Tomas hjälper sin moderklubb

Den så kallade Sundbornssvindlaren lurade föreningar och företag på totalt 6,8 miljoner kronor. Nu vill bl a förre NHL-spelaren Tomas Jonsson hjälpa sin gamla klubb i återuppbyggnaden.
Tomas Jonsson vann Stanley Cup två gånger i den här tröjan från New York Islanders. Men nu skänker han tröja till Sundborns GoIF för att hjälpa föreningen ur en ekonomisk kris.

 

Mannen bakom bedrägerierna fick 3,5 års fängelse för trolöshet mot huvudman bland annat mot Carl Larsson-gården.

Åtalet gällde nio fall av trolöshet mot huvudman då flera föreningar och företag var hårt drabbade och förlorade totalt 6,8 miljoner kronor.

Ostraffad

Den tidigare ostraffade mannen ägnade sig åt handel med så kallade binära optioner med hög risk. När spekulationerna inte lyckades tog han först av egna pengar, men hämtade sedan allt större belopp från föreningar och bolag där han hade ansvaret för bokföringen. Allt i ett försöka att vinna tillbaka vad han hade förlorat.

- Det var som ett spelberoende, sa han i rättegången där han erkände sina brott.

Rätten menade att han kraftigt missbrukat sitt förtroende, rapporterade Dalarnas Tidningar, och små  aktörer med känslig ekonomi drabbades hårt.

Optionsföretaget hade pressat mannen hårt och det var en förmildrande omständighet som innebar att straffet sänktes från fyra års fängelse till tre år och sex månader. Mannen dömdes också att betala 3,2 miljoner till Carl och Karin Larssons släktförening, 1,7 miljoner till ett åkeri och 468 000 kr till Sundborns Goif. 

Många i bygden var chockade efter avslöjandet och en sviktande ekonomi har pressat föreningarna och företagen. 

Tomas skänker tröjan

Nu inleds olika räddningsaktioner för att ge dem hjälp.

Tomas Jonsson har just Sundborns GoIF som sin hembys idrottsförening och tog beslutet att leta efter sin klassiska tröja från New York Islanders. Den tröja han använde de två år när klubben och Tomas vann Stanley Cup.

Han var an av den tidens bästa backar i hockeyvärlden och är en av fyra spelare som vann OS, VM, SM och Stanley Cup. Han gjorde också nio säsonger i Leksand innan han slutade 1998 och har sedan dess varit aktuell i olika tränarroller.

Nu bjuder Sundborns GoIF nämligen ut Jonssons matchtröja Tradera. På måndagskvällen var priset uppe i 9 100 kronor.

- Jag måste bara försöka hjälpa klubben. Och det är ju en riktigt vinnartröja, säger Tomas Jonsson i en kommentar.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.