Männens ork och förmåga blir bara sämre

Nu kommer alarmerande rapporter. Många yrkesgrupper i Sverige har allt sämre kondition. undersökningen visar att svensken har förlorar ständigt mellan 2001 och 2020. Undersökningen  omfattar 516 000 män och kvinnor från olika yrkesgrupper i åldrarna 18–65 år. Och tyvärr, allt tyder på att vi i framtiden mår ännu sämre och orkar mindre.

Det krävs en skärpning bland svenskar. Den allmänna konditionen är på upphällning. Största kravet riktas mot män, då de har tappt mer än kvinnor.

En ny studie från GIH visar att maximal syreupptagning, det vill säga kondition, har försämrats de senaste 20 åren i ett stort antal yrkesgrupper. De som har haft den största nedgången är yrken med lägre utbildningsnivå.

– Vi gjorde även en prognos för utvecklingen av kondition i dessa grupper fram till år 2040. Den visade på en fortsatt nedgång i kondition, speciellt i yrkesgrupper med lägre kvalifikationsnivå, säger Daniel Väisänen, doktorand och en av de ansvariga forskarna vid GIH.

Män sämre än kvinnor

Studien är baserad på över 516 000 män och kvinnor från olika yrkesgrupper i åldrarna 18–65 år. Samtliga har genomfört en hälsoprofilbedömning och ett icke-maximal konditionstest på cykel mellan åren 2001 och 2020. Data är insamlad från hälsoföretaget HPI Health Profile Institute.

Resultaten visade en övergripande nedgång i kondition i hela den undersökta gruppen, där yrkesgrupper med lägre utbildningskrav generellt sett hade haft en större nedgång under studieperioden. Yrkesgrupperna med störst nedgång var yrken inom administration och kundtjänst, samt inom maskinell tillverkning och transportyrken. Vidare var nedgången generellt större för män och yngre individer.

– Vi förväntade oss att finna den skillnad vi såg mellan tjänstemän och arbetare, baserat på tidigare forskning om skillnader i kondition och hälsa mellan dessa grupper. Intressant nog så fann vi även en skillnad mellan yrkesgrupper med låg respektive hög kvalifikationsnivå, där låg kvalifikationsnivå representerar yrken med mer rutinmässiga arbetsuppgifter och/eller mindre kognitivt krävande arbetsuppgifter medan hög representerar yrken med mer analytiska och kognitivt krävande arbetsuppgifter, säger Elin Ekblom-Bak, docent och forskningsansvarig för HPI-gruppen på GIH.

Företagen måste agera

Under studieperioden hade andelen med låg kondition (<32 ml/min/kg) till exempel ökat mer hos arbetaryrken jämfört med tjänstemän. Dock, inom tjänstemannayrken hade andelen med låg kondition ökat mer hos yrkesgrupper med låg kvalifikationsnivå jämfört med hög kvalifikationsnivå. Andelen med låg kondition vid slutet av studieperioden var högst hos arbetaryrken med låg kvalifikationsnivå.

En låg kondition har i flertalet tidigare studier visat starka samband med sämre hälsa, långtidssjukskrivning och kronisk sjukdom.

– Studien visar på en oroande utveckling som kan komma att påverka folkhälsan negativt samt öka hälsoklyftan mellan olika grupper i samhället. Det är viktigt för både företag och samhälle att stärka hälsan för de som behöver det mest, säger Peter Wallin, vd på Health Profile Institute.

81

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.