Växjö värnar om sitt damlag

Växjö DFF gjorde raketkarriär inom damfotbollen. På planen. Med Bredarydsfödda Anna Anvegård (Året smålänning 2019), som stor målgörare passerades ettan, 27 mål, elitettan, 30 mål och i damallsvenskan blev det 14 mål.

Men vid sidan om hann inte organisation och administration med. Där dominerade missarna mer än fullträffarna…

Systrarna Nellie och Elin Karlsson har återvänt till Växjö efter en visit i Kristianstad.
Annons

- Vi hade inte klarat oss så länge till från konkurs, säger Johnny Lindman, styrelseledamot och en av de tre huvudsponsorerna.

Tre sponsorer har gjort störst avtryck när näringslivet nu stöttar in 5 miljoner kronor till föreningen.

Kommun efterskänkte lån

Då hade Växjö kommun - en idrottspositiv kommun – efterskänkt ett lån på 1,4 miljoner kronor. Och det var inte första gången som kommunen går in och hjälper föreningen. Denna gång villkorades dock beslutet med att näringslivet skulle ställa upp.

- Att ha en damförening på elitnivå ger oss en större attraktionskraft till Växjö, sa kommunalrådet Anna Tenje (M) då.

I maj 2019 sålde föreningen serbiska mittfältaren Jelena Cankovic till FC Rosengård.

I augusti var det Anna Anvegårds tur att gå samma väg. Uppskattningsvis gav dessa försäljningar ett likviditetstillskott en bra bit från miljonstrecket.

Trämiljonär träder in

För ett år sedan gick trämiljardären Santhe Dahl överraskande in som stor sponsor. Förre koncernchefen för Vida Timber hade då inte sett en match med Växjö DFF. Jo, det är samma Vida som har satt namn till Växjö Lakers hemmaborg. Bolaget tillhör de tio största träindustriföretagen i Sverige där de 12 sågverken dominerar.

- Detta är inte min bästa investering. Den gör jag mer med hjärtat än med hjärnan, säger Santhe Dahl till Smålands-Posten. 

Han gör investeringen med sitt eget bolag, Santhe Dahl, Invest AB. När Vida Timber för två år sedan sålde en majoritet av aktierna till den Nordamerikanska sågverkskoncernen Canfor (28 sågverk) för bortåt 4 miljarder var Santhe Dahl majoritetsägare.

Play´n GO, är en svensk spelutvecklare av casinospel och nu som sponsor skall ”utveckla spelet” hos DFF. Har sitt huvudkontor i Växjö och finns i Ungern och på Malta.

Kniven på strupen

Om nu elitlicensen är i hamn och konkursspöket har skrämts bort, hur är det då med det allsvenska kontraktet?

- Vinst i nästa hemmamatch mot Eskilstuna United är viktig annars får vi lita till andra resultat i sista omgången, konstaterar Johnny Lindman, som investerat i DFF med sitt snabblåneföretag Ambrion Finans AB.

Det är samme Johnny Lindman som hade en nyckelroll när kometlaget i bandy, Åby/Tjureda IF, gick till elitserien på rekordtid. Den gången var det med en mycket habil ekonomi. Lindman var klubbens största enskilda sponsor och medlem i sportkommittén.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.