3 miljoner delas ut tack vare Tore

29 idrottsföreningar och fyra konstnärer tilldelas stipendier på mellan 50 000 kronor och 250 000 kronor vardera ur Tore A Jonassons Stiftelse. Totalt handlar det om 3 miljoner kronor från denne fantastiske man och hans passion för idrott och konst.

I sitt testamente betonade Tore Jonasson att hans tillgångar skull samlas i en stiftelse som skulle utdela stipendier till idrotten

 

Tore föddes 1916  i Stockholm var mycket aktiv under sitt liv. Han hade en stor kärlek till idrott och konst. Torejobbade som försäljare inom pappersindustrin respektive uppfinnare. Tores tillgångar växte och han lärde också känna några av dåtidens framträdande inom både konst och idrott.

2015 gick han bort och efterlämnade en stor konstsamling och tillgångar som enligt ett testamente skulle tillfalla en stiftelse ur vilken ett antal stipender skulle utdelas årligen, företrädesvis till mottagare inom idrott och konst

Under åren har det blivit många stipendiemottagare och i år det till och med rekordmånga.

 

Nmera samarbetar Riksidrottsförbundet med stiftelsen. och nu är listan över de senaste stipendiaterna presenterad. Föreningarna är spridda över landet, är olika stora och representerar olika idrotter. De arbetar med idrott på många olika sätt.

– Ett exempel är Hjälteföreningen i Umeå som under pandemin har spelat in träningsvideos som ligger på Youtube och som används av flera särskilda boenden, ett initiativ som nu sprids i landet, berättar Py Börjeson, representant för stiftelsen.

29 idrottsföreningar och fyra konstnärer tilldelas stipendier på mellan 50 000 kronor och 250 000 kronor vardera . 

 

– Den här gången har vi haft ett nära samarbete och stor hjälp av Parasportförbundet med att hitta stipendiater. Föreningarna arbetar på olika sätt med att möjliggöra idrottande för fler. Många gånger har idrottsföreningar som arbetar med parasport haft det ännu knepigare under pandemin än andra. Men bland stipendiaterna finns det föreningar som tvärtom har ökat antal medlemmar. Det är Ramlösa Södra IF ett exempel på som genomfört flera fotbollsläger, säger Py Börjeson, representant för Tore A Jonassons Stiftelse.

Idrottsföreningarna är spridda över landet, är olika stora och representerar olika idrotter. De arbetar med idrott på många olika sätt.

– Ett exempel är Hjälteföreningen i Umeå som under pandemin har spelat in träningsvideos som ligger på Youtube och som används av flera särskilda boenden, ett initiativ som nu sprids i landet, berättar Py Börjeson.

Idrottsstipendierna 2021 finns i storlekarna 50 000 kronor, 75 000 kronor och 100 000 kronor. Följande idrottsstipendiater för 2021 har utsetts av Stiftelsens idrottsnämnd i samarbete med Riksidrottens vänner:

FSBU Föräldraföreningen för synskadade barn och ungdomar

Osby simsällskap

Ramlösa Södra IF

HIS Solkusten

RBU Västerås

Örebro Simallians

IFK Mora friidrottsklubb

Bollnäs GIF Fotbollsförening

Vara Hästsportklubb

Skövde Parasportförening

Föreningen 7h Para Alpint – Parasport

KFUM Kometerna Sundsvall

Vimmerby IF

Växjö Kanotklubb

Idrottsföreningen för Alla Handikappade

Hjälteföreningen Umeå

Föreningen Totalskidskolan

Ås Idrottsförening

IF Castor

Älvsby parasport

Pajala IF

Uddevalla Ridklubb

Uddevalla Open Parasport

Desiderias skolidrottsförening

Östersunds SK

Kalmar FF

IF Roslagen SOL

Parasport Umeå

Skellefteå Parasport

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.