Metod för att minska utanförskapet

Fotboll och skidor toppar den andra upplagan av Idrottens Hållbarhetsbarometer – tätt följda av golf, handboll och innebandy på delad tredje plats. Alla idrotter som ingått i undersökningen 2020 har blivit mer hållbara det senaste året enligt svenska folket. Ett år som präglats av pandemin.

”Ett steg framåt” är ett integrations- och värdegrundsprojekt som Svenska Fotbollförbundet driver med medel från Allmänna Arvsfonden, i skolor i bland annat Stockholms västra förorter och Trollhättan. Foto: SvFF/Bildbyrån

Idrottens Hållbarhetsbarometer är ett initiativ av föreningen Idrottens Kraft och undersökningsföretaget Demoskop. Ett representativt urval av svenska folket, drygt tusen tillfrågade, bedömer våra mest folkkära idrotters hållbarhetsarbete utifrån åtta delområden, bland annat ”Bred ungdomsverksamhet”, ”Inkluderar pojkar och flickor lika mycket”, ”Att bidra till folkhälsan” och ”Ger positiva effekter på den svenska besöksnäringen”. Årets undersökning genomfördes i maj.

Sju av elva är OS-idrotter

De undersökta idrotterna är basket, brottning, fotboll, golf, handboll, innebandy, ishockey, motorcykelsport, ridsport, segling och skidåkning – en blandning av lagidrotter, individuella idrotter samt sommar- och vinteridrotter. Brottning och segling är nya i årets undersökning. Sju av de elva idrotterna är med i OS i Tokyo.

Undersökningen toppas alltså av fotboll och skidor med ett index på 69 (av 100), tätt följda av golf, handboll och innebandy på 61. Hade undersökningen sett ut exakt som förra året, utan frågan om effekter för besöksnäringen, hade tät-trion varit fotboll, skidor och innebandy. 

Alla idrotter som deltog i Idrottens Hållbarhetsbarometer 2020 har gjort framsteg under pandemiåret, enligt svenska folket. Störst framsteg har fotboll, skidor och motorcykelsport gjort, som i tur och ordning gått från index 56 till 69, 58 till 69 samt 31 till 42.

”Bidrar till ett hållbart samhälle”

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, gläds åt topp-placeringen och säger i ett pressmeddelande från Idrottens Kraft:

- Som Sveriges största idrott känns det glädjande att ta del av Idrottens Hållbarhetsbarometer och se att fotbollen tar det största klivet i rätt riktning och nu ligger i topp. Vi vet att fotbollen bidrar till ett hållbart samhälle genom de positiva sociala och hälsomässiga effekter vår verksamhet skapar. Har vi en väl fungerande fotboll, och om vi lyckas engagera och entusiasmera ännu fler, så vinner hela samhället på det.

- Ute i våra 3 000 föreningar gör ideella krafter varje dag ett ovärderligt arbete för att aktivera ungdomar, bryta utanförskap och för att stärka demokratin och lokalsamhället. Som Sveriges största fritidsintresse, mötesplats och samtalsämne har vi ett ansvar men också en unik möjlighet och förmåga att göra skillnad.

Minska utanförskapet

Även Elisabeth Egnell, verksamhetsutvecklare på Svenska Skidförbundet, har också anledning att vara glad, förstås, och säger i samma pressmeddelande:

- Det är roliga nyheter för oss att toppa Idrottens Hållbarhetsbarometer! Det är lätt att fokus ligger på alla medaljer som våra landslag skämmer bort oss med, därför är det bra att andra delar av vårt arbete lyfts fram såsom hållbarhetsarbetet. För Skidförbundet handlar det om att skapa en verksamhet som gör att fler är aktiva under en längre tid genom ett positivt bemötande och trivsamma idrottsmiljöer under hållbara förutsättningar, både socialt och klimatmässigt.

Alla dessa delar ingår i ett kretslopp som skapar förutsättningar för att prestera på absolut världstopp, men framförallt inspirerar till en ökad folkhälsa där vi även vill vara en föregångare i viktiga samhällsfrågor.

Politikerpanelen

Parallellt med Idrottens Hållbarhetsbarometer genomfördes Politikerpanelen, där landets kommunpolitiker fått bedöma hur framgångsrik idrottsrörelsen i deras kommun är inom hållbarhetsarbetet på en skala 1 till 7. Idrotten på Gotland toppar tabellen på 5,7 medan Uppsala och Blekinge sladdar på 4,9. Snittet ligger på 5,2.

De mest hållbara idrotterna i Idrottens Hållbarhetsbarometer 2021 (högsta indexpoäng: 100):

Fotboll (69)

Skidor (69)

Golf (61)

Handboll (61)

Innebandy (61)

Basket (60)

Ridsport (55)

Segling (52) Ny!

Ishockey (51)

Brottning (49) Ny!

Motorcykelsport (42)

De mest hållbara idrotterna inom respektive delområde (skala 1-7):

Bred ungdomsverksamhet:Fotboll (6,1)

Bra verksamhet för vuxna och pensionärer:Golf (6,0)

Inkludera pojkar och flickor lika mycket: Skidåkning (5,7)

Inkludera individer med utländsk bakgrund: Fotboll (5,8)

Inkluderar individer med funktionsvariationer: Ridsport (4,5)

Anläggningar som minimerar påverkan på miljö och klimat: Skidåkning (4,9)

Att bidra till folkhälsan: Skidåkning (5,7)

Positiva ekonomiska effekter på den svenska besöksnäringen: Skidåkning (5,5)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.