Växjö värnar om sitt damlag

Växjö DFF gjorde raketkarriär inom damfotbollen. På planen. Med Bredarydsfödda Anna Anvegård (Året smålänning 2019), som stor målgörare passerades ettan, 27 mål, elitettan, 30 mål och i damallsvenskan blev det 14 mål.

Men vid sidan om hann inte organisation och administration med. Där dominerade missarna mer än fullträffarna…

Systrarna Nellie och Elin Karlsson har återvänt till Växjö efter en visit i Kristianstad.

- Vi hade inte klarat oss så länge till från konkurs, säger Johnny Lindman, styrelseledamot och en av de tre huvudsponsorerna.

Tre sponsorer har gjort störst avtryck när näringslivet nu stöttar in 5 miljoner kronor till föreningen.

Kommun efterskänkte lån

Då hade Växjö kommun - en idrottspositiv kommun – efterskänkt ett lån på 1,4 miljoner kronor. Och det var inte första gången som kommunen går in och hjälper föreningen. Denna gång villkorades dock beslutet med att näringslivet skulle ställa upp.

- Att ha en damförening på elitnivå ger oss en större attraktionskraft till Växjö, sa kommunalrådet Anna Tenje (M) då.

I maj 2019 sålde föreningen serbiska mittfältaren Jelena Cankovic till FC Rosengård.

I augusti var det Anna Anvegårds tur att gå samma väg. Uppskattningsvis gav dessa försäljningar ett likviditetstillskott en bra bit från miljonstrecket.

Trämiljonär träder in

För ett år sedan gick trämiljardären Santhe Dahl överraskande in som stor sponsor. Förre koncernchefen för Vida Timber hade då inte sett en match med Växjö DFF. Jo, det är samma Vida som har satt namn till Växjö Lakers hemmaborg. Bolaget tillhör de tio största träindustriföretagen i Sverige där de 12 sågverken dominerar.

- Detta är inte min bästa investering. Den gör jag mer med hjärtat än med hjärnan, säger Santhe Dahl till Smålands-Posten. 

Han gör investeringen med sitt eget bolag, Santhe Dahl, Invest AB. När Vida Timber för två år sedan sålde en majoritet av aktierna till den Nordamerikanska sågverkskoncernen Canfor (28 sågverk) för bortåt 4 miljarder var Santhe Dahl majoritetsägare.

Play´n GO, är en svensk spelutvecklare av casinospel och nu som sponsor skall ”utveckla spelet” hos DFF. Har sitt huvudkontor i Växjö och finns i Ungern och på Malta.

Kniven på strupen

Om nu elitlicensen är i hamn och konkursspöket har skrämts bort, hur är det då med det allsvenska kontraktet?

- Vinst i nästa hemmamatch mot Eskilstuna United är viktig annars får vi lita till andra resultat i sista omgången, konstaterar Johnny Lindman, som investerat i DFF med sitt snabblåneföretag Ambrion Finans AB.

Det är samme Johnny Lindman som hade en nyckelroll när kometlaget i bandy, Åby/Tjureda IF, gick till elitserien på rekordtid. Den gången var det med en mycket habil ekonomi. Lindman var klubbens största enskilda sponsor och medlem i sportkommittén.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

I konsten att skapa uppmärksamhet gör nu Korpen ett rejält försök. Först skapas Motionslandslaget och sedan utses  Micael Dahlen till förbundskapten eller säg motionsprofet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.