Skönhet-hållbarhet-expansion ska ge OS

(MILANO): Giovanni Malagò, ordförande i den Italienska Olympiska Kommittén, hoppas att skönhet, hållbarhet och expansion ska övertyga Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att rösta för vinter-OS och Paralympics 2026 i Milano-Cortina den 24 juni. Och nu har han även den italienska regeringen i ryggen.

Italienska Olympiska Kommittén tillsammans med företrädare för regionerna Lombardiet (Milano), Veneto (Cortina) och utövarnas representanter – samt de ansvariga för Internationella Olympiska Kommitténs utvärderingsgrupp, Octavian Morariu och Christophe Dubi (längst till höger) på den avslutande presskonferensen i Milano på lördagen. Italienarna hoppas att skönhet, hållbarhet och stark expansion i regionen ska imponera på IOK. Den 24 juni vet vi svaret. Foto: CONI – GMT Sport

Idrottsministern Giancarlo Giorgetti kom med goda nyheter i pampiga Palazzo Reale i centrala Milano på fredagseftermiddagen. Han överlämnade ett dokument om regeringens garanti för vinter-OS 2026 undertecknat av premiärminister Guiseppe Conte.

Garantin är på 415 miljoner euro (drygt 4,2 miljarder kronor) och gäller bland annat arbete med säkerhet, tull, visahantering och antidopning, samt samhällsservice. 

Ytterligare miljarder satsas

De aktuella regionerna Lombardiet (Milano) och Veneto (Cortina) skjuter till ytterligare 370 miljoner euro, drygt 3,7 miljarder kronor. Det är en satsning under sju år fördelat på de två rikaste regionerna i Italien som tillsammans står för cirka 50 procent av Italiens BNP, där Lombardiet är den rikaste med en årlig ”statsbudget” på drygt 280 miljarder kronor, enligt Danilo Di Tommaso, kommunikationschef på Italienska Olympiska Kommittén.

Det är en bra investering, enligt italienarna. Prognosen för intäkter kopplat till OS är enligt Di Tommaso 600 miljoner euro ”lågt räknat”, det vill säga drygt 6miljarder kronor.

Regeringens garanti blev höjdpunkten på en vecka där den Italienska Olympiska Kommittén visat utvärderingsgruppen från IOK runt på arenorna i Milano- och Cortina-området, inklusive en grupp journalister. Idrottens Affärer anslöt som enda svenska media i slutet av veckan.

Vill inte jämföra ansökningarna

Giovanni Malagò, ordförande i den Italienska Olympiska Kommittén, är förstås nöjd över regeringens garanti och sade under den avslutande presskonferensen:

- Vi har känt att vi haft regeringen med oss hela tiden och garantin var den naturliga fortsättningen. Den anger också riktningen framåt.

Om det är en fördel för italienarna i racet mot Sveriges Olympiska Kommitté och den svenska ansökan, eller inte, vill Giovanni Malagò inte kommentera, liksom inte heller skillnaderna i ansökningarna.

- Du får ursäkta, men det vore inte respektfullt mot mina svenska kollegor att jämföra ansökningarna med varandra i det här läget, svarar Giovanni Malagò väl medveten om att det är nu på fredag den 12 april som är IOK:s deadline för en statlig garanti från den svenska regeringen. 

Den svenska regeringen med statsminister Stefan Löfven (S) och idrottsminister Amanda Lind (MP) i spetsen har inte lämnat någon garanti ännu, men har enligt uppgifter i media lovat att komma med ett besked före fredag. Den lettiska regeringen har det däremot redan, samma dag som den italienska regeringens besked (bob, rodel och skeleton avgörs i Sigulda, Lettland, om Stockholm-Åre tilldelas spelen).

Mitt i rikaste regionen

Giovanni Malagò vill hellre föra fram sina bästa argument för den italienska ansökan, två för Cortina och två för Milano, när Idrottens Affärer får en pratstund på engelska tillsammans med de icke-italienska journalisterna på plats.

- Cortina för sin skönhet och för sin expansion, Milano för att det är en av de mest tilltalande städerna i Europa. Milano är dessutom en stor del i den rikaste och industriellt starkaste regionen i Italien, Lombardiet. Tjugofem procent av Italiens befolkning bor här. 

Om han då fick uppgradera den italienska ansökan med en enda sak, vad skulle det vara då?

- Fråga mig den 24 juni, när IOK har röstat, säger han och skrattar åt sitt eget, kreativa svar. 

Stödet för att ansöka om OS i Milano-Cortina och Paralympics 2026 är stort i Italien. 83 procent sett över hela landet och 87 procent i Milano.

Jämställdhet och rättvisa

Luca Pancalli, ordförande i Italienska Paralympiska Kommittén, ser OS och efterföljande Paralympics som en möjlighet för det italienska samhället i stort:

- Våra idrottare är förebilder för unga. Vi borde använda OS som ett kulturskifte för ett mer inkluderande samhälle som strävar efter att vi alla ska bli jämställda. OS och Paralympics handlar inte bara om medaljer under ett par veckor, det finns även element av rättvisa.

- Det är viktigt att transporter och arenor gör det möjligt för människor med olika slags funktionsnedsättningar att tävla och besöka spelen som åskådare, exempelvis synskadade som behöver speciell skrift på informationsskyltar.

London 2012 är enligt Luca Pancalli exempel på hur ett OS och Paralympics faktiskt kan förändra villkoren för människor med funktionsnedsättning:

- Paralympics i London gjorde det lättare för människor med funktionsnedsättning att få jobb, en miljon fler har arbete i England i dag jämfört med före 2012.

Den 24 maj offentliggör IOK:s utvärderingsgrupp sin rapport om kandidaterna. Den 24 juni röstar Internationella Olympiska Kommittén i Lausanne om var vinter-OS och Paralympics 2026 ska arrangeras: Milano-Cortina, Italien eller Stockholm-Åre, Sverige.

Thomas Björn 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.