Ovisshet runt största sportevenemanget

Årets upplaga av Svenska rallyt fick ställas in på grund av covid. Ett hårt slag både sportsligt och inte minst ekonomiskt.

-Normalt omsätter tävlingen runt 45 miljoner kronor. I år blev det noll, säger Glenn Olsson, vd för Svenska Rallyt AB, som varje dag väntar på besked om framtiden för rallyt från ägarna.

En återkommande bild,Måltribunen i Karlstad, Men i år finns det många frågor runt Svenska rallyt.
Annons

Svenska rallyt är Sveriges största årliga återkommande sportevenemang och ingår som en viktig del i Rally-VM.

Tävlingen har körts på en blandning av breda, smala och snabba vintervägar i de värmländska skogarna sedan mitten av 1960-talet och på senare år med en sträckning in till Hedmark i Norge där intresset varit stort och då norrmän utgjort en stor del av publikintäkterna.

Stor förlust

I år skulle tävlingen körts den 11-14 februari, med redan i december i fjol stod det klart att man troligen måste ställa in årets tävling då Länsstyrelsen i Värmland avslog ansökan om tävlingstillstånd på grund av smittrisken och restriktionerna kring covid-19.

-  När vi såg vartåt det lutade försökte vi redan i slutet av förra året dra ner och minimera kostnaderna och därmed också förlusten. Vi jobbar i projektform och har heller inte byggt på oss någon stor over head, säger Glenn Olsson som ändå medger att det blir en betydande ekonomisk förlust som resultat.

Exakt hur stor varken vill eller kan han säga i dag.

-  Det kommenterar vi först när bokslutet är klart i slutet av juni och siffrorna blir officiella, säger han till Idrottens affärer.

Ingen intäkt

4 000 människor är varje år engagerade i tävlingen, varav 500 är direkt avlönade av Svenska rallyt AB. Omsättningen på normalt drygt 45 miljoner kronor kommer framför allt från tre håll: partners, publikintäkter och företagsevent.

I år blev, med inställd tävling, omsättningen noll.

Ägarna, Svenska bilsportförbundet och Uvåns näringslivscenter, har tvingats gå in med mer pengar, trots olika åsikter inom styrelsen för bilsportförbundet kring frågan.

Glenn Olsson vill inte lägga sig i ägardelen, men medger att han känner stor frustation över att ett beslut om framtiden, som skulle kommit redan i februari, fortfarande dröjer.-Det är många pusselbitar som ska falla på plats. Men varje dag som går är en förlorad dag om vi ska ha en rimlig chans att driva detta vidare, säger han.

Nya ägare är en annan tänkbar lösning som det spekulerats kring.

 Stort publikintresse

Sportsligt är en inställd tävling förstås också ett bakslag. Här har det dock funnits en diskussion sedan tidigare om att flytta Svenska Rallyt längre norrut i Sverige efter den snöbrist som varit i Värmland de senaste åren.

Glenn Olsson vill i dag inte spå hur han tror att framtiden för rallyt ser ut, utan lyfter istället det stora och ökade intresset för såväl bilsporten som Svenska rallyt vilket ändå borgar för någon form av fortsättning.

- När Svenska rallyt kördes senast, 2020, sågs det av 122 miljoner tv-tittare globalt*.

Färska siffror från SVT visar på en räckvidd på 954 000 och 39 procent i tittarandel för årets tävlingar i Monte Carlo och Artic Rally i Finland.

- Det är helt fantastiska siffror som visar hur stort intresset är i Sverige för Rally-VM, säger Glenn Olsson.

*Fotnot: Räckvidd: Antalet tittare som sett tre minuter eller mer av sändningen. Tittarandel: Andelen, i procent, av alla som tittade på tv vid tidpunkten för sändningen.

Claes Salomonsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Discovery värvar två före detta friidrottsstjärnor till rollerna som expertkommentatorer vid OS i Tokyo i sommar. Carolina Klüft och Michel Tornéus har skrivit på avtal och de ska jobba ihop med bl a programledaren Jonas Karlsson.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.