Sponsorn betalade flygresan

Rusningen är den obligatoriska. Ni vet där hundratals traventusiaster springer för att få sina speciella läktarplatser. Elitloppet Solvalla tog fart – via en spektakulär flygresa tack vare miljardären Karl-Erik Bender och via TV-sändningar till 20 länder.
Karl-Erik Bender är en mycket stor traventusiast och stod för hyran av en jumbojet med de amerikanska stjärnhöstarna.

 

De amerikanska hästarna kom till Norrköpings flygplats i en Boeing 747. Ett specialflyg, enbart för de fyrfotade gästerna, och betald av familjeföretaget Bender.

Aldrig har ett större flygplan landat i Norrköping och på plats fanns runt 1 000 personer för att följde händelsen. Längden på landningsbanan var på gränsen till för kort, men allt gick bra och jumbojeten från från John F Kennedy-flygplatsen i New York landade planenligt.

Tack vare Bender

Bakom arrangemanget stod Stockholms Travsällskap som för första gången tog beslut om en sådan här flygning

- En dröm blev sann, Ett jättestort projekt, där vi hyrde in planet för att de bästa hästarna från olika nationer skulle kunna mötas, förklarade Solvallas sportchef Markus Myron.

Tidigare har Elitloppsdeltagare från USA flugit till Holland eller Belgien och sedan tagit landvägen till Solvalla. En resa som tagit lång tid och som kan påverka hästarnas tävlingsprestationer. Med direktflyget förbättras förutsättningarna avsevärt.

Nu lyckades Stockholms Travsällskap få till en sponsoruppgörelse med familjeföretaget Benders Sverige AB, grundat av Karl-Erik Bender 1960. Bender blev titelsponsor till Elitloppet med en prissumma till 6 250 000 kronor varav segraren får 3 miljoner. 

- Vi har ett stort engagemang i den amerikanska travsporten och ville se de bästa amerikanska hästarna tävla på lika villkor som de europeiska. Direktflyget från USA gör att fler amerikanska hästar kan delta och dessutom har deras restid minskat avsevärt, säger Ove Bender, VD på Benders Sverige AB.

Kostnaden för projektet har inte framkommit, men det handlar om miljoner.

Stort pådrag i TV

Elitloppet är en av årets stora tv-sporthändelser. Bilderna kablades ut till ytterligare 19 länder i världen. TV4:s kanaler sände under lördag och söndag totalt nästan 13 timmar.  

TV4 och produktionsbolaget Kanal 75 sparade inte på krutet. Det handlade inte bara om Elitloppet utan om totalt tolv lopp på lördagen och ytterligare tolv lopp på söndagen, som alla direktsändes i TV4-kanalerna.

Totalt jobbade nästan 100 personer med tv-produktionerna för att tittarna inte ska gå miste om något som hände på eller utanför banan. Bildproducenten kunde välja bild från inte mindre än 26 kameror.

Per Skoglund i centrum

I centrum för allt detta, i mitten på Solvallas travbana, var programledaren Per Skoglund, som jobbade både dagarna och befann sig mer mer eller mindre i TV-rutan i nästan 13 timmar.

- Mitt livs roligaste timmar i jobbet!.

Sitt eget bästa elitloppsminne har Per från 2011, när Brioni med Joakim Lövgren i sulkyn vann en överraskande seger.

- Jag är för ung för att riktigt minnas de tidigare stora vinnarna, som Mack Lobell, som många framhåller. Men när Brioni vann så var det en historia som innehöll allt. Hästen var egentligen utslagen efter kvalet, men kom med tack vare en diskad konkurrent. 

- I finalen fick han sämsta spåret (8) och ansågs chanslös. Men Lövgren trodde på lite chans, smög med och vem kom flygande längst ut på upploppet och vann med en nos om inte Brioni? Det var magiskt!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.