RF slår larm: ”Vi behöver ett besked nu”.

Tiden går, och för varje dag får allt fler idrottsföreningar öppna sår som blir svåra att läka. I den situationen finner F:s ordförande, Björn Eriksson inget bättre råd än att vädja hos finansminister Magdalena Andersson.R

I dag har han lämnat en skrivelse till Magdalena Andersson där han ber om snabbt besked om 500 miljoner kronor som en förlängning av regeringens stödpaket till idrotten.

De sitter på beskedet om idrotten ska få en livsavgörande halvmiljard ytterligare, idrottsminister Amanda Lind och finansminister Magdalena Andersson.

I brevet står det:

Det råder ingen tvekan om att idrotten drabbats hårt under corona-pandemin. Enbart under tredje kvartalet tappar idrotten ytterligare 1,2 miljarder kronor. Därför behövs akut ett förlängt stöd från regeringen med 500 miljoner kronor för tredje kvartalet och det är bråttom. En fortsatt coronapandemi kommer naturligtvis för såväl oss som kulturen ha återverkningar på även år 2021”.

Vi vet "fortsätter Björn Eriksson, att vi betyder mycket som mötesplats där människor får känna glädje och gemenskap. I en orolig tid där ohälsan ökar behövs föreningarna. Under kriser drabbas alltid de mest svaga i samhället. Allt fler föreningar måste höja avgifterna för att överleva – vilket kommer att drabba de resurssvaga först och i många fall barn och ungdomar som har idrotten som en frizon och plats att växa i.

”Vi är medvetna om att effekterna av corona-pandemin drabbar många områden i samhället och att behovet av stöd är stort för många. Vi är tacksamma över det ekonomiska stöd vi tilldelades från regeringen under våren. Det var en viktig kompensation för många av våra 19 000 föreningar runt om i hela landet. Flera kommuner och regioner har också stöttat idrotten på olika sätt vilket underlättat för idrottsrörelsen. Men idrottsrörelsen fortsätter att drabbas.

"Vi vill fortsätta vara en viktig del av samhället där vi kan bidra till ökad hälsa och välbefinnande för många i vårt land. Vi vill vara en del av den omstart som Sverige behöver. Då behöver vi stöd här och nu för att kunna bidra även på lång sikt”.

Bjön Eriksson berör också begränsningarna för publik, där idrotten drabbas ytterligare, då entreintäkterna har minskat katastrofalt mycket. ”Idrotten har utmaningar när det gäller gränsen på 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och det är viktigt att det blir en mer flexibel tolkning. Dels när det gäller antal deltagare (när evenemangen genomförs på stora ytor, som till exempel tävlingar i skog eller på hav) och dels vad gäller möjligheten att ha fler åskådare på tävlingar och matcher”.

I avslutningen på brevet påtalar Björn Eriksson ”Vi vet att vi inte kan räkna med att bli fullt ut kompenserade och vi har respekt för att det är många samhällsområden som drabbas hårt i denna pandemi. Men idrottsrörelsen behöver stöd här och nu för att kunna fortsätta bidra på lång sikt. Först då kan vi vara med i en omstart för Sverige. Vi behöver ett besked nu”.

Undertecknat Björn Eriksson och  RF:s generalsekreterare, Stefan Bergh

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.