Ovisshet runt största sportevenemanget

Årets upplaga av Svenska rallyt fick ställas in på grund av covid. Ett hårt slag både sportsligt och inte minst ekonomiskt.

-Normalt omsätter tävlingen runt 45 miljoner kronor. I år blev det noll, säger Glenn Olsson, vd för Svenska Rallyt AB, som varje dag väntar på besked om framtiden för rallyt från ägarna.

En återkommande bild,Måltribunen i Karlstad, Men i år finns det många frågor runt Svenska rallyt.

Svenska rallyt är Sveriges största årliga återkommande sportevenemang och ingår som en viktig del i Rally-VM.

Tävlingen har körts på en blandning av breda, smala och snabba vintervägar i de värmländska skogarna sedan mitten av 1960-talet och på senare år med en sträckning in till Hedmark i Norge där intresset varit stort och då norrmän utgjort en stor del av publikintäkterna.

Stor förlust

I år skulle tävlingen körts den 11-14 februari, med redan i december i fjol stod det klart att man troligen måste ställa in årets tävling då Länsstyrelsen i Värmland avslog ansökan om tävlingstillstånd på grund av smittrisken och restriktionerna kring covid-19.

-  När vi såg vartåt det lutade försökte vi redan i slutet av förra året dra ner och minimera kostnaderna och därmed också förlusten. Vi jobbar i projektform och har heller inte byggt på oss någon stor over head, säger Glenn Olsson som ändå medger att det blir en betydande ekonomisk förlust som resultat.

Exakt hur stor varken vill eller kan han säga i dag.

-  Det kommenterar vi först när bokslutet är klart i slutet av juni och siffrorna blir officiella, säger han till Idrottens affärer.

Ingen intäkt

4 000 människor är varje år engagerade i tävlingen, varav 500 är direkt avlönade av Svenska rallyt AB. Omsättningen på normalt drygt 45 miljoner kronor kommer framför allt från tre håll: partners, publikintäkter och företagsevent.

I år blev, med inställd tävling, omsättningen noll.

Ägarna, Svenska bilsportförbundet och Uvåns näringslivscenter, har tvingats gå in med mer pengar, trots olika åsikter inom styrelsen för bilsportförbundet kring frågan.

Glenn Olsson vill inte lägga sig i ägardelen, men medger att han känner stor frustation över att ett beslut om framtiden, som skulle kommit redan i februari, fortfarande dröjer.-Det är många pusselbitar som ska falla på plats. Men varje dag som går är en förlorad dag om vi ska ha en rimlig chans att driva detta vidare, säger han.

Nya ägare är en annan tänkbar lösning som det spekulerats kring.

 Stort publikintresse

Sportsligt är en inställd tävling förstås också ett bakslag. Här har det dock funnits en diskussion sedan tidigare om att flytta Svenska Rallyt längre norrut i Sverige efter den snöbrist som varit i Värmland de senaste åren.

Glenn Olsson vill i dag inte spå hur han tror att framtiden för rallyt ser ut, utan lyfter istället det stora och ökade intresset för såväl bilsporten som Svenska rallyt vilket ändå borgar för någon form av fortsättning.

- När Svenska rallyt kördes senast, 2020, sågs det av 122 miljoner tv-tittare globalt*.

Färska siffror från SVT visar på en räckvidd på 954 000 och 39 procent i tittarandel för årets tävlingar i Monte Carlo och Artic Rally i Finland.

- Det är helt fantastiska siffror som visar hur stort intresset är i Sverige för Rally-VM, säger Glenn Olsson.

*Fotnot: Räckvidd: Antalet tittare som sett tre minuter eller mer av sändningen. Tittarandel: Andelen, i procent, av alla som tittade på tv vid tidpunkten för sändningen.

Claes Salomonsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.