Stockholm satsar på OS-utredning
Sonderingarna har pågått i över ett år och planerna har blivit allt mera utvecklade. Den förstudie som inleddes i november 2015 ska nu bli till en fördjupad studie om villkor och förutsättningar.
Allt med sikte på ett vinter-OS och Paralympics 2026.
Beslut nästa onsdag
Nästa onsdag klubbar väntas kommunstyrelsen ta beslutet att satsa 10 miljoner på en fördjupad studie om Stockholms förutsättningar för att arrangera spelen, uppger DN.
- Även om vi inte får spelen kan det ge positiva effekter för Stockholm bara att vara med i leken, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (s).
Arbetet utgår från en samordningsgrupp med representanter från näringslivet, Sveriges olympiska kommitté, Sveriges paralympiska kommitté, intresseorganisationer och medsökande kommuner och i gruppen ska faktiskt också IOK medverka.
Sommaren 2013 gick SOK fram med hög fart för att lansera en ansökan inför vinter-OS 2022 med Stockholm som basen och Åre som platsen för de alpina tävlingarna.
Politikerna saknade kyla
Då gick det för fort för politikerna som också saknade kyla att avvakta alla fakta.
En januarifredag 2014 stoppade moderaterna i Stockholms stadshus förhoppningarna Finansborgarrådet Sten Nordin och idrottsborgarrådet Regina Kevius gav beskedet. Moderaterna sa nej och hela processen slog tvärstopp, men bara tillfälligt.
Inte minst tack vare Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, som inte lät sig nedslås utan nu tog han en lång omväg, förankrade tankarna mera, fick uppmuntran både här hemma men framför allt från IOK och presidenten själv, Thomas Bach.
Slipper samma diskussioner
IOK ger numera ett ekonomiskt bidrag till OS-arrangörer om inte mindre än 7,5 miljarder kronor!
Därmed infekterar inte en ekonomisk diskussion varje försök till genomförande i lika hög grad.
Bach är också lockad av den svenska modellen där befintliga anläggningar ska utnyttjas i allra högsta grad. Allt för att komma ifrån utvecklingskostnader av jätteformat.
"Ringer på vattnet"
Ett svenskt vinter-OS skissar bl a på alpina tävlingar i Åre och backhoppning i Falun.
I förstudien framhålls också fakta som ”två nybyggda arenor i världsklass” (Friends Arena och Tele2 Arena) och omfattande investeringar i infrastrukturen.
OS skulle också kunna bli en katalysator för bostadsbyggande via en OS-by och ett mediecenter..
I DN betonar Karin Wanngård:
- Ansökan om OS 2004 gav ringar på vattnet och satte fart på projekt som till exempel Hammarby sjöstad och Arlandabanan.
- Jag ser stora evenemang som något som gynnar Stockholm som stad vad det gäller bland annat hotell, restaurangbesök och övernattningar och vinter-OS är ett av de största evenemangen som Stockholm skulle kunna arrangera.
På onsdag vill Karin Wanngård få medhåll från övriga politiker om en fördjupad utredning.
- Jag ser ingen risk i att något skulle kunna fälla beslutet, säger hon.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.