Daladerbyt i Globen en succé

Globen rustar för dalafest och det blir en rejäl sådan. Idén från Morabon Åke Kajander i höstas blir förverkligad. Derbyt Mora-Leksand flyttas till Stockholm och är redan före lördagens nedsläpp en succé med mångmiljonomsättning.
Det blir fullt till sista plats när Daladerbyt i Hockeyallsvenskan har flyttats till Globen. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix
Annons


- Att det skulle bli så här lyckat kunde vi aldrig föreställa oss, menar projektledaren Sonja Sys.

Slutsålt, 13 850 åskådare

Ett par dagar före matchen jagar många biljetter, men det är slutsålt och de enda som kan tänkas dyka upp är eventuella erbjudanden på Blocket.

- Vi hade 13 850 biljetter och de är sålda. Vi har också sålt stolar i restaurangerna och utnyttjat alla ytor maximalt. Flera åskådare får vi inte in.

- Till saken hör att vi medvetet har valt låga biljettpriser som ligger från 225 till 375 kronor.

Många har avvaktat och för sent börjat jaga platser. Nu kan de inte annat än förgäves konstatera att de är för sent ute.

Omsättning på 5 miljoner

Omsättningen för hela evenemanget ligger på cirka 5 miljoner kronor. Globen tar 650 000 kr i hyra inklusive mat till speciellt inbjudna. Det är biljetterna som ska ge klubbarna ett slutligt överskott.

Även om Mora var initiativtagare delas arrangemanget i alla dess former med arvfienden Leksand. Samarbetet har pågått sedan oktober då Sonja Sys anställdes som projektansvarig.

Arbetet har varit omfattande i båda föreningarna och arrangemanget har vuxit i alla bemärkelser.

Det är så mycket mer än en hockeymatch.

Förfest, efterfest och Företagsevent

Förfesten startar kl 14 vid Globen och dit har 2 500 personer köpt biljetter.

Efterfesten tar sin början efter matchen och där är det också fullt, med 3 000 personer.

Det blir fullt drag med flera band och ett garanterat tryck både före och efter matchen. Oavsett resultat ska fansen från Mora och Leksand samsas.

Därtill blir det ett stort företagsevent med Dalarna Business. Varje företagsrepresentant betalar 995 kronor för umgänge och kontaktskaperi. Hittills har över 300 företag bokat plats.

17 tågvagnar, 30 bussar

Bara resan till Stockholm för alla nära 14 000 personer är värd ett eget kapitel.

- Vi har hyrt ett tåg som består av 17 vagnar och här ryms 650 personer.

Med start i Mora på morgon och stopp i Leksand, Borlänge och Avesta väntar sedan bussar vid Stockholms central varifrån alla får skjuts till Globen.

Samtidigt rullar 30 bussar söderut från Dalarna. På det viset kommer ytterligare 1 500 personer till huvudstan. Det blir också en lång bilkaravan på samma vägar. Och sedan finns många dalabor i förskingringen i Stockholm.

Vid femtiden på söndag morgon ska bussar och tåg ha nått hemorterna igen.

Sjusiffrigt överskott för båda

Då sitter Sonja Sys och klubbarnas arrangörsgrupper och räknar på den ekonomiska behållningen. Inte nog med all PR, uppmärksamhet och människors uppskattning, klubbarna budgeterar med en sjusiffrig vinst vardera.

Fullt pådrag, succé i alla former, men är det bara i Dalarna som sådana här iniaitiv kan ske?

- Nej, det borde det inte vara, men vi är dom som törs. Det är ju inte första gången vi drar igång sådana här påhitt. Vi vet också att folk gärna hänger på. Nu blir det en riktig dalamanifestation, betonar Sonja Sys.

- Alla är ju involverad, från supportrar, klubbar, företag till kommunerna. Det kan ju inte bli bättre.

Thomas Ejderhov

Fakta

Omsättningen för hela evenemanget ligger på cirka 5 miljoner kronor. Globen tar 650 000 kr i hyra inklusive mat till speciellt inbjudna. Det är biljetterna som ska ge klubbarna ett slutligt överskott.

Sonja Sys, projektledare för Daladerbyt som lockar till fullt hus i Globen.

Per Mårtensson (inte verifierad)

mån, 2013-01-07 20:50

1. En imponerande satsning och

En imponerande satsning och fint genomfört event och avslutningen med Rydell & Quick på scen i Annexet var fantastisk.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.