Miljonsatsning i ny utbildning för förbund

Tre idrottsförbund i Riksidrottsförbundet tar saken i egna händer och investerar 10 miljoner kronor i en digital utbildningsplattform samtidigt som de startar gemensamt bolag: Svemo, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet. Intresset från andra förbund att ansluta är stort.

Idrottens Utbildningsplattform har tagits fram tillsammans med It-företaget Consid och är helt digital, dvs allt sker via dator, mobil, surfplatta och internet.

- Vårt utbildningsbehov täcktes inte av det utbud som fanns på marknaden, bland annat saknades bra digitala utbildningssystem som passade ideella organisationer och deras medlemmar, förklarar Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, tillika vd i Idrottens Utbildningsplattform AB som äger och driver den digitala plattformen på uppdrag av de tre ovan nämnda förbunden.

- -Vi ville också skapa ett system som inbjuder till gemensam utveckling där förbund kan dela och utveckla innehåll tillsammans. Då började vi diskutera att skapa en egen, digital utbildningsplattform. I Consid fann vi den partner vi sökte, 

Skapa något nytt

Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) är initiativtagare och innehar ordförandeposten genom generalsekreteraren Per Westling som säger:

- Utbildning handlar i allt väsentligt att ge människor möjlighet att ta till sig ny information. Om man börjar tänka i den ändan, på individnivå, så kommer man idag inte att hamna i en traditionell utbildningsstruktur, man behöver skapa något helt nytt. Framtidens utbildning är något helt annat än enbart klassrum. 

- Vi i Svemo ville forma ett utbildningssystem som kunde få våra 160 000 medlemmar att vilja öka sina kunskaper. Jag gissade att även andra idrottsförbund brottades med gamla utbildningsstrukturer i en ”ny värld” och frågade helt enkelt om någon ville vara med på tåget. Resultatet är Idrottens Utbildningsplattform.

Nya förbund - nya intäkter

Cirka 10 miljoner kronor har det kostat att utveckla plattformen. Nu börjar investeringen bära frukt då flera nya förbund ansluter sig: Ishockeyförbundet, Skridskoförbundet, Bowlingförbundet och Bilsportförbundet. Ytterligare en handfull har visat intresse. 

- Plattformen är framtagen av idrotten, för idrotten, men skulle även passa för andra organisationer såsom kommuner, säger Fredrik Haraldson och fortsätter:

- Plattformen skapar möjligheter att dela kunskap med varandra i gemensamma frågor såsom ekonomi och administration, men även exempelvis huvudskador. Ju fler vi blir, desto bättre möjlighet att utveckla oss. Vi når ett par miljoner medlemmar och har bildat ett nätverk av utbildningsansvariga som delar kunskap med varandra.

Möta modern målgrupp

En av dem är Sara Dutina, utbildningsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

- Det här är ett otroligt viktigt steg för oss i utvecklingen av vår utbildningsverksamhet som ger oss oändliga möjligheter till digital utbildning och att möta en modern målgrupp med ett flexibelt och individanpassat utbildningsutbud. Det kreativa utrymmet är enormt samtidigt som vi får en effektiv och lättarbetad administrativ plattform att verka i, säger hon.

Utvecklingen av Idrottens Utbildningsplattform har skett transparant gentemot RF-SISU som ansvarar för de 71 specialförbundens utbildningsbehov. Karin Karlsson, verksamhetsområdeschef Folkbildning och utbildning i RF och SISU, säger till Idrottens Affärer:

- Vi stödjer deras initiativ och ser det inte som någon konkurrent, snarare ett komplement. Men det optimala är naturligtvis att vi lägger ihop idrottens gemensamma resurser för största möjliga effektivitet.

- Vi hade en dialog med de här förbunden för något år sedan och då hade vi inom RF och SISU inte den typ av digitala plattform som de ville ha att erbjuda. Sedan dess har vi gjort ett internt arbete för att se hur vi bättre kan möta våra medlemmars behov av digitala plattformar och digital utbildning - som ju ökat kraftigt nu under det här pandemiåret.

Thomas Westlind/Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.