Så ska Djurgården rädda ekonomin

Djurgårdens ishockey tvingas låna av Djurgården fotboll för att klara löneutbetalningar och andra kostnader under sommaren. Enligt bokslutet ska beloppet betalas tillbaka senast i november.

Säsongens resultat lämnade ett underskott på 7,8 miljoner, vid säsongstarten hösten 2022 budgeterades underskott till 5 miljoner kronor.

-Ekonomin är svag, skriver föreningen i årsredovisningen.

Besvikelsen total. Djurgården blev utslaget av Modo och nu hotas klubben beroende på en bristande ekonomi.

Nettoomsättningen uppgick till 93,7 miljoner kronor mot 110,8 miljoner föregående säsong då laget föll ur SHL efter stor kvaldramatik mot Timrå.

Återtåget gick inte på räls, Modo tog SHL-platsen efter seger i den sjunde och avgörande kvalmatchen.

Tuffa krav

 Det egna kapitalet uppgår till 11,0 miljoner mot 18,2 säsongen 2021-2022, vilket överskrider det gällande licenskravet med 4,9 miljoner kronor, motsvarande 5 procent av det senaste årets omsättning. För kommande år föreligger ett krav på 8 procent för 2024 för att året därpå öka till en fast nivå på 10 procent.

Årsredovisningen belyser på ett utmärkt sett DIF-koncernens framtida ambitioner men också den miljö, det vill säga Stockholms kommun, inom vilken föreningen verkar.

Här pekas på svårigheter att få rimliga hyresavtal med arenaägaren Stockholm Nation, att förra säsongens derbymatcher mot AIK gav bevakningskostnader på 800 000 kronor per match, att stora förhoppningar knyts till en framtida träningsanläggning i stadsdelen Tallkrogen i södra Stockholm.

Området har markanvisats av staden men under 2023 har, inom samma areal, har barackliknande bostäder uppförts för flyktingmottagande.  Djurgården skriver i sin årsredovisning att byggstart för två mindre ishallar och andra faciliteter ska kunna påbörjas 2027. Det återstår att se.

Dyr spelartrupp

Djurgårdens stora minus för säsongen 2022-2023 är kopplat till herrlagets misslyckande att återta SHL-platsen. Spelartruppen var för dyr, trots att kostnaderna reducerades med 16,7 miljoner jämfört den senaste SHL-säsongen.  Lägg därtill kostnader för en sparkad tränare (Joakim Fagervall) på 1,2 miljoner.

På intäktssidan noteras 35,3 miljoner kronor på publiksidan, en ökning från 27 miljoner föregående säsong.  Det stora raset sker vad gäller centrala ersättningar, från 44,8 miljoner SHL-säsongen till blygsamma 12,5. Här har vi svart på vitt  vad en degradering från SHL till Hockeyallsvenskan kostar  - 30 miljoner kronor. Det är den verklighet som nu möter Brynäs som i våras föll i ångestkvalet mot Malmö.

Posten ”övriga rörelseintäkter” uppgår till 10,3 miljoner, i huvudsak bidrag från privatpersoner, ett belopp som i klartext räddar DIF:s elitlicens för kommande säsong.

 Annars hade sportens mest mästarlag, totalt 16 SM-guld, riskerat tvångsdegradering till Hockeyettan, ett öde som nu tycks drabba Kristianstad.

Bokslutet andas genomgående vädjan om besparingsåtgärder, inom alla sektorer. Här finns också en tydlig medvetenhet om branschens nyckfullhet. Det heter bland annat:

 ”Verksamheten är förknippad med betydande risker, kopplade till publik och företagsintäkter, till detta kommer risker för bakslag i samhällsekonomin som kan påverka samarbetet med våra sponsorer”.

Minussiffror brukar innebära ommöbleringar på kansli och i styrelse. Vd. Thomas Kraft har redan lämnat och ordföranden Stefan Fritzdorf har avböjt omval.

En Grunander igen!

 Till ny ordförande vid kommande stämma den 4 juli föreslås styrelseledamoten Ulf Grunander, 69 år, son till Arne Grunander  (1918-1987) . Legendarisk ledare i Djurgården på Sven Tumbas tid och ordförande i det svenska förbundet 1978-1983.

Ulf bor i Malmö men försäkrar att han kommer att vara på plats på ”Hovet” när så krävs. Han har försäkrat sig om stöd hos föreningens olika grupper av supporters. Han såg under säsongen, på plats, samtliga DIF-matcher på ”Hovet” och i Avicii Arena

-Jag brukar skoja med att jag fick en puck i stället för napp när jag föddes, säger den nya DIF-bossen till Idrottens Affärer.

-Ja, jag är ur-Djurgårdare och nu vill jag hjälpa till för att ta laget tillbaka till SHL. Och efter sex år i styrelsen har jag god inblick i föreningen. Det är stora utmaningar som väntar oss, inte minst ekonomiska.

- Men min absoluta målsättning är att vi ska tillbaka, snarast,  avslutar Ulf Grunander, på väg in i hetluften, en sits som hans far Arne, eller ”Grynas”, verkligen gillade.

Mr. Djurgården, som han kallades, blev 1997 invald i det internationella förbundets Hall of Fame.

Sportchefen K G Stoppels lagbygge har hittills gått så där, förra säsongens  unga garde med målvakten Carl Lindbom i spetsen har lämnat. Kvar är bland annat Marcus Krüger, lagkaptenen som spelade halvskadad i kvalets slutskede. Hans erfarenhet och kapacitet på isen blir den viktigaste byggstenen i ”nya” DIF.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.