Nya regler ska snabbehandlas

Maskeringsförbud både på och utanför fotbollsplanerna. Böter och straff direkt för upprorsmakare. Ministrarnas och fotbollens representanter var överens om att nu krävs tuffare tag.
Rånarluvor och knallskott har inte det minsta med fotboll att göra, det är regeringen och fotbollens styrande överens om. Nu ska hårdare regler införas. Foto: TT

 

Bråk, stökigheter och en oro bland vanliga fotbollsåskådare får inte fortsätta – det var idrottsminister Gabriel Wikström och inrikesminister Anders Ygeman samt Paul Nilsson (polismästare och bitr. polisområdeschef Stockholm SYD) och Mikael Berkesand (kommissarie), Karl-Erik Nilsson (ordförande SvFF), Håkan Sjöstrand (generalsekreterare SvFF), Lars-Christer Olsson (ordförande SEF) och Mats Enquist (generalsekreterare SEF) överens om vid onsdagens möte.

Straffas direkt på arenan

På Wikströms och Ygemans uppmaning kom representanter för fotbollen och polisen till Socialdepartementet för att ge en lägesrapport kring våldet vid matcherna under våren.

Det har varit oroligt vid flera matcher där händelsen i Göteborg vid matchen IFK Göteborg-MFF fick störst uppmärksamhet och hittills också störst konsekvenser.

Nu var alla eniga på mötet – det måste bli skärpa lagar och regler.

”Trafikpoliser får ge fortkörare böter direkt vid brottet och just direkta konsekvenser ska drabba den som förstör på fotbollsmatcher”, uttalas nu som ett först steg.

Rånarluvor ska bort

Sedan vill man få stopp på användandet av rånarluvor. 

- Ett maskeringsförbud ska också gälla på fotbollsarenorna och inte bara kopplas till ordningsstörningar, säger Anders Ygeman.

Regeringen ska presentera ett sådant förslag som sedan går på remiss för att få ett bra underlag till lagrådet och bli till en proposition.

Både maskeringsförbund och direkta straff kräver, men allt ska snabbehandlas för att uppnå resultat och få den vanliga åskådaren att känna sig trygg på läktarna.

- Vi vill införa förändringarna redan under det här spelåret, det är vår ambition att pröva det, säger 

Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls ordförande, till Aftonbladet.

Gabriel Wikström betonade vikten av att ha återkommande mellan regeringen och fotbollen eftersom den inte längre finns någon nationell samordnare.

SEF har för övrigt låtit tillverka en film som bygger på sportens företräde. Svenska Spel står också bakom inspelningen:

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.