Männens ork och förmåga blir bara sämre

Nu kommer alarmerande rapporter. Många yrkesgrupper i Sverige har allt sämre kondition. undersökningen visar att svensken har förlorar ständigt mellan 2001 och 2020. Undersökningen  omfattar 516 000 män och kvinnor från olika yrkesgrupper i åldrarna 18–65 år. Och tyvärr, allt tyder på att vi i framtiden mår ännu sämre och orkar mindre.

Det krävs en skärpning bland svenskar. Den allmänna konditionen är på upphällning. Största kravet riktas mot män, då de har tappt mer än kvinnor.

En ny studie från GIH visar att maximal syreupptagning, det vill säga kondition, har försämrats de senaste 20 åren i ett stort antal yrkesgrupper. De som har haft den största nedgången är yrken med lägre utbildningsnivå.

– Vi gjorde även en prognos för utvecklingen av kondition i dessa grupper fram till år 2040. Den visade på en fortsatt nedgång i kondition, speciellt i yrkesgrupper med lägre kvalifikationsnivå, säger Daniel Väisänen, doktorand och en av de ansvariga forskarna vid GIH.

Män sämre än kvinnor

Studien är baserad på över 516 000 män och kvinnor från olika yrkesgrupper i åldrarna 18–65 år. Samtliga har genomfört en hälsoprofilbedömning och ett icke-maximal konditionstest på cykel mellan åren 2001 och 2020. Data är insamlad från hälsoföretaget HPI Health Profile Institute.

Resultaten visade en övergripande nedgång i kondition i hela den undersökta gruppen, där yrkesgrupper med lägre utbildningskrav generellt sett hade haft en större nedgång under studieperioden. Yrkesgrupperna med störst nedgång var yrken inom administration och kundtjänst, samt inom maskinell tillverkning och transportyrken. Vidare var nedgången generellt större för män och yngre individer.

– Vi förväntade oss att finna den skillnad vi såg mellan tjänstemän och arbetare, baserat på tidigare forskning om skillnader i kondition och hälsa mellan dessa grupper. Intressant nog så fann vi även en skillnad mellan yrkesgrupper med låg respektive hög kvalifikationsnivå, där låg kvalifikationsnivå representerar yrken med mer rutinmässiga arbetsuppgifter och/eller mindre kognitivt krävande arbetsuppgifter medan hög representerar yrken med mer analytiska och kognitivt krävande arbetsuppgifter, säger Elin Ekblom-Bak, docent och forskningsansvarig för HPI-gruppen på GIH.

Företagen måste agera

Under studieperioden hade andelen med låg kondition (<32 ml/min/kg) till exempel ökat mer hos arbetaryrken jämfört med tjänstemän. Dock, inom tjänstemannayrken hade andelen med låg kondition ökat mer hos yrkesgrupper med låg kvalifikationsnivå jämfört med hög kvalifikationsnivå. Andelen med låg kondition vid slutet av studieperioden var högst hos arbetaryrken med låg kvalifikationsnivå.

En låg kondition har i flertalet tidigare studier visat starka samband med sämre hälsa, långtidssjukskrivning och kronisk sjukdom.

– Studien visar på en oroande utveckling som kan komma att påverka folkhälsan negativt samt öka hälsoklyftan mellan olika grupper i samhället. Det är viktigt för både företag och samhälle att stärka hälsan för de som behöver det mest, säger Peter Wallin, vd på Health Profile Institute.

81

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.