En chans för ungdomar att upptäcka alternativ

När RF-anslagen inte räcker till vänder sig specialförbunden till  den ideella organisationen Sparks Generation för att nå morgondagens stjärnor. 

Via digitala mötesplatser som Instagram och olika Youtube-kanaler ska ungdomar lockas till det traditionella föreningslivet.

Sparks Generation bygger på amerikansk forskning där slutsatsen är att meningsfull fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ökat välmående och en känsla av gemenskap.

När Alexandra Krook, Stockholm, fann att hennes tonåriga döttrar var ivriga Youtube-konsumenter upptäckte hon att aktiviteter inom sport och kultur saknades. En idé tog form.

Ge dom chans att upptäcka

-Cirka 100 00 ungdomar, mellan 12 och 15 år, saknar i dag aktivitet på fritiden. Med hjälp av ambassadörer som Random Making Movies, RMM, en av Sveriges Youtube-kanaler med 623 000 prenumeranter, vill vi inspirera unga att hitta sin egen grej – en spark, berättar Alexandra Krook.

Volleyboll, badminton och bågskytte har redan tagit hjälp av Sparks, närmast på tur står Svenska Fäktförbundet, en kampanj som inleds 2 februari.  I RMMs Youtube kanal kommer RMM att utmana varandra och tävla i fäktning på fäktklubben En Garde i Solna.

-För att väcka intresse och inspirera vår målgrupp för att pröva på fäktning och kanske senare slussas in i föreningslivet. Du måste alltid börja någonstans, och ofta behöver du en spark, betonar Alexandra Krook.

-För att nå ut i dag, till 10-16 åringar, är Youtube och Influencers som Penny Parnevik och Emi och Wilma Holmqvist, viktiga ambassadörer och som passar in i Sparks Generations idé om att lyfta fram olika aktiviteter, framhåller Alexandra Krook.

Projekt hos kommuner

I ett längre perspektiv ser hon ett framtida samarbete med RF och på kommunnivå. Under 2020 inledes ett projektarbete i Upplands Väsby med kommunen och det lokala föreningslivet. 

Ekonomiskt vilar Sparks Generation på donationer och gåvor från bl.a. Erling Perssons stiftelse, till minne av HM-grundaren Erling Persson.  Stiftelsen har som långsiktigt ändamål att bland annat stödja undervisning och utbildning.  Perioden 1999-2016 fördelades projektbidrag på tre miljarder kronor.

Inom Svenska Fäktförbundet välkomnar förbundskapten Emma Wertsén, tidigare Samuelsson, VM-silver i värja 2015, det digitala intåget.

-Vi vill förstås nå ut med vår sport till så många som möjligt. RMM skapar proffsiga videos som  engagerar en extremt stor publik. Jag hoppas många tar tillfället i akt och blir sugna att testa på vår sport, säger Emma Samuelsson.

På herrsidan hade värjfäktning sin storhetstid på 1970-talet med Rolf Edling som dubbel världsmästare 1973 och 1974 och Bragdmedaljör 1973. Det stora rubriknamnet på damsidan är Kerstin Palm, florett och sju olympiska sommarspel i följd 1964-1988.

Många icke aktiva ungdomar

-Forskning visar att många unga i dag saknar en meningsfull sysselsättning efter skolan. Det är en stor utmaning för föreningar och kommuner att ta plats på de sociala plattformer som finns i dag.

- Det vill vi ändra på, och underlätta för ungdomar att ta del av det fina föreningsliv som finns runt om i Sverige, avslutar Alexandra Krook.

Riksidrottsförbundet har cirka tre miljoner medlemmar i 22 000 föreningar, Sparks Generation och Alexandra Krook vill använda Youtube-världen för att ännu fler ska ta del av idrotts – och föreningslivet. Ett lovvärt intiativ, och en spark på RF att ta till sig den nya Youtube-tiden..

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med röstsiffrorna 23 för och 17 mot valdes på lördagen Håkan Svensson, 56 år, till ny ordförande i den ideella föreningen Hockeyettan. Håkan var tidigare ordförande i AIK ishockey i fem år och har suttit som ordförande , tre år,  Hockeyallsvenskan.

Motkandidat var Christer Englund, tidigare ordförande i Svenska Ishockeyförbundet,. Han lanserades av den grupp föreningar som uttalat stöd för avgående ordföranden Ronnie Glysing, 64 år.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

IKina har myndigheterna tagit intryck av kritiken angående gränsvärdena för covidtester vid inresa till OS i Peking. Nu är gränsvärdena justerade för att underlätta villkoren och att det ska bli lättare att testa negativt, i synnerhet om personen haft covid tidigare.

– Gränsvärdena har justerats för att slippa milt positiva fall, rapporterar Lars Markusson, mediechef på SOK, till SVT Sport.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Enskede IK är en av Stockholmsregionens största fotbollsföreningar med 2000 aktiva spelare och 400 engagerade ledare. Nu belönas klubben ordentligt. EIK har tecknat ett sexårigt sponsorkontrakt med RYK GROUP, en familjeägd koncern som investerar i framstående entreprenörsledda bolag. Avtalet är det största i föreningens historia och garanterar klubben ett miljonbelopp varje år under avtalstiden. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Nent Group passar på att har förlänga avtalen med inte mindre än fyra av sina populära fotbollsexperter.Bojan Djordjic, Johanna Frisk, Erik Niva och Glenn Strömberg har samtliga skrivit på nya långa kontrakt som betyder att de kommer bidra till Viaplays fotbollssändningar under flera år framöver.

– Det var ett av de enklaste besluten i hela mitt liv, säger Glenn Strömberg.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.