Bandygänget jobbar vid kärnkraftverket

Varamobadet utanför Motala, kallas ibland för ”Nordens största insjöbad” och har under vissa dagar över 10 000 besökare.  Ett förhållande som är en lycka för IFK Motala

Klubbensstädpatruller har uppgiften att hålla snyggt och ersätts från Motala kommun med 3 000 kr per dag. Men det sker inte utan en beundransvärd insats under elva sommarveckor av 200 IFK-are fyra gånger i veckan. 

Dettarbetet skall då passa in med övriga föreningsengagemang vid stadslopp, grillkolsförsäljning och prenumeration av hushålls- och toapapper och mycket annat.

IFK Motala, är en förening som inte klarar sina budget- och resultatmål på 6 miljoner på intäktssidan via enbart publik- och sponsorintäkter. Dessa så kallade sidoinkomster lämnar ett bidrag under intäktssidan på cirka 25 procent.

”Tänk om en bara fick hålla på med den sportsliga delen och inte ideligen jaga pengar”, det är en vardaglig önskan och dröm för många idrottsledare.

Medlemmarna ställer upp

IFK Motalas klubbchef, Pär Beckne, Årets ledare i svensk bandy säsongen 2020, betonar

- Mmedlemmar och supportrar tycker att det är en självklarhet att ställa upp när klubben kallar.

Föreningens intäkter, ett normalår, hur blir då fördelningen i procent? 

-Sponsorer står för cirka 45 procent

-Stadsloppet, lotterier, städning, toapapper, grillkol, medlemsavgifter mm är ungefär 25 procent. Publik, inklusive försäljning vid matcher i närheten av 20 procent.

Som förening tillhör IFK, bandyns elitserie, med en av de lägsta omsättningarna, men med tiotalet verksamhetsår med vinst. Nnotera dåatt det finns tendenser om att fler klubbar, under icke coronaår, går med förlust än gör vinst.

Med detta som bakgrund är det mer passande att lyfta frågan: Hur är er kod för kostnadseffektivitet i IFK?

-Vi har under alla år haft nuvarande ordförande Bo Ribers som ekonomiledare och han är oerhört duktig. Tillsammans sätter vi en väldigt väl genomarbetad budget som vi varje månad följer upp noggrant. Vi gör inte gör några ”luftslotts - kalkyler”. Stenhårt jobb med olika intäkter har varit framgångsreceptet, berättar Per Beckne.

Det finns föreningar som gjort nästan lika många förlustår som IFK gjort vinstår, men de slipper ändå licensnämndens kritik, Några av dessa klubbar fortsätter också med dyra spelarförvärv och framhåller att det är möjligt via externa finansiärer.

-Alla får leva på sitt sätt men jag hoppas verkligen att bandyn kommer följa det reglemente som vi har beslutat om. Annars gör vi bara oss själva en otjänst, konstaterar Pär Beckne.

Energigenerering runt reaktor 03

Mera angående ”udda inkomstkällor”: Åby/Tjureda IF har haft ett något annorlunda samarbete med kärnkraftverket OKG i Oskarshamn. Vid reaktor 03 behövdes extra resurser avseende coronatest och passeringskontroll för personalen på 900 personer och för revisorer och konsulter på 800 personer. Reaktor 01 och 02 har lagts i malpåse tidigare.

Ett antal Åbyvolontärer gjorde en raid, över tio mil österut, under fina vår- och sommarveckor mellan klockan kl 05–19 varje vardag. En investering på bortåt tusen timmar som gav ett extra tillskott i klubbkassan på över 300 000 kronor!

Det var Åby/Tjureda IF ,utanför Växjö, som har ett eget kapital på cirka sex miljoner och som byggde en bandyhall på rekordtid våren och sommaren 2019.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.