Daladerbyt i Globen en succé

Globen rustar för dalafest och det blir en rejäl sådan. Idén från Morabon Åke Kajander i höstas blir förverkligad. Derbyt Mora-Leksand flyttas till Stockholm och är redan före lördagens nedsläpp en succé med mångmiljonomsättning.
Det blir fullt till sista plats när Daladerbyt i Hockeyallsvenskan har flyttats till Globen. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix


- Att det skulle bli så här lyckat kunde vi aldrig föreställa oss, menar projektledaren Sonja Sys.

Slutsålt, 13 850 åskådare

Ett par dagar före matchen jagar många biljetter, men det är slutsålt och de enda som kan tänkas dyka upp är eventuella erbjudanden på Blocket.

- Vi hade 13 850 biljetter och de är sålda. Vi har också sålt stolar i restaurangerna och utnyttjat alla ytor maximalt. Flera åskådare får vi inte in.

- Till saken hör att vi medvetet har valt låga biljettpriser som ligger från 225 till 375 kronor.

Många har avvaktat och för sent börjat jaga platser. Nu kan de inte annat än förgäves konstatera att de är för sent ute.

Omsättning på 5 miljoner

Omsättningen för hela evenemanget ligger på cirka 5 miljoner kronor. Globen tar 650 000 kr i hyra inklusive mat till speciellt inbjudna. Det är biljetterna som ska ge klubbarna ett slutligt överskott.

Även om Mora var initiativtagare delas arrangemanget i alla dess former med arvfienden Leksand. Samarbetet har pågått sedan oktober då Sonja Sys anställdes som projektansvarig.

Arbetet har varit omfattande i båda föreningarna och arrangemanget har vuxit i alla bemärkelser.

Det är så mycket mer än en hockeymatch.

Förfest, efterfest och Företagsevent

Förfesten startar kl 14 vid Globen och dit har 2 500 personer köpt biljetter.

Efterfesten tar sin början efter matchen och där är det också fullt, med 3 000 personer.

Det blir fullt drag med flera band och ett garanterat tryck både före och efter matchen. Oavsett resultat ska fansen från Mora och Leksand samsas.

Därtill blir det ett stort företagsevent med Dalarna Business. Varje företagsrepresentant betalar 995 kronor för umgänge och kontaktskaperi. Hittills har över 300 företag bokat plats.

17 tågvagnar, 30 bussar

Bara resan till Stockholm för alla nära 14 000 personer är värd ett eget kapitel.

- Vi har hyrt ett tåg som består av 17 vagnar och här ryms 650 personer.

Med start i Mora på morgon och stopp i Leksand, Borlänge och Avesta väntar sedan bussar vid Stockholms central varifrån alla får skjuts till Globen.

Samtidigt rullar 30 bussar söderut från Dalarna. På det viset kommer ytterligare 1 500 personer till huvudstan. Det blir också en lång bilkaravan på samma vägar. Och sedan finns många dalabor i förskingringen i Stockholm.

Vid femtiden på söndag morgon ska bussar och tåg ha nått hemorterna igen.

Sjusiffrigt överskott för båda

Då sitter Sonja Sys och klubbarnas arrangörsgrupper och räknar på den ekonomiska behållningen. Inte nog med all PR, uppmärksamhet och människors uppskattning, klubbarna budgeterar med en sjusiffrig vinst vardera.

Fullt pådrag, succé i alla former, men är det bara i Dalarna som sådana här iniaitiv kan ske?

- Nej, det borde det inte vara, men vi är dom som törs. Det är ju inte första gången vi drar igång sådana här påhitt. Vi vet också att folk gärna hänger på. Nu blir det en riktig dalamanifestation, betonar Sonja Sys.

- Alla är ju involverad, från supportrar, klubbar, företag till kommunerna. Det kan ju inte bli bättre.

Thomas Ejderhov

Fakta

Omsättningen för hela evenemanget ligger på cirka 5 miljoner kronor. Globen tar 650 000 kr i hyra inklusive mat till speciellt inbjudna. Det är biljetterna som ska ge klubbarna ett slutligt överskott.

Sonja Sys, projektledare för Daladerbyt som lockar till fullt hus i Globen.

Per Mårtensson (inte verifierad)

mån, 2013-01-07 19:50

1. En imponerande satsning och

En imponerande satsning och fint genomfört event och avslutningen med Rydell & Quick på scen i Annexet var fantastisk.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.