Växjö värnar om sitt damlag

Växjö DFF gjorde raketkarriär inom damfotbollen. På planen. Med Bredarydsfödda Anna Anvegård (Året smålänning 2019), som stor målgörare passerades ettan, 27 mål, elitettan, 30 mål och i damallsvenskan blev det 14 mål.

Men vid sidan om hann inte organisation och administration med. Där dominerade missarna mer än fullträffarna…

Systrarna Nellie och Elin Karlsson har återvänt till Växjö efter en visit i Kristianstad.

- Vi hade inte klarat oss så länge till från konkurs, säger Johnny Lindman, styrelseledamot och en av de tre huvudsponsorerna.

Tre sponsorer har gjort störst avtryck när näringslivet nu stöttar in 5 miljoner kronor till föreningen.

Kommun efterskänkte lån

Då hade Växjö kommun - en idrottspositiv kommun – efterskänkt ett lån på 1,4 miljoner kronor. Och det var inte första gången som kommunen går in och hjälper föreningen. Denna gång villkorades dock beslutet med att näringslivet skulle ställa upp.

- Att ha en damförening på elitnivå ger oss en större attraktionskraft till Växjö, sa kommunalrådet Anna Tenje (M) då.

I maj 2019 sålde föreningen serbiska mittfältaren Jelena Cankovic till FC Rosengård.

I augusti var det Anna Anvegårds tur att gå samma väg. Uppskattningsvis gav dessa försäljningar ett likviditetstillskott en bra bit från miljonstrecket.

Trämiljonär träder in

För ett år sedan gick trämiljardären Santhe Dahl överraskande in som stor sponsor. Förre koncernchefen för Vida Timber hade då inte sett en match med Växjö DFF. Jo, det är samma Vida som har satt namn till Växjö Lakers hemmaborg. Bolaget tillhör de tio största träindustriföretagen i Sverige där de 12 sågverken dominerar.

- Detta är inte min bästa investering. Den gör jag mer med hjärtat än med hjärnan, säger Santhe Dahl till Smålands-Posten. 

Han gör investeringen med sitt eget bolag, Santhe Dahl, Invest AB. När Vida Timber för två år sedan sålde en majoritet av aktierna till den Nordamerikanska sågverkskoncernen Canfor (28 sågverk) för bortåt 4 miljarder var Santhe Dahl majoritetsägare.

Play´n GO, är en svensk spelutvecklare av casinospel och nu som sponsor skall ”utveckla spelet” hos DFF. Har sitt huvudkontor i Växjö och finns i Ungern och på Malta.

Kniven på strupen

Om nu elitlicensen är i hamn och konkursspöket har skrämts bort, hur är det då med det allsvenska kontraktet?

- Vinst i nästa hemmamatch mot Eskilstuna United är viktig annars får vi lita till andra resultat i sista omgången, konstaterar Johnny Lindman, som investerat i DFF med sitt snabblåneföretag Ambrion Finans AB.

Det är samme Johnny Lindman som hade en nyckelroll när kometlaget i bandy, Åby/Tjureda IF, gick till elitserien på rekordtid. Den gången var det med en mycket habil ekonomi. Lindman var klubbens största enskilda sponsor och medlem i sportkommittén.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.