Brottningen får en egen gala

Idrottsgalan, Fotbollsgalan… Nu kommer Brottargalan. Den arrangeras i samband med Grand Prix-tävlingen Vättercupen i Jönköping den 10 januari.
Nu kommer också Brottargalan. Förbundet ville hylla många av sportens företrädare. Foto; TT

 

- Vi tyckte att det var dags att hylla alla som hyllas bör inom brottningen. Det här är vårt sätt att lyfta fram alla fina prestationer som har gjort inom brottningen under året, förklarar Jan Kårström, vice ordförande i Svenska Brottningsförbundet och en av initiativtagarna till galan som leds av Ulf Elfving.

Visade vägen

Priser kommer att delas ut i klasserna Årets Dam. Årets Herre, Årets Herre i fristil, Årets Ledare, Årets Stjärnskott, Årets Domare och det mest prestigefyllda priset av dem alla: Ivars Guldsko, namngivet efter den legendariske brottaren Ivar Johansson (1903-1979) – Kuddbys (Vikbolandet, Norrköping) bidrag till världsidrotten. Ett pris som har tilldelats årets bäste svenske brottare sedan 1981, eller årets bästa svenska brottare – för det kan även vara en kvinna. 

Ivar Johansson visade med sina tre OS-guld vägen för svensk brottnings framgångar på främst 60-, 70, 80- och 90-talen: Två i Los Angeles 1932 (mellanvikt fristil och weltervikt grekisk-romersk) efter ett häftigt bantande mellan klasserna och ett i Berlin 1936 (mellanvikt grekisk-romersk). 

Lägg därtill nio EM-guld, ett EM-silver, ett EM-brons, 22 SM-titlar under åren 1928-1943 samt Bragdguldet - Svenska Dagbladets guldmedalj – 1932. Något VM-guld blev det aldrig eftersom Ivar Johansson aldrig ställde upp i VM. 

Presentationen av Ivar Johanssons meriter tog ofta längre tid än hans matcher. Dom vann han för det mesta på fall efter ganska kort matchtid. Stark som en björn var han, IK Björnen-brottaren.

Ivars riktiga sko

Priset Ivars Guldsko är faktiskt Ivar Johanssons riktiga brottarsko, den högra, som han använde när han vann OS-guld i Berlin. Skon har förgyllts i guld och fungerar som ett vandringspris mellan de framtida pristagarna. Skon har skänkts av Ivars änka, Ingrid.

Sist, men absolut inte minst, ska Sara Eriksson och Mikael Ljungberg (postumt) få sina priser från UWW, internationella brottningsförbundet (tidigare FILA) för att de vid den senaste kongressen, som avhölls i samband med VM i Uzbekistan, blev invalda i Hall of Fame. 

Fem svenskar finns sedan tidigare invalda: Rudolf Svensson, Calle Westergren, Ivar Johansson, Olle Anderberg och Frank Andersson.

Brottargalan föregås av den traditionstyngda Grand Prix-tävlingen Vättercupen, årets första tävling på Grand Prix-touren.

Källa: fakta Ivar Johansson: Wikipedia – den fria encyclopedin.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.