Miljonsatsning i ny utbildning för förbund

Tre idrottsförbund i Riksidrottsförbundet tar saken i egna händer och investerar 10 miljoner kronor i en digital utbildningsplattform samtidigt som de startar gemensamt bolag: Svemo, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet. Intresset från andra förbund att ansluta är stort.

Idrottens Utbildningsplattform har tagits fram tillsammans med It-företaget Consid och är helt digital, dvs allt sker via dator, mobil, surfplatta och internet.

- Vårt utbildningsbehov täcktes inte av det utbud som fanns på marknaden, bland annat saknades bra digitala utbildningssystem som passade ideella organisationer och deras medlemmar, förklarar Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, tillika vd i Idrottens Utbildningsplattform AB som äger och driver den digitala plattformen på uppdrag av de tre ovan nämnda förbunden.

- -Vi ville också skapa ett system som inbjuder till gemensam utveckling där förbund kan dela och utveckla innehåll tillsammans. Då började vi diskutera att skapa en egen, digital utbildningsplattform. I Consid fann vi den partner vi sökte, 

Skapa något nytt

Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) är initiativtagare och innehar ordförandeposten genom generalsekreteraren Per Westling som säger:

- Utbildning handlar i allt väsentligt att ge människor möjlighet att ta till sig ny information. Om man börjar tänka i den ändan, på individnivå, så kommer man idag inte att hamna i en traditionell utbildningsstruktur, man behöver skapa något helt nytt. Framtidens utbildning är något helt annat än enbart klassrum. 

- Vi i Svemo ville forma ett utbildningssystem som kunde få våra 160 000 medlemmar att vilja öka sina kunskaper. Jag gissade att även andra idrottsförbund brottades med gamla utbildningsstrukturer i en ”ny värld” och frågade helt enkelt om någon ville vara med på tåget. Resultatet är Idrottens Utbildningsplattform.

Nya förbund - nya intäkter

Cirka 10 miljoner kronor har det kostat att utveckla plattformen. Nu börjar investeringen bära frukt då flera nya förbund ansluter sig: Ishockeyförbundet, Skridskoförbundet, Bowlingförbundet och Bilsportförbundet. Ytterligare en handfull har visat intresse. 

- Plattformen är framtagen av idrotten, för idrotten, men skulle även passa för andra organisationer såsom kommuner, säger Fredrik Haraldson och fortsätter:

- Plattformen skapar möjligheter att dela kunskap med varandra i gemensamma frågor såsom ekonomi och administration, men även exempelvis huvudskador. Ju fler vi blir, desto bättre möjlighet att utveckla oss. Vi når ett par miljoner medlemmar och har bildat ett nätverk av utbildningsansvariga som delar kunskap med varandra.

Möta modern målgrupp

En av dem är Sara Dutina, utbildningsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

- Det här är ett otroligt viktigt steg för oss i utvecklingen av vår utbildningsverksamhet som ger oss oändliga möjligheter till digital utbildning och att möta en modern målgrupp med ett flexibelt och individanpassat utbildningsutbud. Det kreativa utrymmet är enormt samtidigt som vi får en effektiv och lättarbetad administrativ plattform att verka i, säger hon.

Utvecklingen av Idrottens Utbildningsplattform har skett transparant gentemot RF-SISU som ansvarar för de 71 specialförbundens utbildningsbehov. Karin Karlsson, verksamhetsområdeschef Folkbildning och utbildning i RF och SISU, säger till Idrottens Affärer:

- Vi stödjer deras initiativ och ser det inte som någon konkurrent, snarare ett komplement. Men det optimala är naturligtvis att vi lägger ihop idrottens gemensamma resurser för största möjliga effektivitet.

- Vi hade en dialog med de här förbunden för något år sedan och då hade vi inom RF och SISU inte den typ av digitala plattform som de ville ha att erbjuda. Sedan dess har vi gjort ett internt arbete för att se hur vi bättre kan möta våra medlemmars behov av digitala plattformar och digital utbildning - som ju ökat kraftigt nu under det här pandemiåret.

Thomas Westlind/Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.