Fotbollen får vänta ytterligare en månad

Folkhälsomyndigheten vågar inte ge fotbollen den frihet som man länge har kämpat för.

På tisdagsmorgonen framkommer att FHM begär att regeringen skjuter på de lättnader som aviserats till den 11 april.

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist suckar för hel fotbolls-Sverige.  De åtgärder som SEF har redovisat för både regeringen och FHM och som godkänts, räcker inte.

Kulan i luften - nej,smittläget är sådant att FHM ber att regeringen skjuter upp de lättnader som träda i kraft den 11 april till 3 maj.

Nu är den planerade allsvenska premiären i fara

– Vi har tagit fram genomarbetade planer för hur det här ska kunna gå till men vi får ingen riktig återkoppling. De har fullt upp med annat är väl ungefär beskedet vi får, säger Enquist i en intervju med TT.

"Samma villkor borde gälla"

Besvikelsen är tung.

– Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge, säger han.

Det allvarliga smittläget får Folkhälsomyndigheten att agera och begära att lättnaderna av restriktioner skjuts upp. 11 april var uttalat och beslutat, men nu vill FHM att  3 maj ska gälla i stället.

Det skulle innebära att premiären skulle ske nästan en månad senare.

Nu skaregeringen ta beslut i ärendet, men det är föga trolig tatt man går emot FHM.

åtta åskådare på idrottsarenor är vad som gäller i dag, men egentligen otänkbart då det leder till mer arbete och ansträngningar  än vad det innebär i behållning.

Mats Enquist suckar.

– Jag har verkligen full förståelse för att man vill förlänga skyddsåtgärderna i det här laget för det är allvarligt nu och det är exakt vad FHM bör rekommendera. 

- Hur kan få ha öppet?

- Men där ligger inte vår frågeställning. Det är mer att vi, tillsammans med teatrar och konserter med mera, fortfarande är parkerade på en helt annat restriktionsnivå än många andra bitar av samhället.

Precis som tidigare förstår varken eller övriga fotbolls-Sverige resonemanget.

– Man har tagit hänsyn till att affärer kan jobba smittsäkert och kunnat med restriktioner tillåta till exempel gallerior och arbetsplatser hålla öppet. Detta trots att det är verksamheter som sker inomhus där smittspridning är mycket större, och där folk inte är sittande utan springer runt utan att man riktigt kan kontrollera. 

-Att vi då ska ha betydligt hårdare restriktioner är svårt att acceptera. Kan man inte normalisera det här så att vi får samma hårda restriktioner utifrån våra förutsättningarna som andra får? Det är den tanken vi har drivit.

Hna vill förtydliga:

- Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge.

Fotbollens förslag ignoriseras

Förhoppningen hos fotbollen har också varit den att parterna närmat sig varandra efter de möten som äntligen blivit verkliga

- Men vi  märker att den här publik- och evenemangsverksamheten har blivit ganska ensidigt hårt nedstängd, medan i andra sammanhang där människor tas emot inte har samma restriktioner och där man kanske har hittat mer anpassade lösningar. Vi skulle vilja ha samma typ av anpassningar, att vi också tillåts agera smittsäkert och inte blir parkerade, säger han.

Det regelverk för publikinsläpp som fotbollen på egen han har konstruerat tycks dock inte FHM uppskatta tillräckligt.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Samtliga tolv fordon i en flotta av racerbilar är nu levererade till STCC inför säsongen 2024. De t handlar om specialbyggda bilar för flera miljoner som ska sätta nytt signum på racing i Sverige i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.