Fotbollen får vänta ytterligare en månad

Folkhälsomyndigheten vågar inte ge fotbollen den frihet som man länge har kämpat för.

På tisdagsmorgonen framkommer att FHM begär att regeringen skjuter på de lättnader som aviserats till den 11 april.

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist suckar för hel fotbolls-Sverige.  De åtgärder som SEF har redovisat för både regeringen och FHM och som godkänts, räcker inte.

Kulan i luften - nej,smittläget är sådant att FHM ber att regeringen skjuter upp de lättnader som träda i kraft den 11 april till 3 maj.
Annons

Nu är den planerade allsvenska premiären i fara

– Vi har tagit fram genomarbetade planer för hur det här ska kunna gå till men vi får ingen riktig återkoppling. De har fullt upp med annat är väl ungefär beskedet vi får, säger Enquist i en intervju med TT.

"Samma villkor borde gälla"

Besvikelsen är tung.

– Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge, säger han.

Det allvarliga smittläget får Folkhälsomyndigheten att agera och begära att lättnaderna av restriktioner skjuts upp. 11 april var uttalat och beslutat, men nu vill FHM att  3 maj ska gälla i stället.

Det skulle innebära att premiären skulle ske nästan en månad senare.

Nu skaregeringen ta beslut i ärendet, men det är föga trolig tatt man går emot FHM.

åtta åskådare på idrottsarenor är vad som gäller i dag, men egentligen otänkbart då det leder till mer arbete och ansträngningar  än vad det innebär i behållning.

Mats Enquist suckar.

– Jag har verkligen full förståelse för att man vill förlänga skyddsåtgärderna i det här laget för det är allvarligt nu och det är exakt vad FHM bör rekommendera. 

- Hur kan få ha öppet?

- Men där ligger inte vår frågeställning. Det är mer att vi, tillsammans med teatrar och konserter med mera, fortfarande är parkerade på en helt annat restriktionsnivå än många andra bitar av samhället.

Precis som tidigare förstår varken eller övriga fotbolls-Sverige resonemanget.

– Man har tagit hänsyn till att affärer kan jobba smittsäkert och kunnat med restriktioner tillåta till exempel gallerior och arbetsplatser hålla öppet. Detta trots att det är verksamheter som sker inomhus där smittspridning är mycket större, och där folk inte är sittande utan springer runt utan att man riktigt kan kontrollera. 

-Att vi då ska ha betydligt hårdare restriktioner är svårt att acceptera. Kan man inte normalisera det här så att vi får samma hårda restriktioner utifrån våra förutsättningarna som andra får? Det är den tanken vi har drivit.

Hna vill förtydliga:

- Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge.

Fotbollens förslag ignoriseras

Förhoppningen hos fotbollen har också varit den att parterna närmat sig varandra efter de möten som äntligen blivit verkliga

- Men vi  märker att den här publik- och evenemangsverksamheten har blivit ganska ensidigt hårt nedstängd, medan i andra sammanhang där människor tas emot inte har samma restriktioner och där man kanske har hittat mer anpassade lösningar. Vi skulle vilja ha samma typ av anpassningar, att vi också tillåts agera smittsäkert och inte blir parkerade, säger han.

Det regelverk för publikinsläpp som fotbollen på egen han har konstruerat tycks dock inte FHM uppskatta tillräckligt.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.