Lina belönades med 195 000 kr

Det blev en annorlunda Vasaloppsvinter 2021, men den blev av, konstaterar arrangörerna med belåtenhet. Pandemin stiftade villkoren. Endast  Tjejvasan och Vasaloppet kunde genomföras, enligt konstlade villkor, enbart med eliten. Men tack vare en öppen Vasaloppsarena kunde även motionärerna gå i mål under tre och en halv veckor i Vasaåket.  

20 343 skidåkare  (inklusive 1 641 i Vasaåket Hemma) bokade en start medan 16 331 nådde målet.

- Lina Korsgrens timlön blev hög. I Vasaloppet åkte hon hem 151 000 kronor under sina 3 timmar och 52 minuter. (Segern gav 75 000 kronor i år, rekordbonusen var 50 000 kronor, Bergspriset i Evertsberg 10 000 kronor och fyra övriga spurtpris var tillsammans värda 16 000 kronor.) Dessutom gav Tjejvasan henne 44 000 kronor. Totalt alltså 195 000 kronor. 

Miljonen som försvann

Kanske en liten tröst nu när norska Birkebeinerrennet blivit inställt och hon därmed inte kan vinna någon Grand Slam och motsvarande 1 miljon kronor som var den utlovade prissumman för den bedriften.

Många av dagarna bjöd på solsken och blå himmel, bland annat under Vasaloppet där en stark medvind även bidrog till rekordtider. Här summerar vi Vasaloppsvintern 2021 samtidigt som vi blickar framåt mot 100-årsjubileet.

– Vi är oerhört glada att vi hittat formerna för att, även under den här vintern, kunna erbjuda riktigt bra skidåkning till alla som längtat ut i naturen och haft en önskan om att aktivera sig, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Hoppas på vanlig skidfest

– I slutänden kan vi summera Vasaåket som en lyckad lösning och ett sätt att hålla intresset för skidåkning uppe trots att vi i vinter inte kunnat arrangera motionslopp som vi brukar. Nu blickar vi mot jubileumsåret 2022 occh det känns oerhört inspirerande, säger Johan Eriksson.

Från de som genomförde Vasaåket på plats i Vasaloppsarenan kom många lovord samtidigt med en längtan efter en ordinarie folkfest. Förresten, nu på söndag, 21 mars, öppnar anmälan till Vasaloppets vintervecka 2022.

– Vårt stora mål inför 100-årsfirandet, förutom en tio dagar lång skidfest i februari/mars nästa år, är att sätta hela Sverige i rörelse. Vasaloppet är en nationell angelägenhet och vi vet att många vill vara med oss och fira, säger Johan Eriksson.

I snitt åkte 709 skidåkare per dag ett åk i den 90 kilometer långa Vasaloppsarenan, eller på annan plats, under hela Vasaåket-perioden 12 februari–7 mars.

34 procent av dem som bokade in sig till Vasaåket var kvinnor och 66 procent män. Medelåldern var 43,2 år.

- För 18:e gången bland herrarna och för 7:e gången bland damerna slogs ny rekordtid i Vasaloppet. Tord Asle Gjerdalens tid var 3.28.18 och Lina Korsgrens tid 3.52.08.

Över 2 miljoner TV-tittare

- Jörgen Brinks rekordtid från 2012 utraderades, men Jörgen är fortfarande den äldste att ha vunnit Vasaloppet.

- Sveriges Televisions fyra och en halv timmar långa direktsändning av Vasaloppet 2021 som sändes i SVT1 sågs av 2 573 000 tittare (genomsnittet låg på 1 339 000 tittare). Veckan dessförinnan direktsändes Tjejvasan för tionde året i följd. Med 463 000 tittare i genomsnitt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.