Växjö värnar om sitt damlag

Växjö DFF gjorde raketkarriär inom damfotbollen. På planen. Med Bredarydsfödda Anna Anvegård (Året smålänning 2019), som stor målgörare passerades ettan, 27 mål, elitettan, 30 mål och i damallsvenskan blev det 14 mål.

Men vid sidan om hann inte organisation och administration med. Där dominerade missarna mer än fullträffarna…

Systrarna Nellie och Elin Karlsson har återvänt till Växjö efter en visit i Kristianstad.

- Vi hade inte klarat oss så länge till från konkurs, säger Johnny Lindman, styrelseledamot och en av de tre huvudsponsorerna.

Tre sponsorer har gjort störst avtryck när näringslivet nu stöttar in 5 miljoner kronor till föreningen.

Kommun efterskänkte lån

Då hade Växjö kommun - en idrottspositiv kommun – efterskänkt ett lån på 1,4 miljoner kronor. Och det var inte första gången som kommunen går in och hjälper föreningen. Denna gång villkorades dock beslutet med att näringslivet skulle ställa upp.

- Att ha en damförening på elitnivå ger oss en större attraktionskraft till Växjö, sa kommunalrådet Anna Tenje (M) då.

I maj 2019 sålde föreningen serbiska mittfältaren Jelena Cankovic till FC Rosengård.

I augusti var det Anna Anvegårds tur att gå samma väg. Uppskattningsvis gav dessa försäljningar ett likviditetstillskott en bra bit från miljonstrecket.

Trämiljonär träder in

För ett år sedan gick trämiljardären Santhe Dahl överraskande in som stor sponsor. Förre koncernchefen för Vida Timber hade då inte sett en match med Växjö DFF. Jo, det är samma Vida som har satt namn till Växjö Lakers hemmaborg. Bolaget tillhör de tio största träindustriföretagen i Sverige där de 12 sågverken dominerar.

- Detta är inte min bästa investering. Den gör jag mer med hjärtat än med hjärnan, säger Santhe Dahl till Smålands-Posten. 

Han gör investeringen med sitt eget bolag, Santhe Dahl, Invest AB. När Vida Timber för två år sedan sålde en majoritet av aktierna till den Nordamerikanska sågverkskoncernen Canfor (28 sågverk) för bortåt 4 miljarder var Santhe Dahl majoritetsägare.

Play´n GO, är en svensk spelutvecklare av casinospel och nu som sponsor skall ”utveckla spelet” hos DFF. Har sitt huvudkontor i Växjö och finns i Ungern och på Malta.

Kniven på strupen

Om nu elitlicensen är i hamn och konkursspöket har skrämts bort, hur är det då med det allsvenska kontraktet?

- Vinst i nästa hemmamatch mot Eskilstuna United är viktig annars får vi lita till andra resultat i sista omgången, konstaterar Johnny Lindman, som investerat i DFF med sitt snabblåneföretag Ambrion Finans AB.

Det är samme Johnny Lindman som hade en nyckelroll när kometlaget i bandy, Åby/Tjureda IF, gick till elitserien på rekordtid. Den gången var det med en mycket habil ekonomi. Lindman var klubbens största enskilda sponsor och medlem i sportkommittén.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.