”Vi värnar om 51-procentsregeln

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

I fyra ärenden gick årsmötet motionären till mötes. Detta i strid med styrelsens remissvar och efter omröstning bland ett 50 -tal medlemmar som följde mötet digitalt.

 Motion 1, ”uppdatering och översyn av föreningens stadgar” landade i en kompromiss där representanter från Leksand Superstar och föreningen ska arbeta fram ett förslag till 2022 års möte.

2 500 medlemmar

Leksand Superstar är väl organiserade och har cirka 2 500 medlemmar. Inlämnade motioner var väckta av en enskild medlem, men hade stöd av Leksand Superstar.

-Som supportergrupp vill du alltid ha ökat inflytande, men jag ser inget kontroversiellt i dessa motioner.  En översyn av stadgarna är nödvändiga för framtiden. Som de är skrivna i dag finns det inget som hindrar att gällande  51 procents regel sätts ut spel, säger Niklas Niva Sjökvist.

-Nu ska en arbetsgrupp se över detta. Från vår sida tycker vi det är bra, jag vill samtidigt betona att Leksand Superstar och koncernen Leksands Ishockey AB där Leksands IF den ideella föreningen ingår, har ett mycket bra samarbete, betonar Niklas Niva Sjökvist. 

Motionären har i sina motioner pekat på tidigare års flera avskedanden och tränarbyten inom föreningen, men också oredan i SHL-konkurrenten Brynäs vid efterspelet till säsongslutet i våras.

-Självklart vill vi inte hamna i en situation liknande Brynäs. Jag stödjer motionärens uppfattning att det rätt tid för oss, när vi har en bra säsong bakom oss, att se över hur föreningsdemokratin fungerar och vilka faror som kan finns i framtiden, ligga i framkant helt enkelt, avslutar Niklas Niva Sjökvist.

Vid årsmötet omvaldes Ulrika Gärdsback till ordförande i Leksands IF Hockey, den ideella föreningen och Claes Bergström, omval, till ordförande i Leksands Ishockey AB.

Finsk VM-spelare klar

Leksand Superstar laddar för säsongstarten 27 och 29 augusti och debut i Champion Hockey League med hemmamatcher mot Slovan Bratislava, Slovakien och tjeckiska Ocelári Trinec.

Lagbygget pågår, senast att ansluta är som tidigare meddelats finske VM-spelaren, från Riga i våras, Mikael Ruohmaa.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.