Fotbollen får vänta ytterligare en månad

Folkhälsomyndigheten vågar inte ge fotbollen den frihet som man länge har kämpat för.

På tisdagsmorgonen framkommer att FHM begär att regeringen skjuter på de lättnader som aviserats till den 11 april.

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist suckar för hel fotbolls-Sverige.  De åtgärder som SEF har redovisat för både regeringen och FHM och som godkänts, räcker inte.

Kulan i luften - nej,smittläget är sådant att FHM ber att regeringen skjuter upp de lättnader som träda i kraft den 11 april till 3 maj.
Annons

Nu är den planerade allsvenska premiären i fara

– Vi har tagit fram genomarbetade planer för hur det här ska kunna gå till men vi får ingen riktig återkoppling. De har fullt upp med annat är väl ungefär beskedet vi får, säger Enquist i en intervju med TT.

"Samma villkor borde gälla"

Besvikelsen är tung.

– Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge, säger han.

Det allvarliga smittläget får Folkhälsomyndigheten att agera och begära att lättnaderna av restriktioner skjuts upp. 11 april var uttalat och beslutat, men nu vill FHM att  3 maj ska gälla i stället.

Det skulle innebära att premiären skulle ske nästan en månad senare.

Nu skaregeringen ta beslut i ärendet, men det är föga trolig tatt man går emot FHM.

åtta åskådare på idrottsarenor är vad som gäller i dag, men egentligen otänkbart då det leder till mer arbete och ansträngningar  än vad det innebär i behållning.

Mats Enquist suckar.

– Jag har verkligen full förståelse för att man vill förlänga skyddsåtgärderna i det här laget för det är allvarligt nu och det är exakt vad FHM bör rekommendera. 

- Hur kan få ha öppet?

- Men där ligger inte vår frågeställning. Det är mer att vi, tillsammans med teatrar och konserter med mera, fortfarande är parkerade på en helt annat restriktionsnivå än många andra bitar av samhället.

Precis som tidigare förstår varken eller övriga fotbolls-Sverige resonemanget.

– Man har tagit hänsyn till att affärer kan jobba smittsäkert och kunnat med restriktioner tillåta till exempel gallerior och arbetsplatser hålla öppet. Detta trots att det är verksamheter som sker inomhus där smittspridning är mycket större, och där folk inte är sittande utan springer runt utan att man riktigt kan kontrollera. 

-Att vi då ska ha betydligt hårdare restriktioner är svårt att acceptera. Kan man inte normalisera det här så att vi får samma hårda restriktioner utifrån våra förutsättningarna som andra får? Det är den tanken vi har drivit.

Hna vill förtydliga:

- Ge oss samma restriktioner som alla andra så ska vi leva upp till det med råge.

Fotbollens förslag ignoriseras

Förhoppningen hos fotbollen har också varit den att parterna närmat sig varandra efter de möten som äntligen blivit verkliga

- Men vi  märker att den här publik- och evenemangsverksamheten har blivit ganska ensidigt hårt nedstängd, medan i andra sammanhang där människor tas emot inte har samma restriktioner och där man kanske har hittat mer anpassade lösningar. Vi skulle vilja ha samma typ av anpassningar, att vi också tillåts agera smittsäkert och inte blir parkerade, säger han.

Det regelverk för publikinsläpp som fotbollen på egen han har konstruerat tycks dock inte FHM uppskatta tillräckligt.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.