Stjärnorna har jättelöner

De flesta svenska speedwayklubbarna har för stora kostnader och för små inkomster. Men vems är felet? Är det klubbarna, som inte förmår marknadsföra sin sport? Eller är det förarnas, som kräver för mycket betalt?
Antonio Lindbäck vägrar att tala om speedwayens ekonomi. Foto: Håkan Larsson

 

Frågorna är inte helt enkla att svara på.

Svaren man får beror på vem man frågar.

Om det nu ens blir något svar.

Svenska toppstjärnan Antonio Lindbäck väljer att passa på ekonomiska frågor.

Pratar inte ekonomi

Naturligtvis är det en dyr sport för förarna, som givetvis måste ha rimlig ersättning för att kunna hålla i gång på toppnivå.

Men vad är rimlig ersättning?

Frågan går till den just nu hetaste föraren i Sverige, 30-årige Antonio Lindbäck.

- Jag pratar inte ekonomi. Jag kör speedway, säger han.

Men du är medveten om att klubbarna har det tungt ekonomiskt?

- Som sagt, jag har ingen aning om klubbarnas ekonomi och lägger ingen energi på det.

"Lön, vi får se"

En som dock är uppriktigt orolig är Peter Karlsson, elitseriens ålderman med sina 46 år.

- Det är självklart så att många klubbar har det kärvt ekonomiskt.

Men ni förare får ut era ersättningar?

- Det får man reda på efter 30 dagar, säger Peter kryptiskt.

Men han medger att det kan hacka ibland med betalningarna, men ser det inte som något stort problem.

Ger upp, när pengar saknas

Kanske är det också så att toppförarna, de som skaffat sig ett namn, prioriteras av klubbarna. De under elitskiktet får ofta vänta längre, vilket inneburit att förare har slutat mitt under säsongen med krav på runt 50 000 kronor. Mycket pengar för en förare som inte kommit så långt i karriären.

Peter Karlsson lägger också in en annan aspekt i sammanhanget.

- Det är ju en inte helt ofarlig sport man håller på med.

Hur länge han tänker hålla på vet han inte.

- Sätter man upp något slags slutdatum är det lika bra att lägga av direkt. Då riskerar nog suget att försvinna, säger han.

Hur förarersättningarna ser ut är dock svårare att få någon riktig klarhet i.

Men det är inga småsummor som stjärnor som dansken Nicki Pedersen, världsmästaren Greg Hancook, engelsmannen Tai Woofinden, ryssen Emil Sayfotdinov och några till inklusive Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson drar in.

Signbonus för miljoner

Det är huggsexa om stjärnorna inför varje säsong, och det handlar inte bara om vilken poäng- eller matchersättning som ska betalas utan också¨om så kallad signbonus, för att få namnteckningen på ett kontrakt. För världsstjärnorna handlar det om miljonbelopp. För övriga säkra poängplockare i elitserien om några hundra tusen kronor. Poängersättningen kan ligga på upp emot 5 000 kronor poängen eller också en fast summa, oavsett poäng, runt 50 000 kronor per match.

Det är inte svårt räkna ut att klubbarnas har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Samtidigt är det en dyr materialsport för de aktiva.

- En konkurrensduglig speedwaycykel kostar över 100 000 kronor, bara en fräsch motor 70 000 kronor, säger Peter Karlsson, som själv har sex cyklar varav fyra kontinuerligt är i gång, två i Sverige och två i England.

Lägg därtill fullt utrustade bussar, kanske i både Sverige, England och Polen, flera mekaniker, resor och hotellövernattningar.

Men bristen på svenska förare är stor, vilket Peter Karlsson är medveten om.

- Ja, det är ju så att vi inte ens är hundra licensierade förare i Sverige, från lägsta junior till toppföraren. Det är naturligtvis en bedrövlig utveckling. För tio år sen var vi i alla fall 200, när jag började köra på elitnivå kanske 500.

”Det krävs toppförare”

Men Vedtlandas legendar Bosse Wirebrand är inte förvånad.

- Ska vi ha en toppliga krävs det också toppförare.

Han säger sig inte kunna analysera varför det är så få svenska förare, men tycker också att det är upp till förarnas ansvar.

- I de lägre divisionerna ställer ju inte alltid förarna upp trots att de har cyklar. Jag vill dock säga att vi i Vetlanda har väldigt fin ungdomsverksamhet.

Antonio Lindbäck säger sig inte heller ha någon åsikt om återväxten i svensk speedway.

- Det är väl upp till var och en att kämpa på och visa resultat.

Tuff konkurrens

Själv debuterade han 2002 när Tony Richardsson, precis som Antonio från Avesta, stod på topp.

Var Tony en inspirationskälla för dig?

- Ja, det var han väl på sätt och vis.

Tittar man i snittligan för elitserien är det bara utländska förare i topp. Först på åttonde plats finns Antonio Lindbäck med ett poängsnitt på 1,966 poäng per heat och på 13:e Andreas Jonsson med ett snitt på1,930.

Emil Sayfotdinov (Vetlanda) toppar listan med 2,417 poäng före polackerna Piotr Pawlicki (Piraterna) med2,268 och Bartosz Zmarzlik (Vetlanda) 2,160.

Sverige har inte heller några större framgångar i GP-serien, där Andreas Jonsson är bäst på en tionde plats (åtta är direktkvalificerade för nästa års GP). Enda ljuset i det svenska speedwaymörkret är den sensationella segern i lag-VM tidigare i somras.

Håkan Larsson 

Antonio Lindbäck är en av Sveriges bästa förare, men i elitseriens statistik är han inte bättre än åtta. Alla förarna framför honom är utlänningar. Foto: Håkan Larsson

Fakta

Första artikeln om "Framtiden inom Speedway" hittar du här

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.