Småklubbarnas chans att få resurser

Mindre uppmärksammad men så mycket mera värt vid Fotbollsgalan är Fotbollens Energipris. Lyckliga mottagare är åtskilliga småklubbar som räknar varje tusenlapp som en högvinst. De har nu fått dela på 5,4 miljoner.
Representanter från Lilla Bua IF i Halland fick också kliva upp scenen vid fotbollsgalan och motta pris. Utöver tidigare bidrag fick nu klubben ta emot 15 000 kr. Foto: TT Nyheter


- Den här satsningen har varit en succé. Det finns ett stort intresse och likaså en tacksamhet när föreningarna upptäcker att de kan få bidrag, berättar Christina Thörnvall, sponsringschef, E.ON.

Har gynnat 264 projekt

Hittills har 264 projekt bland landets småklubbar fått vettigare och billigare värme och mera effektiv vattenhållning. Det handlar om små som stora projekt till ett värde av 5,4 miljoner kronor under tre år. 

- Vi kommer att fortsätta med stödet till klubbarna, det lovar jag, säger Christina Thörnwall.

En tredjedel av driftskostnaderna hos en fotbollsförening kommer från användning av el.  Förbundets och Eons gemensamma satsning har möts av stort intresse bland klubbarna med små resurser men nu har de fått möjlighet att göra något energieffektivt på ett smart sätt.

Skillnaden i år jämfört med tidigare är att ge bidragen större uppmärksamhet och prisa en klubb bland fyra nominerade. Vinnaren utsågs bland de 264 energieffektiviserande projekt som delfinansierats av Energifonden.

Fanns fyra kandidater

Föreningarnas projekt har bedömts utifrån hur väl de kalkylerats ekonomiskt, vilken typ av energieffektiviserande teknik som valts samt hur tydligt föreningens medlemmars beteende involverats. Även den totala ekonomiska och miljömässiga besparingen beaktades.

• Tösse IF, Dalslands FF: Effektiviseringsrenovering som minskat energiförbrukningen med 40 procent. Investering av nytt material till föreningen och medlemmarna, betalning av resor till och medverkan i externa cuper.

• Mörbylånga GoIF, Öland, Smålands FF: Gått från olja till fjärrvärme och bytt ut termostater och ventiler. Årliga besparingar som går till träningshandledning och ungdomsverksamhet.

• Bua IF, Hallands FF: Installation av bergvärmeanläggning, flytt och modernisering av tvättstuga, vattenburen värme istället för direktverkande el. Minskad energiförbrukningen med 40 procent och förbättrad arbetsmiljö för ledare och vaktmästare.

• Axvalls IF, Västergötlands FF: Från eldning av lastpallar till jordvärme. Elkostnaden har minskat med 70 procent och tiden som lagt på att samla in och klyva ved kan läggas på verksamheten.

Samtliga fyra nominerade föreningar var på plats vid förgalan till Fotbollsgalan. Och vinnare blev – Bua IF som fick en check på 15 000 kr.

- Genom Fotbollens energipris får vi möjlighet att rikta strålkastarna mot föreningarnas engagemang och insatser för att spara energi och se till att elen de använder verkligen gör nytta. Energifondens alla föreningar har gjort stora insatser och det har inte varit ett enkelt juryarbete, säger Christina Thörnvall, sponsringschef, E.ON.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.