Fotbollen får vänta ytterligare en månad

Folkhälsomyndigheten vågar inte ge fotbollen den frihet som man länge har kämpat för.

På tisdagsmorgonen framkommer att FHM begär att regeringen skjuter på de lättnader som aviserats till den 11 april.

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist suckar för hel fotbolls-Sverige.  De åtgärder som SEF har redovisat för både regeringen och FHM och som godkänts, räcker inte.

Kulan i luften - nej,smittläget är sådant att FHM ber att regeringen skjuter upp de lättnader som träda i kraft den 11 april till 3 maj.

Nu är den planerade allsvenska premiären i fara

– Vi har tagit fram genomarbetade planer för hur det här ska kunna gå till men vi får ingen riktig återkoppling. De har fullt upp med annat är väl ungefär beskedet vi får, säger Enquist i en intervju med TT.

"Samma villkor borde gälla"

Besvikelsen är tung.

– Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge, säger han.

Det allvarliga smittläget får Folkhälsomyndigheten att agera och begära att lättnaderna av restriktioner skjuts upp. 11 april var uttalat och beslutat, men nu vill FHM att  3 maj ska gälla i stället.

Det skulle innebära att premiären skulle ske nästan en månad senare.

Nu skaregeringen ta beslut i ärendet, men det är föga trolig tatt man går emot FHM.

åtta åskådare på idrottsarenor är vad som gäller i dag, men egentligen otänkbart då det leder till mer arbete och ansträngningar  än vad det innebär i behållning.

Mats Enquist suckar.

– Jag har verkligen full förståelse för att man vill förlänga skyddsåtgärderna i det här laget för det är allvarligt nu och det är exakt vad FHM bör rekommendera. 

- Hur kan få ha öppet?

- Men där ligger inte vår frågeställning. Det är mer att vi, tillsammans med teatrar och konserter med mera, fortfarande är parkerade på en helt annat restriktionsnivå än många andra bitar av samhället.

Precis som tidigare förstår varken eller övriga fotbolls-Sverige resonemanget.

– Man har tagit hänsyn till att affärer kan jobba smittsäkert och kunnat med restriktioner tillåta till exempel gallerior och arbetsplatser hålla öppet. Detta trots att det är verksamheter som sker inomhus där smittspridning är mycket större, och där folk inte är sittande utan springer runt utan att man riktigt kan kontrollera. 

-Att vi då ska ha betydligt hårdare restriktioner är svårt att acceptera. Kan man inte normalisera det här så att vi får samma hårda restriktioner utifrån våra förutsättningarna som andra får? Det är den tanken vi har drivit.

Hna vill förtydliga:

- Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge.

Fotbollens förslag ignoriseras

Förhoppningen hos fotbollen har också varit den att parterna närmat sig varandra efter de möten som äntligen blivit verkliga

- Men vi  märker att den här publik- och evenemangsverksamheten har blivit ganska ensidigt hårt nedstängd, medan i andra sammanhang där människor tas emot inte har samma restriktioner och där man kanske har hittat mer anpassade lösningar. Vi skulle vilja ha samma typ av anpassningar, att vi också tillåts agera smittsäkert och inte blir parkerade, säger han.

Det regelverk för publikinsläpp som fotbollen på egen han har konstruerat tycks dock inte FHM uppskatta tillräckligt.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.