inte kommer att lyckas med rekonstruktionen. Av de svar som vi har fått har vi kommit över den gräns som behövs, det vill säga 75 procent av kapitalet. Men det är i tingsrätten det avgörs och det är där vi måste komma över rätt antal procent så vi vet inte med säkerhet förrän det mötet har ägt rum.

- Får vi igenom rekonstruktionen klarar vi också elitlicensen, kanske till och med utan externt kapital men vi behöver kapitalet för att kunna göra det här till en bra hockey­klubb.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.