Bandygänget jobbar vid kärnkraftverket

Varamobadet utanför Motala, kallas ibland för ”Nordens största insjöbad” och har under vissa dagar över 10 000 besökare.  Ett förhållande som är en lycka för IFK Motala

Klubbensstädpatruller har uppgiften att hålla snyggt och ersätts från Motala kommun med 3 000 kr per dag. Men det sker inte utan en beundransvärd insats under elva sommarveckor av 200 IFK-are fyra gånger i veckan. 

Dettarbetet skall då passa in med övriga föreningsengagemang vid stadslopp, grillkolsförsäljning och prenumeration av hushålls- och toapapper och mycket annat.

IFK Motala, är en förening som inte klarar sina budget- och resultatmål på 6 miljoner på intäktssidan via enbart publik- och sponsorintäkter. Dessa så kallade sidoinkomster lämnar ett bidrag under intäktssidan på cirka 25 procent.

”Tänk om en bara fick hålla på med den sportsliga delen och inte ideligen jaga pengar”, det är en vardaglig önskan och dröm för många idrottsledare.

Medlemmarna ställer upp

IFK Motalas klubbchef, Pär Beckne, Årets ledare i svensk bandy säsongen 2020, betonar

- Mmedlemmar och supportrar tycker att det är en självklarhet att ställa upp när klubben kallar.

Föreningens intäkter, ett normalår, hur blir då fördelningen i procent? 

-Sponsorer står för cirka 45 procent

-Stadsloppet, lotterier, städning, toapapper, grillkol, medlemsavgifter mm är ungefär 25 procent. Publik, inklusive försäljning vid matcher i närheten av 20 procent.

Som förening tillhör IFK, bandyns elitserie, med en av de lägsta omsättningarna, men med tiotalet verksamhetsår med vinst. Nnotera dåatt det finns tendenser om att fler klubbar, under icke coronaår, går med förlust än gör vinst.

Med detta som bakgrund är det mer passande att lyfta frågan: Hur är er kod för kostnadseffektivitet i IFK?

-Vi har under alla år haft nuvarande ordförande Bo Ribers som ekonomiledare och han är oerhört duktig. Tillsammans sätter vi en väldigt väl genomarbetad budget som vi varje månad följer upp noggrant. Vi gör inte gör några ”luftslotts - kalkyler”. Stenhårt jobb med olika intäkter har varit framgångsreceptet, berättar Per Beckne.

Det finns föreningar som gjort nästan lika många förlustår som IFK gjort vinstår, men de slipper ändå licensnämndens kritik, Några av dessa klubbar fortsätter också med dyra spelarförvärv och framhåller att det är möjligt via externa finansiärer.

-Alla får leva på sitt sätt men jag hoppas verkligen att bandyn kommer följa det reglemente som vi har beslutat om. Annars gör vi bara oss själva en otjänst, konstaterar Pär Beckne.

Energigenerering runt reaktor 03

Mera angående ”udda inkomstkällor”: Åby/Tjureda IF har haft ett något annorlunda samarbete med kärnkraftverket OKG i Oskarshamn. Vid reaktor 03 behövdes extra resurser avseende coronatest och passeringskontroll för personalen på 900 personer och för revisorer och konsulter på 800 personer. Reaktor 01 och 02 har lagts i malpåse tidigare.

Ett antal Åbyvolontärer gjorde en raid, över tio mil österut, under fina vår- och sommarveckor mellan klockan kl 05–19 varje vardag. En investering på bortåt tusen timmar som gav ett extra tillskott i klubbkassan på över 300 000 kronor!

Det var Åby/Tjureda IF ,utanför Växjö, som har ett eget kapital på cirka sex miljoner och som byggde en bandyhall på rekordtid våren och sommaren 2019.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.