Lina belönades med 195 000 kr

Det blev en annorlunda Vasaloppsvinter 2021, men den blev av, konstaterar arrangörerna med belåtenhet. Pandemin stiftade villkoren. Endast  Tjejvasan och Vasaloppet kunde genomföras, enligt konstlade villkor, enbart med eliten. Men tack vare en öppen Vasaloppsarena kunde även motionärerna gå i mål under tre och en halv veckor i Vasaåket.  

20 343 skidåkare  (inklusive 1 641 i Vasaåket Hemma) bokade en start medan 16 331 nådde målet.

- Lina Korsgrens timlön blev hög. I Vasaloppet åkte hon hem 151 000 kronor under sina 3 timmar och 52 minuter. (Segern gav 75 000 kronor i år, rekordbonusen var 50 000 kronor, Bergspriset i Evertsberg 10 000 kronor och fyra övriga spurtpris var tillsammans värda 16 000 kronor.) Dessutom gav Tjejvasan henne 44 000 kronor. Totalt alltså 195 000 kronor. 

Miljonen som försvann

Kanske en liten tröst nu när norska Birkebeinerrennet blivit inställt och hon därmed inte kan vinna någon Grand Slam och motsvarande 1 miljon kronor som var den utlovade prissumman för den bedriften.

Många av dagarna bjöd på solsken och blå himmel, bland annat under Vasaloppet där en stark medvind även bidrog till rekordtider. Här summerar vi Vasaloppsvintern 2021 samtidigt som vi blickar framåt mot 100-årsjubileet.

– Vi är oerhört glada att vi hittat formerna för att, även under den här vintern, kunna erbjuda riktigt bra skidåkning till alla som längtat ut i naturen och haft en önskan om att aktivera sig, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Hoppas på vanlig skidfest

– I slutänden kan vi summera Vasaåket som en lyckad lösning och ett sätt att hålla intresset för skidåkning uppe trots att vi i vinter inte kunnat arrangera motionslopp som vi brukar. Nu blickar vi mot jubileumsåret 2022 occh det känns oerhört inspirerande, säger Johan Eriksson.

Från de som genomförde Vasaåket på plats i Vasaloppsarenan kom många lovord samtidigt med en längtan efter en ordinarie folkfest. Förresten, nu på söndag, 21 mars, öppnar anmälan till Vasaloppets vintervecka 2022.

– Vårt stora mål inför 100-årsfirandet, förutom en tio dagar lång skidfest i februari/mars nästa år, är att sätta hela Sverige i rörelse. Vasaloppet är en nationell angelägenhet och vi vet att många vill vara med oss och fira, säger Johan Eriksson.

I snitt åkte 709 skidåkare per dag ett åk i den 90 kilometer långa Vasaloppsarenan, eller på annan plats, under hela Vasaåket-perioden 12 februari–7 mars.

34 procent av dem som bokade in sig till Vasaåket var kvinnor och 66 procent män. Medelåldern var 43,2 år.

- För 18:e gången bland herrarna och för 7:e gången bland damerna slogs ny rekordtid i Vasaloppet. Tord Asle Gjerdalens tid var 3.28.18 och Lina Korsgrens tid 3.52.08.

Över 2 miljoner TV-tittare

- Jörgen Brinks rekordtid från 2012 utraderades, men Jörgen är fortfarande den äldste att ha vunnit Vasaloppet.

- Sveriges Televisions fyra och en halv timmar långa direktsändning av Vasaloppet 2021 som sändes i SVT1 sågs av 2 573 000 tittare (genomsnittet låg på 1 339 000 tittare). Veckan dessförinnan direktsändes Tjejvasan för tionde året i följd. Med 463 000 tittare i genomsnitt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.