Unikt handbollsår med två världsmästerskap

Idrott anno 2021. Tiderna förändras och det sker ständigt och jämnt. Stora arrangemang genomförs i bolagsform. Nu  står Handbollen inför ett unikt år. Handbolls-VM 2023 ska arrangeras i Sverige för både herrar och damer.

Herlandslaget har stolta traditioner att försvara.

 Herrarnas VM är ett samverkansprojekt med Polen och spelas 12-29 januari 2023. Damernas VM arrangeras ihop med Danmark och Norge och spelas 30 november till 17 december 2023.

Goda erarenheter av bolagsform

 Allt sedan herrarnas VM 2011 organiserar Svenska Handbollsförbundet mästerskap i aktiebolagsform. Så blir det även för kommande VM 2023. Med Handbolls-VM 2023 Sverige AB är det för fjärde gången. Här ingår sportens ledande beslutsfattare tillsammans med företrädare för partners.

 Som VD för Handbolls-VM 2023 Sverige AB har Krister Bergström tillsatts. Krister var även VD för Handbolls-EM 2020 AB och har under det senaste året varit affärsutvecklingschef i Svenska Handbollslandslaget AB.

Alla i bolaget

 Bolagets styrelse består av följande ledamöter;

Stefan Lövgren, styrelseordförande och VD Svenska Handbollslandslaget AB

Christian Albinsson, ledamot och partner Oh My AB

Peter Gentzel, ledamot och VD Svensk Elithandboll AB

Maria Dalmalm, ledamot och VP Controlling & Strategic Development Vattenfall AB

Katarina Bonde, ledamot och Marketing Lead Sweden, TietoEVRY AB

Ragnar Lindqvist, ledamot och advokat Ragnar Lindqvist Advokat AB

Teresa Utkovic, ledamot och VD Human IT Väst AB

Robert Wedberg, ledamot och Generalsekreterare Svenska Handbollsförbundet

Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 Sverige AB.

Ordförande en f d kanoniär

Stefan Lövgren, själv en kanoniär under de aktiva åren och i dag ordförande i VM-bolaget, kommenterar arbetet som nu pågår:

- Ännu en gång får vi möjlighet att visa upp Sverige som värdnation av stora handbollsmästerskap. I januari 2023 är det herrarna och i december samma år så genomförs damernas VM i Sverige. Att fortsätta bygga på den framgång vi har inom svensk handboll och få manifestera på detta sätt med två mästerskap under ett år är helt unikt 

 I herrarnas VM 2023 spelas grupperna i Göteborg, Malmö, Jönköping, Kristianstad och Stockholm. Städerna och arenorna har inte formellt godkänts av IHF. Ett godkännande kommer först när IHF besökt städerna och arenorna – vilket kommer att ske under hösten 2021. Det svenska laget kommer att spela i Göteborg både under det första gruppspelet (preliminary round) och under det andra gruppspelet (main round).

Finalspel i i Tele2 Arena

Regerande mästarna Danmark  spelar sina matcher i Malmö, både under det första och det andra gruppspelet. Även Jönköping och Kristianstad blir värdstäder för varsitt gruppspel . Vilka lag som spelar där, avgörs efter play-offkval och lottningen som sker 2 juli 2022.

Från Jönköping och Kristianstad går tre lag per grupp för vidare till spel i Göteborg respektive Malmö. Därifrån tar sig två lag per grupp till Stockholm för kvartsfinaler.

Finalveckan avgörs i Stockholm och i Tele2 Arena där det bjöds på en fantastisk upplevelse under finalhelgen vid EM 2020. I Stockholm spelas två kvartsfinaler, en semifinal, placeringsmatcher 5–8, bronsmatchen och den stora VM-finalen. Totalt nio troligern rafflande matcher. Finalen i VM 2023 avgörs29 januari 2023.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.