Unikt handbollsår med två världsmästerskap

Idrott anno 2021. Tiderna förändras och det sker ständigt och jämnt. Stora arrangemang genomförs i bolagsform. Nu  står Handbollen inför ett unikt år. Handbolls-VM 2023 ska arrangeras i Sverige för både herrar och damer.

Herlandslaget har stolta traditioner att försvara.

 Herrarnas VM är ett samverkansprojekt med Polen och spelas 12-29 januari 2023. Damernas VM arrangeras ihop med Danmark och Norge och spelas 30 november till 17 december 2023.

Goda erarenheter av bolagsform

 Allt sedan herrarnas VM 2011 organiserar Svenska Handbollsförbundet mästerskap i aktiebolagsform. Så blir det även för kommande VM 2023. Med Handbolls-VM 2023 Sverige AB är det för fjärde gången. Här ingår sportens ledande beslutsfattare tillsammans med företrädare för partners.

 Som VD för Handbolls-VM 2023 Sverige AB har Krister Bergström tillsatts. Krister var även VD för Handbolls-EM 2020 AB och har under det senaste året varit affärsutvecklingschef i Svenska Handbollslandslaget AB.

Alla i bolaget

 Bolagets styrelse består av följande ledamöter;

Stefan Lövgren, styrelseordförande och VD Svenska Handbollslandslaget AB

Christian Albinsson, ledamot och partner Oh My AB

Peter Gentzel, ledamot och VD Svensk Elithandboll AB

Maria Dalmalm, ledamot och VP Controlling & Strategic Development Vattenfall AB

Katarina Bonde, ledamot och Marketing Lead Sweden, TietoEVRY AB

Ragnar Lindqvist, ledamot och advokat Ragnar Lindqvist Advokat AB

Teresa Utkovic, ledamot och VD Human IT Väst AB

Robert Wedberg, ledamot och Generalsekreterare Svenska Handbollsförbundet

Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 Sverige AB.

Ordförande en f d kanoniär

Stefan Lövgren, själv en kanoniär under de aktiva åren och i dag ordförande i VM-bolaget, kommenterar arbetet som nu pågår:

- Ännu en gång får vi möjlighet att visa upp Sverige som värdnation av stora handbollsmästerskap. I januari 2023 är det herrarna och i december samma år så genomförs damernas VM i Sverige. Att fortsätta bygga på den framgång vi har inom svensk handboll och få manifestera på detta sätt med två mästerskap under ett år är helt unikt 

 I herrarnas VM 2023 spelas grupperna i Göteborg, Malmö, Jönköping, Kristianstad och Stockholm. Städerna och arenorna har inte formellt godkänts av IHF. Ett godkännande kommer först när IHF besökt städerna och arenorna – vilket kommer att ske under hösten 2021. Det svenska laget kommer att spela i Göteborg både under det första gruppspelet (preliminary round) och under det andra gruppspelet (main round).

Finalspel i i Tele2 Arena

Regerande mästarna Danmark  spelar sina matcher i Malmö, både under det första och det andra gruppspelet. Även Jönköping och Kristianstad blir värdstäder för varsitt gruppspel . Vilka lag som spelar där, avgörs efter play-offkval och lottningen som sker 2 juli 2022.

Från Jönköping och Kristianstad går tre lag per grupp för vidare till spel i Göteborg respektive Malmö. Därifrån tar sig två lag per grupp till Stockholm för kvartsfinaler.

Finalveckan avgörs i Stockholm och i Tele2 Arena där det bjöds på en fantastisk upplevelse under finalhelgen vid EM 2020. I Stockholm spelas två kvartsfinaler, en semifinal, placeringsmatcher 5–8, bronsmatchen och den stora VM-finalen. Totalt nio troligern rafflande matcher. Finalen i VM 2023 avgörs29 januari 2023.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.