Nya regler ska snabbehandlas

Maskeringsförbud både på och utanför fotbollsplanerna. Böter och straff direkt för upprorsmakare. Ministrarnas och fotbollens representanter var överens om att nu krävs tuffare tag.
Rånarluvor och knallskott har inte det minsta med fotboll att göra, det är regeringen och fotbollens styrande överens om. Nu ska hårdare regler införas. Foto: TT

 

Bråk, stökigheter och en oro bland vanliga fotbollsåskådare får inte fortsätta – det var idrottsminister Gabriel Wikström och inrikesminister Anders Ygeman samt Paul Nilsson (polismästare och bitr. polisområdeschef Stockholm SYD) och Mikael Berkesand (kommissarie), Karl-Erik Nilsson (ordförande SvFF), Håkan Sjöstrand (generalsekreterare SvFF), Lars-Christer Olsson (ordförande SEF) och Mats Enquist (generalsekreterare SEF) överens om vid onsdagens möte.

Straffas direkt på arenan

På Wikströms och Ygemans uppmaning kom representanter för fotbollen och polisen till Socialdepartementet för att ge en lägesrapport kring våldet vid matcherna under våren.

Det har varit oroligt vid flera matcher där händelsen i Göteborg vid matchen IFK Göteborg-MFF fick störst uppmärksamhet och hittills också störst konsekvenser.

Nu var alla eniga på mötet – det måste bli skärpa lagar och regler.

”Trafikpoliser får ge fortkörare böter direkt vid brottet och just direkta konsekvenser ska drabba den som förstör på fotbollsmatcher”, uttalas nu som ett först steg.

Rånarluvor ska bort

Sedan vill man få stopp på användandet av rånarluvor. 

- Ett maskeringsförbud ska också gälla på fotbollsarenorna och inte bara kopplas till ordningsstörningar, säger Anders Ygeman.

Regeringen ska presentera ett sådant förslag som sedan går på remiss för att få ett bra underlag till lagrådet och bli till en proposition.

Både maskeringsförbund och direkta straff kräver, men allt ska snabbehandlas för att uppnå resultat och få den vanliga åskådaren att känna sig trygg på läktarna.

- Vi vill införa förändringarna redan under det här spelåret, det är vår ambition att pröva det, säger 

Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls ordförande, till Aftonbladet.

Gabriel Wikström betonade vikten av att ha återkommande mellan regeringen och fotbollen eftersom den inte längre finns någon nationell samordnare.

SEF har för övrigt låtit tillverka en film som bygger på sportens företräde. Svenska Spel står också bakom inspelningen:

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.