Männens ork och förmåga blir bara sämre

Nu kommer alarmerande rapporter. Många yrkesgrupper i Sverige har allt sämre kondition. undersökningen visar att svensken har förlorar ständigt mellan 2001 och 2020. Undersökningen  omfattar 516 000 män och kvinnor från olika yrkesgrupper i åldrarna 18–65 år. Och tyvärr, allt tyder på att vi i framtiden mår ännu sämre och orkar mindre.

Det krävs en skärpning bland svenskar. Den allmänna konditionen är på upphällning. Största kravet riktas mot män, då de har tappt mer än kvinnor.

En ny studie från GIH visar att maximal syreupptagning, det vill säga kondition, har försämrats de senaste 20 åren i ett stort antal yrkesgrupper. De som har haft den största nedgången är yrken med lägre utbildningsnivå.

– Vi gjorde även en prognos för utvecklingen av kondition i dessa grupper fram till år 2040. Den visade på en fortsatt nedgång i kondition, speciellt i yrkesgrupper med lägre kvalifikationsnivå, säger Daniel Väisänen, doktorand och en av de ansvariga forskarna vid GIH.

Män sämre än kvinnor

Studien är baserad på över 516 000 män och kvinnor från olika yrkesgrupper i åldrarna 18–65 år. Samtliga har genomfört en hälsoprofilbedömning och ett icke-maximal konditionstest på cykel mellan åren 2001 och 2020. Data är insamlad från hälsoföretaget HPI Health Profile Institute.

Resultaten visade en övergripande nedgång i kondition i hela den undersökta gruppen, där yrkesgrupper med lägre utbildningskrav generellt sett hade haft en större nedgång under studieperioden. Yrkesgrupperna med störst nedgång var yrken inom administration och kundtjänst, samt inom maskinell tillverkning och transportyrken. Vidare var nedgången generellt större för män och yngre individer.

– Vi förväntade oss att finna den skillnad vi såg mellan tjänstemän och arbetare, baserat på tidigare forskning om skillnader i kondition och hälsa mellan dessa grupper. Intressant nog så fann vi även en skillnad mellan yrkesgrupper med låg respektive hög kvalifikationsnivå, där låg kvalifikationsnivå representerar yrken med mer rutinmässiga arbetsuppgifter och/eller mindre kognitivt krävande arbetsuppgifter medan hög representerar yrken med mer analytiska och kognitivt krävande arbetsuppgifter, säger Elin Ekblom-Bak, docent och forskningsansvarig för HPI-gruppen på GIH.

Företagen måste agera

Under studieperioden hade andelen med låg kondition (<32 ml/min/kg) till exempel ökat mer hos arbetaryrken jämfört med tjänstemän. Dock, inom tjänstemannayrken hade andelen med låg kondition ökat mer hos yrkesgrupper med låg kvalifikationsnivå jämfört med hög kvalifikationsnivå. Andelen med låg kondition vid slutet av studieperioden var högst hos arbetaryrken med låg kvalifikationsnivå.

En låg kondition har i flertalet tidigare studier visat starka samband med sämre hälsa, långtidssjukskrivning och kronisk sjukdom.

– Studien visar på en oroande utveckling som kan komma att påverka folkhälsan negativt samt öka hälsoklyftan mellan olika grupper i samhället. Det är viktigt för både företag och samhälle att stärka hälsan för de som behöver det mest, säger Peter Wallin, vd på Health Profile Institute.

81

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svenska  Fransesco Zet hörde till favoriterna i Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till till spets och tränaren Daniel Reden log, Men franska Horsy Dream stod för en våldsam speed och var särklassig. ” Det  var som ett jetplan kom, som Örjan Kihlström kommenterade avgörandet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.