Miljonsatsning i ny utbildning för förbund

Tre idrottsförbund i Riksidrottsförbundet tar saken i egna händer och investerar 10 miljoner kronor i en digital utbildningsplattform samtidigt som de startar gemensamt bolag: Svemo, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet. Intresset från andra förbund att ansluta är stort.

Idrottens Utbildningsplattform har tagits fram tillsammans med It-företaget Consid och är helt digital, dvs allt sker via dator, mobil, surfplatta och internet.

- Vårt utbildningsbehov täcktes inte av det utbud som fanns på marknaden, bland annat saknades bra digitala utbildningssystem som passade ideella organisationer och deras medlemmar, förklarar Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, tillika vd i Idrottens Utbildningsplattform AB som äger och driver den digitala plattformen på uppdrag av de tre ovan nämnda förbunden.

- -Vi ville också skapa ett system som inbjuder till gemensam utveckling där förbund kan dela och utveckla innehåll tillsammans. Då började vi diskutera att skapa en egen, digital utbildningsplattform. I Consid fann vi den partner vi sökte, 

Skapa något nytt

Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) är initiativtagare och innehar ordförandeposten genom generalsekreteraren Per Westling som säger:

- Utbildning handlar i allt väsentligt att ge människor möjlighet att ta till sig ny information. Om man börjar tänka i den ändan, på individnivå, så kommer man idag inte att hamna i en traditionell utbildningsstruktur, man behöver skapa något helt nytt. Framtidens utbildning är något helt annat än enbart klassrum. 

- Vi i Svemo ville forma ett utbildningssystem som kunde få våra 160 000 medlemmar att vilja öka sina kunskaper. Jag gissade att även andra idrottsförbund brottades med gamla utbildningsstrukturer i en ”ny värld” och frågade helt enkelt om någon ville vara med på tåget. Resultatet är Idrottens Utbildningsplattform.

Nya förbund - nya intäkter

Cirka 10 miljoner kronor har det kostat att utveckla plattformen. Nu börjar investeringen bära frukt då flera nya förbund ansluter sig: Ishockeyförbundet, Skridskoförbundet, Bowlingförbundet och Bilsportförbundet. Ytterligare en handfull har visat intresse. 

- Plattformen är framtagen av idrotten, för idrotten, men skulle även passa för andra organisationer såsom kommuner, säger Fredrik Haraldson och fortsätter:

- Plattformen skapar möjligheter att dela kunskap med varandra i gemensamma frågor såsom ekonomi och administration, men även exempelvis huvudskador. Ju fler vi blir, desto bättre möjlighet att utveckla oss. Vi når ett par miljoner medlemmar och har bildat ett nätverk av utbildningsansvariga som delar kunskap med varandra.

Möta modern målgrupp

En av dem är Sara Dutina, utbildningsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

- Det här är ett otroligt viktigt steg för oss i utvecklingen av vår utbildningsverksamhet som ger oss oändliga möjligheter till digital utbildning och att möta en modern målgrupp med ett flexibelt och individanpassat utbildningsutbud. Det kreativa utrymmet är enormt samtidigt som vi får en effektiv och lättarbetad administrativ plattform att verka i, säger hon.

Utvecklingen av Idrottens Utbildningsplattform har skett transparant gentemot RF-SISU som ansvarar för de 71 specialförbundens utbildningsbehov. Karin Karlsson, verksamhetsområdeschef Folkbildning och utbildning i RF och SISU, säger till Idrottens Affärer:

- Vi stödjer deras initiativ och ser det inte som någon konkurrent, snarare ett komplement. Men det optimala är naturligtvis att vi lägger ihop idrottens gemensamma resurser för största möjliga effektivitet.

- Vi hade en dialog med de här förbunden för något år sedan och då hade vi inom RF och SISU inte den typ av digitala plattform som de ville ha att erbjuda. Sedan dess har vi gjort ett internt arbete för att se hur vi bättre kan möta våra medlemmars behov av digitala plattformar och digital utbildning - som ju ökat kraftigt nu under det här pandemiåret.

Thomas Westlind/Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang och a, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.