Daladerbyt i Globen en succé

Globen rustar för dalafest och det blir en rejäl sådan. Idén från Morabon Åke Kajander i höstas blir förverkligad. Derbyt Mora-Leksand flyttas till Stockholm och är redan före lördagens nedsläpp en succé med mångmiljonomsättning.
Det blir fullt till sista plats när Daladerbyt i Hockeyallsvenskan har flyttats till Globen. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix


- Att det skulle bli så här lyckat kunde vi aldrig föreställa oss, menar projektledaren Sonja Sys.

Slutsålt, 13 850 åskådare

Ett par dagar före matchen jagar många biljetter, men det är slutsålt och de enda som kan tänkas dyka upp är eventuella erbjudanden på Blocket.

- Vi hade 13 850 biljetter och de är sålda. Vi har också sålt stolar i restaurangerna och utnyttjat alla ytor maximalt. Flera åskådare får vi inte in.

- Till saken hör att vi medvetet har valt låga biljettpriser som ligger från 225 till 375 kronor.

Många har avvaktat och för sent börjat jaga platser. Nu kan de inte annat än förgäves konstatera att de är för sent ute.

Omsättning på 5 miljoner

Omsättningen för hela evenemanget ligger på cirka 5 miljoner kronor. Globen tar 650 000 kr i hyra inklusive mat till speciellt inbjudna. Det är biljetterna som ska ge klubbarna ett slutligt överskott.

Även om Mora var initiativtagare delas arrangemanget i alla dess former med arvfienden Leksand. Samarbetet har pågått sedan oktober då Sonja Sys anställdes som projektansvarig.

Arbetet har varit omfattande i båda föreningarna och arrangemanget har vuxit i alla bemärkelser.

Det är så mycket mer än en hockeymatch.

Förfest, efterfest och Företagsevent

Förfesten startar kl 14 vid Globen och dit har 2 500 personer köpt biljetter.

Efterfesten tar sin början efter matchen och där är det också fullt, med 3 000 personer.

Det blir fullt drag med flera band och ett garanterat tryck både före och efter matchen. Oavsett resultat ska fansen från Mora och Leksand samsas.

Därtill blir det ett stort företagsevent med Dalarna Business. Varje företagsrepresentant betalar 995 kronor för umgänge och kontaktskaperi. Hittills har över 300 företag bokat plats.

17 tågvagnar, 30 bussar

Bara resan till Stockholm för alla nära 14 000 personer är värd ett eget kapitel.

- Vi har hyrt ett tåg som består av 17 vagnar och här ryms 650 personer.

Med start i Mora på morgon och stopp i Leksand, Borlänge och Avesta väntar sedan bussar vid Stockholms central varifrån alla får skjuts till Globen.

Samtidigt rullar 30 bussar söderut från Dalarna. På det viset kommer ytterligare 1 500 personer till huvudstan. Det blir också en lång bilkaravan på samma vägar. Och sedan finns många dalabor i förskingringen i Stockholm.

Vid femtiden på söndag morgon ska bussar och tåg ha nått hemorterna igen.

Sjusiffrigt överskott för båda

Då sitter Sonja Sys och klubbarnas arrangörsgrupper och räknar på den ekonomiska behållningen. Inte nog med all PR, uppmärksamhet och människors uppskattning, klubbarna budgeterar med en sjusiffrig vinst vardera.

Fullt pådrag, succé i alla former, men är det bara i Dalarna som sådana här iniaitiv kan ske?

- Nej, det borde det inte vara, men vi är dom som törs. Det är ju inte första gången vi drar igång sådana här påhitt. Vi vet också att folk gärna hänger på. Nu blir det en riktig dalamanifestation, betonar Sonja Sys.

- Alla är ju involverad, från supportrar, klubbar, företag till kommunerna. Det kan ju inte bli bättre.

Thomas Ejderhov

Fakta

Omsättningen för hela evenemanget ligger på cirka 5 miljoner kronor. Globen tar 650 000 kr i hyra inklusive mat till speciellt inbjudna. Det är biljetterna som ska ge klubbarna ett slutligt överskott.

Sonja Sys, projektledare för Daladerbyt som lockar till fullt hus i Globen.

Per Mårtensson (inte verifierad)

mån, 2013-01-07 20:50

1. En imponerande satsning och

En imponerande satsning och fint genomfört event och avslutningen med Rydell & Quick på scen i Annexet var fantastisk.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.