Växjö värnar om sitt damlag

Växjö DFF gjorde raketkarriär inom damfotbollen. På planen. Med Bredarydsfödda Anna Anvegård (Året smålänning 2019), som stor målgörare passerades ettan, 27 mål, elitettan, 30 mål och i damallsvenskan blev det 14 mål.

Men vid sidan om hann inte organisation och administration med. Där dominerade missarna mer än fullträffarna…

Systrarna Nellie och Elin Karlsson har återvänt till Växjö efter en visit i Kristianstad.
Annons

- Vi hade inte klarat oss så länge till från konkurs, säger Johnny Lindman, styrelseledamot och en av de tre huvudsponsorerna.

Tre sponsorer har gjort störst avtryck när näringslivet nu stöttar in 5 miljoner kronor till föreningen.

Kommun efterskänkte lån

Då hade Växjö kommun - en idrottspositiv kommun – efterskänkt ett lån på 1,4 miljoner kronor. Och det var inte första gången som kommunen går in och hjälper föreningen. Denna gång villkorades dock beslutet med att näringslivet skulle ställa upp.

- Att ha en damförening på elitnivå ger oss en större attraktionskraft till Växjö, sa kommunalrådet Anna Tenje (M) då.

I maj 2019 sålde föreningen serbiska mittfältaren Jelena Cankovic till FC Rosengård.

I augusti var det Anna Anvegårds tur att gå samma väg. Uppskattningsvis gav dessa försäljningar ett likviditetstillskott en bra bit från miljonstrecket.

Trämiljonär träder in

För ett år sedan gick trämiljardären Santhe Dahl överraskande in som stor sponsor. Förre koncernchefen för Vida Timber hade då inte sett en match med Växjö DFF. Jo, det är samma Vida som har satt namn till Växjö Lakers hemmaborg. Bolaget tillhör de tio största träindustriföretagen i Sverige där de 12 sågverken dominerar.

- Detta är inte min bästa investering. Den gör jag mer med hjärtat än med hjärnan, säger Santhe Dahl till Smålands-Posten. 

Han gör investeringen med sitt eget bolag, Santhe Dahl, Invest AB. När Vida Timber för två år sedan sålde en majoritet av aktierna till den Nordamerikanska sågverkskoncernen Canfor (28 sågverk) för bortåt 4 miljarder var Santhe Dahl majoritetsägare.

Play´n GO, är en svensk spelutvecklare av casinospel och nu som sponsor skall ”utveckla spelet” hos DFF. Har sitt huvudkontor i Växjö och finns i Ungern och på Malta.

Kniven på strupen

Om nu elitlicensen är i hamn och konkursspöket har skrämts bort, hur är det då med det allsvenska kontraktet?

- Vinst i nästa hemmamatch mot Eskilstuna United är viktig annars får vi lita till andra resultat i sista omgången, konstaterar Johnny Lindman, som investerat i DFF med sitt snabblåneföretag Ambrion Finans AB.

Det är samme Johnny Lindman som hade en nyckelroll när kometlaget i bandy, Åby/Tjureda IF, gick till elitserien på rekordtid. Den gången var det med en mycket habil ekonomi. Lindman var klubbens största enskilda sponsor och medlem i sportkommittén.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

– Vi är glada över att få visa upp nya Champions League för världen, säger Nadine Kessler, damansvarig hos Uefa.

Det kan hon säg nu.hon tar stöd av Uefas beslut att Världens största damturnering kommer att få ett rejält ekonomiskt lyft efter att Uefa presenterat en ny ekonomisk modell på 24 miljoner euro, cirka 243 miljoner kronor.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.