Brottningen får en egen gala

Idrottsgalan, Fotbollsgalan… Nu kommer Brottargalan. Den arrangeras i samband med Grand Prix-tävlingen Vättercupen i Jönköping den 10 januari.
Nu kommer också Brottargalan. Förbundet ville hylla många av sportens företrädare. Foto; TT

 

- Vi tyckte att det var dags att hylla alla som hyllas bör inom brottningen. Det här är vårt sätt att lyfta fram alla fina prestationer som har gjort inom brottningen under året, förklarar Jan Kårström, vice ordförande i Svenska Brottningsförbundet och en av initiativtagarna till galan som leds av Ulf Elfving.

Visade vägen

Priser kommer att delas ut i klasserna Årets Dam. Årets Herre, Årets Herre i fristil, Årets Ledare, Årets Stjärnskott, Årets Domare och det mest prestigefyllda priset av dem alla: Ivars Guldsko, namngivet efter den legendariske brottaren Ivar Johansson (1903-1979) – Kuddbys (Vikbolandet, Norrköping) bidrag till världsidrotten. Ett pris som har tilldelats årets bäste svenske brottare sedan 1981, eller årets bästa svenska brottare – för det kan även vara en kvinna. 

Ivar Johansson visade med sina tre OS-guld vägen för svensk brottnings framgångar på främst 60-, 70, 80- och 90-talen: Två i Los Angeles 1932 (mellanvikt fristil och weltervikt grekisk-romersk) efter ett häftigt bantande mellan klasserna och ett i Berlin 1936 (mellanvikt grekisk-romersk). 

Lägg därtill nio EM-guld, ett EM-silver, ett EM-brons, 22 SM-titlar under åren 1928-1943 samt Bragdguldet - Svenska Dagbladets guldmedalj – 1932. Något VM-guld blev det aldrig eftersom Ivar Johansson aldrig ställde upp i VM. 

Presentationen av Ivar Johanssons meriter tog ofta längre tid än hans matcher. Dom vann han för det mesta på fall efter ganska kort matchtid. Stark som en björn var han, IK Björnen-brottaren.

Ivars riktiga sko

Priset Ivars Guldsko är faktiskt Ivar Johanssons riktiga brottarsko, den högra, som han använde när han vann OS-guld i Berlin. Skon har förgyllts i guld och fungerar som ett vandringspris mellan de framtida pristagarna. Skon har skänkts av Ivars änka, Ingrid.

Sist, men absolut inte minst, ska Sara Eriksson och Mikael Ljungberg (postumt) få sina priser från UWW, internationella brottningsförbundet (tidigare FILA) för att de vid den senaste kongressen, som avhölls i samband med VM i Uzbekistan, blev invalda i Hall of Fame. 

Fem svenskar finns sedan tidigare invalda: Rudolf Svensson, Calle Westergren, Ivar Johansson, Olle Anderberg och Frank Andersson.

Brottargalan föregås av den traditionstyngda Grand Prix-tävlingen Vättercupen, årets första tävling på Grand Prix-touren.

Källa: fakta Ivar Johansson: Wikipedia – den fria encyclopedin.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.