Nya regler ska snabbehandlas

Maskeringsförbud både på och utanför fotbollsplanerna. Böter och straff direkt för upprorsmakare. Ministrarnas och fotbollens representanter var överens om att nu krävs tuffare tag.
Rånarluvor och knallskott har inte det minsta med fotboll att göra, det är regeringen och fotbollens styrande överens om. Nu ska hårdare regler införas. Foto: TT
Annons

 

Bråk, stökigheter och en oro bland vanliga fotbollsåskådare får inte fortsätta – det var idrottsminister Gabriel Wikström och inrikesminister Anders Ygeman samt Paul Nilsson (polismästare och bitr. polisområdeschef Stockholm SYD) och Mikael Berkesand (kommissarie), Karl-Erik Nilsson (ordförande SvFF), Håkan Sjöstrand (generalsekreterare SvFF), Lars-Christer Olsson (ordförande SEF) och Mats Enquist (generalsekreterare SEF) överens om vid onsdagens möte.

Straffas direkt på arenan

På Wikströms och Ygemans uppmaning kom representanter för fotbollen och polisen till Socialdepartementet för att ge en lägesrapport kring våldet vid matcherna under våren.

Det har varit oroligt vid flera matcher där händelsen i Göteborg vid matchen IFK Göteborg-MFF fick störst uppmärksamhet och hittills också störst konsekvenser.

Nu var alla eniga på mötet – det måste bli skärpa lagar och regler.

”Trafikpoliser får ge fortkörare böter direkt vid brottet och just direkta konsekvenser ska drabba den som förstör på fotbollsmatcher”, uttalas nu som ett först steg.

Rånarluvor ska bort

Sedan vill man få stopp på användandet av rånarluvor. 

- Ett maskeringsförbud ska också gälla på fotbollsarenorna och inte bara kopplas till ordningsstörningar, säger Anders Ygeman.

Regeringen ska presentera ett sådant förslag som sedan går på remiss för att få ett bra underlag till lagrådet och bli till en proposition.

Både maskeringsförbund och direkta straff kräver, men allt ska snabbehandlas för att uppnå resultat och få den vanliga åskådaren att känna sig trygg på läktarna.

- Vi vill införa förändringarna redan under det här spelåret, det är vår ambition att pröva det, säger 

Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls ordförande, till Aftonbladet.

Gabriel Wikström betonade vikten av att ha återkommande mellan regeringen och fotbollen eftersom den inte längre finns någon nationell samordnare.

SEF har för övrigt låtit tillverka en film som bygger på sportens företräde. Svenska Spel står också bakom inspelningen:

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.