26 030 kronor idrottens nya månadslön

Utbrottet av corvid-19 är på väg att slå omkull de mest solida idrottsklubbar och specialförbund. Korttidsarbete, tidigare benämnt permittering, är en åtgärd som ska räta upp ekonomin.

 På måndagen  var det fotbollens förbundskaptener, Janne Andersson, herrar och Peter Gerhardsson, damer, samt ytterligare 90 anställda på Svenska Fotbollförbundets kansli som delgavs sådana besked.

Vad innebär korttidsarbete egentligen?

Idrottens Affärer reder ut begreppen efter kontakt med Tillväxtverket, den myndighet inom Finansdepartementet som handhar ansökningar avseende ekonomiskt stöd vid permittering.  

Enkelt uttryckt innebär det att arbetsgivaren, i det här fallet SvFF, minskar arbetstagarnas arbetstid, Janne och Peter G, och får stöd från staten för att täcka delar av lönekostnaden. Staten är här finansminister Magdalena Andersson som hittills har utlovat 20 miljarder kronor i samhällsstöd vid korttidsarbete – notera att beloppet avser samhällets totala kostnadsbild.

Skillnad det

Det högsta stöd som utgår är 26 030 kronor per person och månad. Stödet beräknas på arbetstagarens, Janna A och Peter G, ordinarie löner upp till  maximalt 44 000 kronor, så kallat lönetak. Detta gäller även för arbetstagare vars löner överstiger 44 000 kronor. Belopp därutöver regleras inte i lagstiftningen och får avtalas vidare mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Om fotbollens förbundskaptener fortsätter att studera videoklipp på kommande motståndare, trots inlämnad ansökan  om korttidsarbete från arbetsgivaren, kan de göra sig skyldiga till regelbrott.

Tillväxtverket tillämpar en tabell i tre nivåer gällande kostnadsfördelning. Statens ersättning är 15, 30 eller 45 procent ,i relation till arbetstagarens minskade arbetstid och minskade lön.

Det är således en grannlaga uppgift att kontrollera hur Janne A och Peter G disponerar sin arbetstid  när beslutet om permittering vunnit laga kraft. 

Att jobba delvis

-Här uppstår svårigheter, huvudregeln är att arbetstagaren är skyldig att infinna sig på sin arbetsplats om arbetsgivaren beordrar detta, meddelar Niklas Kjellberg på Tillväxtverket.

Fotbollen minskar sin lönekostnad med cirka 2,3 miljoner kronor i månaden då Tillväxtverket godkänt SvFF:s ansökan gällande 90 personer.

-Vi har ett ansvar att göra vad vi kan för att skydda vår verksamhet långsiktigt i en mycket svår och osäker situation, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Flera elitlag har tidigare permitterat ledare och spelare, i syfte att låta staten, det vill säga Magdalena Andersson, överta en  del av lönekostnaden. I SHL-laget Frölunda har A-lagstruppen beslutat att gå ned i lön under april, maj och juni. Föreningen kommer inte att ansöka om statligt stöd för kontrakterade spelare.

Avsikten är att spelarna ska kompenseras när corona-utbrottet har klingat av.

- För oss fanns det inga tveksamheter, självklart vill vi hjälpa till i en för vår klubb svår situation, sammanfattade spelaren Joel Lundqvist på Frölundas hemsida.

Ett exempel som manar till efterföljd. Det mycket sannolika är att elitspelare i fotboll och ishockey vaknar upp till en ny ekonomisk verklighet när Folkhälsomyndigheten kan blåsa faran över för corvid-19.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.