Miljonsatsning i ny utbildning för förbund

Tre idrottsförbund i Riksidrottsförbundet tar saken i egna händer och investerar 10 miljoner kronor i en digital utbildningsplattform samtidigt som de startar gemensamt bolag: Svemo, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet. Intresset från andra förbund att ansluta är stort.

Annons

Idrottens Utbildningsplattform har tagits fram tillsammans med It-företaget Consid och är helt digital, dvs allt sker via dator, mobil, surfplatta och internet.

- Vårt utbildningsbehov täcktes inte av det utbud som fanns på marknaden, bland annat saknades bra digitala utbildningssystem som passade ideella organisationer och deras medlemmar, förklarar Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, tillika vd i Idrottens Utbildningsplattform AB som äger och driver den digitala plattformen på uppdrag av de tre ovan nämnda förbunden.

- -Vi ville också skapa ett system som inbjuder till gemensam utveckling där förbund kan dela och utveckla innehåll tillsammans. Då började vi diskutera att skapa en egen, digital utbildningsplattform. I Consid fann vi den partner vi sökte, 

Skapa något nytt

Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) är initiativtagare och innehar ordförandeposten genom generalsekreteraren Per Westling som säger:

- Utbildning handlar i allt väsentligt att ge människor möjlighet att ta till sig ny information. Om man börjar tänka i den ändan, på individnivå, så kommer man idag inte att hamna i en traditionell utbildningsstruktur, man behöver skapa något helt nytt. Framtidens utbildning är något helt annat än enbart klassrum. 

- Vi i Svemo ville forma ett utbildningssystem som kunde få våra 160 000 medlemmar att vilja öka sina kunskaper. Jag gissade att även andra idrottsförbund brottades med gamla utbildningsstrukturer i en ”ny värld” och frågade helt enkelt om någon ville vara med på tåget. Resultatet är Idrottens Utbildningsplattform.

Nya förbund - nya intäkter

Cirka 10 miljoner kronor har det kostat att utveckla plattformen. Nu börjar investeringen bära frukt då flera nya förbund ansluter sig: Ishockeyförbundet, Skridskoförbundet, Bowlingförbundet och Bilsportförbundet. Ytterligare en handfull har visat intresse. 

- Plattformen är framtagen av idrotten, för idrotten, men skulle även passa för andra organisationer såsom kommuner, säger Fredrik Haraldson och fortsätter:

- Plattformen skapar möjligheter att dela kunskap med varandra i gemensamma frågor såsom ekonomi och administration, men även exempelvis huvudskador. Ju fler vi blir, desto bättre möjlighet att utveckla oss. Vi når ett par miljoner medlemmar och har bildat ett nätverk av utbildningsansvariga som delar kunskap med varandra.

Möta modern målgrupp

En av dem är Sara Dutina, utbildningsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

- Det här är ett otroligt viktigt steg för oss i utvecklingen av vår utbildningsverksamhet som ger oss oändliga möjligheter till digital utbildning och att möta en modern målgrupp med ett flexibelt och individanpassat utbildningsutbud. Det kreativa utrymmet är enormt samtidigt som vi får en effektiv och lättarbetad administrativ plattform att verka i, säger hon.

Utvecklingen av Idrottens Utbildningsplattform har skett transparant gentemot RF-SISU som ansvarar för de 71 specialförbundens utbildningsbehov. Karin Karlsson, verksamhetsområdeschef Folkbildning och utbildning i RF och SISU, säger till Idrottens Affärer:

- Vi stödjer deras initiativ och ser det inte som någon konkurrent, snarare ett komplement. Men det optimala är naturligtvis att vi lägger ihop idrottens gemensamma resurser för största möjliga effektivitet.

- Vi hade en dialog med de här förbunden för något år sedan och då hade vi inom RF och SISU inte den typ av digitala plattform som de ville ha att erbjuda. Sedan dess har vi gjort ett internt arbete för att se hur vi bättre kan möta våra medlemmars behov av digitala plattformar och digital utbildning - som ju ökat kraftigt nu under det här pandemiåret.

Thomas Westlind/Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Discovery värvar två före detta friidrottsstjärnor till rollerna som expertkommentatorer vid OS i Tokyo i sommar. Carolina Klüft och Michel Tornéus har skrivit på avtal och de ska jobba ihop med bl a programledaren Jonas Karlsson.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.