Utvecklad logistik ska styra åkarna

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Organisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

I nära samråd med myndigheterna har Vasaloppet satt ihop en plan för en annorlunda Vasaloppsvinter. 

I det ändrade programmet – där Tjejvasan och Vasaloppet avgörs som elittävlingar medan övriga hälsas välkomna till Vasaåket som kan genomföras valfri dag i Vasaloppsarenan under en treveckorsperiod – sker ett stort antal anpassningar och försiktighetsåtgärder i och omkring arenan.

– Vasaloppet har en roll att inspirera folk att komma ut i naturen och röra på sig och i dessa tider är det kanske viktigare än någonsin. Nu när vintern dessutom visar sig från sin bästa sida ser vi verkligen fram emot att få välkomna skidåkare till Vasaloppsarenan, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Fyra distanser att välja på

Vasaåket finns i fyra olika distanser, 10, 30, 45 och 90 km, och kan genomföras på valfri dag i Vasaloppsarenan under tre veckor, från och med fredag 12 februari till och med söndag 7 mars. Det blir inga masstarter, antalet skidåkare som får vistas i Vasaloppsarenan samtidigt är begränsat, vid start, mål och vid Vasaloppskontrollerna finns värdar som påminner åkarna om att hålla avstånd och som ser till att köer inte uppstår.

– Vi har en genomtänkt logistik för alla som vill komma hit och åka skidor på plats och har förberett oss väl för att kunna göra det på ett tryggt sätt, säger Johan Eriksson.

Det blir inte heller någon publik på plats men SVT sänder både Tjejvasan och Vasaloppet direkt och i Vasaloppets egen playtjänst, Vasaloppet.TV, kommer man kunna följa skidåkare i Vasaåket.

Sedan tidigare erbjuds alla som bokat Vasaåket men som inte kan eller vill komma till Vasaloppsarenan att göra det på valfri plats med Vasaåket Hemma. I dagarna togs beslutet att inte genomföra Vasaåket Lag, tidigare Stafettvasan, fredag 5 mars, och istället öppna upp fredagen som ytterligare en dag för att genomföra Vasaåket individuellt. Dessutom erbjuds alla som inte vill eller kan komma till Vasaloppsarenan i vinter och inte heller vill genomföra Vasaåket Hemma att flytta sin startplats till 2022.

Har flexibla lösningar

– Situationen i samhället är fortsatt allvarlig och vi följer vi hela tiden utvecklingen och fortsätter ha en tät dialog med myndigheterna. Om det krävs är vi redo för fler flexibla lösningar. Vårt mål och syfte är värna om folkhälsan och det vill vi fortsätta att göra i minst hundra år till, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet som firar 100 år 2022.

Vintern 2021 erbjuder Vasaloppet möjligheten att genomföra Vasaåket där man kan åka skidor när man vill från 12 februari till 7 mars 2021 i den öppna Vasaloppsarenan. (Det går även att välja Vasaåket Hemma, där man kan genomföra Vasaåket på valfri plats under den aktuella tidsperioden.)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.