Som punktering på fram- och bakhjulet...

Frågan är hur många som inte fick plats. De som i god tro ringde i 27:e minuten och senare. Efter 26 minuter och 46 sekunder var det nämligen fullt. 12 000 personer hade anmält sig och det yttersta beviset på motionsvågen våldsamma framfart är Cykelvasan.
458 av de 503 anmälda tiomannalagen kom till start i den 22:a Vasastafetten vid den klassiska Vasaloppsstarten i Berga by. Loppet går sedan i VasaloppsArenan längs alla de klassiska kontrollerna. 458 lag innebar nytt deltagarrekord.


Givetvis var det många som försökte komma fram efter 27 minuter och som fann att det var för sent. Det måste ha känts som punktering på fram- och bakhjulet samtidigt.

Världens största arrangör

Anmälan till CykelVasan den 16-17 augusti öppnade klockan 09.00. Sen brast alla fördämningar, klockan 09.26.46 var det slut på platser för att cykla Sälen-Mora medan det finns platser kvar till de kortare loppen.

Vasaloppets satsning för fyra år sedan på sommararrangemang, det vill säga CykelVasan, VasaStafetten och StavgångsVasan, är en succé större än mycket annat.

Och nu står det klart Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt. Antalet anmälda på sommaren har ökat från 5 410 år 2009 till 17 483 i år 2012. För vinterns Vasaloppsarrangemang tog det nära 60 år att nå den nivån på antalet anmälningar.

80 642 motionärer

Totalt under 2012 har Vasaloppet räknat in 80 642 anmälda deltagare till vinterns och sommarens lopp. Av de 80.642 anmälda kom 69 620 till start och endast 1 622 bröt sitt lopp!

Som en jämförelse hade Göteborgsvarvet 77 825 anmälda till sina sex lopp 2012, varav 44 099 (70  procent) av 62 513 anmälda kom till start och fullföljde halvmaran.

Det som Vasaloppsorganisationen gläds mest åt är hur många ungdomar som deltar i arrangemangen.

Allt fler ungdomar

- I sommar har vi haft tusen ungdomar i åldrarna 11–16 år som deltagit i något av loppen i CykelVasan. En fantastisk siffra som verkligen visar att vi har ett arrangemang som lockar unga att träna och motionera, säger Per Strid, Vasaloppets PR- och Informationschef.

Tillsammans med 250 deltagare i Barnens CykelVasa så är tio procent av det totala deltagandet alltså ungdomar upp till 16 år.

- Vi såg också att det var väldigt många ungdomar som deltog i VasaStafetten. Men eftersom vi inte har några uppgifter registrerade när deltagarna i lagen är födda kan vi inte säga hur många unga det är som är med och springer i stafetten, säger Per Strid.

44 000 redan anmälda till i vinter

Motsvarande siffra i vinterns arrangemang är drygt 3 000 ungdomar. Ytterligare ett bevis på att Vasaloppet är en motor och morot för unga att träna och motionera.

- Intresset för Vasaloppets vintervecka är även i år rekordstort och vi ser en tydlig trend i att allt fler anmäler sig allt tidigare.

- Just nu har vi 44 000 anmälda vilket är nästan 10 000 fler än vid motsvarande tidpunkt ifjol. Förklaringen är bland annat att många har våra arrangemang som mål för sin träning.


 



Fakta

Vasaloppets sommararrangemang sedan 2009

2009: 5.410 anmälda deltagare
2010: 8.342 anmälda deltagare
2011: 12.522 anmälda deltagare
2012: 17.483 anmälda deltagare

Antal anmälda deltagare till CykelVasan genom åren (samtliga lopp):

2009: 1.911.
2010: 4.364.
2011: 7.874
2012: 12.840

Göran Lantz (inte verifierad)

tors, 2012-09-27 14:17

1. Jämförelsen haltar

Jämförelsen av bortfallet mellan VasaLoppet och Göteborgsvarvet haltar en hel del. Det loppen har gemensamt är att de blir fulltecknade tidigt, vilket medför att folk anmäler sig ännu tidigare året därpå. Tidig anmälan ökar givetvis risken för bortfall när det blir aktuellt för loppet. Men medan de som inte kommer till start i Göteborgsvarvet kan känna sig blåsta på anmälningsavgiften så kan Vasalöparna överlåta sin plats till någon annan. Mot en avgift, men de kan ändå få tillbaka merparten av sin anmälningsavgift. Detta innebär givetvis att bortfallet blir mindre
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.