Dalkurds årsmöte blev ett jaså
Varning: Tråkig text med massa formalia som grund. Dalkurds styrelse hade två alternativa beslut på föreningens årsmöte.
1: Ge föreningens utsedda ägarrepresentanter i bolaget ( de kontrollerar 51 procent av aktierna) som driver elitverksamheten uppdraget att på ett en extra årsstämma för bolaget söka avtal med annan kommun/arenaägare som gör att en flytt ger bättre förutsättningar för elitlaget som bolaget ansvarar för.
2: Inte ge föreningens utsedda ägarrepresentanter det mandatet.
Beslutet blev ett jaså, dvs att ge föreningens styrelse uppdraget att utreda frågan och fatta beslut.
Det här kan bli krångligare än man tror. Aktiebolagslag och föreningsrätt kommer att krocka med kommunallag på nivån seriekrock på tysk motorväg med dimma, tät trafik och underkylt regn.
Behandlas som ett bolag
Det finns flera prejudikat på att det man inom sporten kallar för ett Idrotts AB, dvs ett bolag där en ideell förening ansluten till förbund som är anslutet till RF äger minst 51 procent ur samhällets perspektiv skall behandlas som vilket aktiebolag som helst. Örgrytedomen är den senaste. Det här är också EU:s perspektiv även när det gäller föreningar som bedriver det myndigheter kallar kommersiell verksamhet. En nog så absurd tolkning när vårt kära Skatteverk går i gång på alla cylindrar.
Hur Uppsala kommun skall behandla Dalkurd AB som något annat än ett bolag ser jag inte som möjligt.
DK FF (föreningen) tycker Borlänge kommun är dumma och vill därför flytta elitlagets verksamhet som ligger i bolaget Dalkurd AB till en annan kommun där man skall få bättre förutsättningar.
Den omfattande och enligt de lokala förmågor jag pratat med framstående bredd och ungdomsverksamheten skall då stanna i Borlänge (föreningen) men när man etablerat sig i ny kommun skall motsvarande föreningsverksamhet startas upp även där.
Supportrar lite varstans
Dalkurd avviker från hur de flesta andra elitföreningar ser ur. Luleå Hockeys supportrar bor i Luleå eller annan del av Norrbotten, eller har bott i Luleå. Det finns något enstaka undantag där Carl-Magnus som är journalist på Svensk Golf är ett.
Dalkurd har supportrar över hela Sverige och väldigt många långt utanför Sverige också. För mig som Luleå Hockeysupporter är nackdelen för klubben att det är ofantligt långt och dyrt att se deras hemmamatcher och när jag ser deras bortamatcher så hamnar pengarna hos Djurgårdens hockey.
Skall man optimera Dalkurd ABs intäkter, dvs ge dem bästa möjliga sportsliga förutsättningar, kan det vara så att de skall spela sina hemmamatcher i alla större städer i Sverige för att attrahera kunder från kurder i alla dessa städer.
Kurder har utsatts för och är utsatta för förtryck och övergrepp nästan oavsett vilket av tre-fyra länder de anses höra till. Därför har vi många kurdiska flyktingar i hela Europa utöver alla de som bor kvar i det vi definierar som Kurdistan men även i andra delar av Irak, Turkiet, Ian och Syrien.
Förhandla med SEF
Vore jag Dalkurd skulle jag fokusera på att via Svensk Elitfotboll (SEF) som idag äger rättigheterna finna en modell för att kvalitativt kunna streama deras matcher enligt pay per view till alla som har internet utanför Sverige. Dalkurd måste då finna en modell där de delar med sig till motståndarlag och SEF men den här typen av intäkter kan bli betydande.
Jag är rätt förtjust i tanken, i linje med vad som Globalisering och Digitalisering skapar, med Dalkurd som det främsta exemplet vad den typen av geografiskt obundna elitklubb kan skapa.
Å andra sidan skall Dalkurd nu enligt uppgifter som bolag kontakta Uppsala kommun och säga att de som företag vill flytta till Uppsala. Kommuner är normalt sett positiva till nya företag så det är inte konstigt. Nu är det då chefen för näringslivskontoret, en enhet som normalt sorterar under kommunstyrelsen man skall prata med. Fritidsnämnden och de som har ansvar för arenorna i staden pratar normalt sett bara med föreningar eftersom grunden till de offentligt finansierade arenorna varit att de är till för ideella föreningar.
Bildar Dalkurd en förening i Uppsala så tar det många år innan den har medlemsantal och verksamhet som ger den en position i Uppsala.
Klart att bolaget Dalkurd kan köpa access till Uppsalas arenor, här finns massor med prejudikat där konsertarrangörer och andra kommersiella aktörer hyr arenor av kommuner, även arenor avsedda för primärt föreningar.
Dock om så sker på ett sätt som gör att föreningar som funnits i +100 år i Uppsala skadas så lär den politiska debatten bli avsevärd. Skadar man damfotbollen så får man dessutom hela jämställdhetsdebatten i bakhuvudet.
Mer komplex än vad man insåg
Uppsala planerar för en modern fotbollsarena, dock klar tidigast 2019. Till dess så är näppeligen den befintliga bättre än den i Borlänge. Oavsett min förtjusning för den globaliserade modellen så uppstår rätt stora affärsrisker med att sakna lokal förankring och även om de 80-120 000 kurder som finns i Sverige är ett upptagningsområde som normalt sett räcker är de utspridda över hela landet. Det är ingen bra grund för sponsorer som inte har begränsat verksamheten till bara den målgruppen.
Det i kombo med att Uppsala kommun får ett delikat ärende på halsen där Sirius supportrar självfallet kommer att hävda att kommunen försvårar för dem genom att dubbla konkurrensen i kommunen genom att släppa in Dalkurd trots att det inte finns några lediga speltider och anläggning där mattan håller för ett lag till.
Sen skall Dalkurd fixa boende åt de ca 40 personer som skall flytta med laget. Det är i och förty enkelt, men det är inte gratis
Mitt stalltips är att den här frågan är så mycket mer komplex att sista ordet ännu inte är sagt.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar