”Vi värnar om 51-procentsregeln

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

I fyra ärenden gick årsmötet motionären till mötes. Detta i strid med styrelsens remissvar och efter omröstning bland ett 50 -tal medlemmar som följde mötet digitalt.

 Motion 1, ”uppdatering och översyn av föreningens stadgar” landade i en kompromiss där representanter från Leksand Superstar och föreningen ska arbeta fram ett förslag till 2022 års möte.

2 500 medlemmar

Leksand Superstar är väl organiserade och har cirka 2 500 medlemmar. Inlämnade motioner var väckta av en enskild medlem, men hade stöd av Leksand Superstar.

-Som supportergrupp vill du alltid ha ökat inflytande, men jag ser inget kontroversiellt i dessa motioner.  En översyn av stadgarna är nödvändiga för framtiden. Som de är skrivna i dag finns det inget som hindrar att gällande  51 procents regel sätts ut spel, säger Niklas Niva Sjökvist.

-Nu ska en arbetsgrupp se över detta. Från vår sida tycker vi det är bra, jag vill samtidigt betona att Leksand Superstar och koncernen Leksands Ishockey AB där Leksands IF den ideella föreningen ingår, har ett mycket bra samarbete, betonar Niklas Niva Sjökvist. 

Motionären har i sina motioner pekat på tidigare års flera avskedanden och tränarbyten inom föreningen, men också oredan i SHL-konkurrenten Brynäs vid efterspelet till säsongslutet i våras.

-Självklart vill vi inte hamna i en situation liknande Brynäs. Jag stödjer motionärens uppfattning att det rätt tid för oss, när vi har en bra säsong bakom oss, att se över hur föreningsdemokratin fungerar och vilka faror som kan finns i framtiden, ligga i framkant helt enkelt, avslutar Niklas Niva Sjökvist.

Vid årsmötet omvaldes Ulrika Gärdsback till ordförande i Leksands IF Hockey, den ideella föreningen och Claes Bergström, omval, till ordförande i Leksands Ishockey AB.

Finsk VM-spelare klar

Leksand Superstar laddar för säsongstarten 27 och 29 augusti och debut i Champion Hockey League med hemmamatcher mot Slovan Bratislava, Slovakien och tjeckiska Ocelári Trinec.

Lagbygget pågår, senast att ansluta är som tidigare meddelats finske VM-spelaren, från Riga i våras, Mikael Ruohmaa.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.