Lina belönades med 195 000 kr

Det blev en annorlunda Vasaloppsvinter 2021, men den blev av, konstaterar arrangörerna med belåtenhet. Pandemin stiftade villkoren. Endast  Tjejvasan och Vasaloppet kunde genomföras, enligt konstlade villkor, enbart med eliten. Men tack vare en öppen Vasaloppsarena kunde även motionärerna gå i mål under tre och en halv veckor i Vasaåket.  

20 343 skidåkare  (inklusive 1 641 i Vasaåket Hemma) bokade en start medan 16 331 nådde målet.

Annons

- Lina Korsgrens timlön blev hög. I Vasaloppet åkte hon hem 151 000 kronor under sina 3 timmar och 52 minuter. (Segern gav 75 000 kronor i år, rekordbonusen var 50 000 kronor, Bergspriset i Evertsberg 10 000 kronor och fyra övriga spurtpris var tillsammans värda 16 000 kronor.) Dessutom gav Tjejvasan henne 44 000 kronor. Totalt alltså 195 000 kronor. 

Miljonen som försvann

Kanske en liten tröst nu när norska Birkebeinerrennet blivit inställt och hon därmed inte kan vinna någon Grand Slam och motsvarande 1 miljon kronor som var den utlovade prissumman för den bedriften.

Många av dagarna bjöd på solsken och blå himmel, bland annat under Vasaloppet där en stark medvind även bidrog till rekordtider. Här summerar vi Vasaloppsvintern 2021 samtidigt som vi blickar framåt mot 100-årsjubileet.

– Vi är oerhört glada att vi hittat formerna för att, även under den här vintern, kunna erbjuda riktigt bra skidåkning till alla som längtat ut i naturen och haft en önskan om att aktivera sig, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Hoppas på vanlig skidfest

– I slutänden kan vi summera Vasaåket som en lyckad lösning och ett sätt att hålla intresset för skidåkning uppe trots att vi i vinter inte kunnat arrangera motionslopp som vi brukar. Nu blickar vi mot jubileumsåret 2022 occh det känns oerhört inspirerande, säger Johan Eriksson.

Från de som genomförde Vasaåket på plats i Vasaloppsarenan kom många lovord samtidigt med en längtan efter en ordinarie folkfest. Förresten, nu på söndag, 21 mars, öppnar anmälan till Vasaloppets vintervecka 2022.

– Vårt stora mål inför 100-årsfirandet, förutom en tio dagar lång skidfest i februari/mars nästa år, är att sätta hela Sverige i rörelse. Vasaloppet är en nationell angelägenhet och vi vet att många vill vara med oss och fira, säger Johan Eriksson.

I snitt åkte 709 skidåkare per dag ett åk i den 90 kilometer långa Vasaloppsarenan, eller på annan plats, under hela Vasaåket-perioden 12 februari–7 mars.

34 procent av dem som bokade in sig till Vasaåket var kvinnor och 66 procent män. Medelåldern var 43,2 år.

- För 18:e gången bland herrarna och för 7:e gången bland damerna slogs ny rekordtid i Vasaloppet. Tord Asle Gjerdalens tid var 3.28.18 och Lina Korsgrens tid 3.52.08.

Över 2 miljoner TV-tittare

- Jörgen Brinks rekordtid från 2012 utraderades, men Jörgen är fortfarande den äldste att ha vunnit Vasaloppet.

- Sveriges Televisions fyra och en halv timmar långa direktsändning av Vasaloppet 2021 som sändes i SVT1 sågs av 2 573 000 tittare (genomsnittet låg på 1 339 000 tittare). Veckan dessförinnan direktsändes Tjejvasan för tionde året i följd. Med 463 000 tittare i genomsnitt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Discovery värvar två före detta friidrottsstjärnor till rollerna som expertkommentatorer vid OS i Tokyo i sommar. Carolina Klüft och Michel Tornéus har skrivit på avtal och de ska jobba ihop med bl a programledaren Jonas Karlsson.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.