Klassiska klubbar möts i Smålands skogar

Speedway-intresset i Sverige är på topp just nu. Säsongen har nått kulmen. I förra veckan kördes SM-semifinalerna och kommande vecka avgörs finalerna, Dackarna mot Smederna.

Två klassiska klubbar med starka traditioner. Idrottens Affärer var på plats vid veckans semifinal i Målilla.

Nu trimmas speedwaycyklarna i Eskilstuna och Målilla. Det är dag för SM-final mellan Smederna och Dackarna. Klassiska lag som möts igen i en final.

Speedwayarenan, Skrotfrag Arena, har sin speciella karaktär och är bygdens samlingsplats när motorerna varvas upp. I det småländska samhället betyder Dackarna mycket, ja, nästan allt. I centrum för allt intresse står en stjärna, polacken Maciej ”Magic” Janowski som är den främste poängplockaren och betyder mycket för resultatet. I returen i Västervik var Janowski så där ”magisk” han kan vara och erövrade elva poäng och det blev avgörande.

Dackarna ställs nu mot Smederna i veckans SM-finaler. Det blir för övrigt tredje gången sedan 2017 som Dackarna och Smederna möts i en SM-final.

Skrotfrag Arena är namnet på Speedwayarenan som ligger på motorsportområdet Målilla Motorstadion.

Sedan hösten 2005 driver Målilla Motorklubb Aktiebolaget Event & Service i Målilla AB. klubben ansvarar också för VIP- restaurangen och står för företagsarrangemang i olika former. Till säsongen 2010 har Målilla Motorklubb startat ytterligare ett aktiebolag, Dackarna AB som sköter driften av anläggningen samt elitverksamheten i föreningen. 

Världsidrott och folklore

Speedway i regn och mörker och med mycket strålkastare känns som en upplevelse av världsidrott och folklore på en och samma gång.

Speedway är sporten där det haglar av spännande klubbnamn som Piraterna, Lejonen, Vargarna, Rospiggarna, Örnarna, Kaparna, Njudungarna, Masarna, Valsarna osv. Samtliga med stark förankring i respektive samhälle eller bygden där de hör hemma.

Vi börjar vår resa den här kvällen med att passera Räppe motorstadion, utanför Växjö, som en gång i tiden var en av (!) Dackarnas hemmaarenor. Den andra var den hemma i Målilla. På Räppe motorstadion i Växjö planeras det nu, för övrigt, att byggas ett nytt akutsjukhus på 100 000 kvadratmeter till miljardkostnader.

Femfaldig världsmästare

Det var där, på stadion i Räppe, som elegante Rune Sörmander vann nästan allt, medan den ettrigt rödhårige,  Ove Fundin från Tranås syntes halta omkring i depån. Men när det blev VM-final på Wembley var det ingen haltande Fundin. Under karriären blev han femfaldig världsmästare.  

Medan vindrutetorkaren går för fullt och mörkret faller i Småland närmar vi oss Virserum, som är orten som förknippas med Dackefejden, Nils Dacke var han som samlade bönderna i upprop mot Gustav Vasa. Det avgörande slaget lär enligt traditionen ha ägt rum år 1543 i Virserum på sjön Hjortens is.

Nu är vi på väg mot ett annat slag, nästan 500 år senare, som sker på en ort där det sluts upp bakom Dack-arna.

Speedwayens Colloseum

Medan vi går upp sista bitentill arenan växer leendet, jo, faktiskt, det är en höjdskillnad på19 gradänger!  

gång på gång upplyser speakern om att matchstarten är uppskjuten denna regntunga septemberkväll.

Minns då noteringen om att Sveriges värmerekord på 38 plusgrader är satt i Målilla, 29 juni 1947.

Om och när matchen skall starta är det en lycka med tillgången till 60 2000-watts strålkastare som ger 1000 lux, när regnet fortsätter. Och det gör det.

Tåliga fans

Man ser inte  någon lämna arenan och hör heller inte några svordomar över ovädret. Även på läktarna finns en stor hängivenhet.

Dackarna ligger oftast i topp i publikligan. När klubben vann SM-guld 2007 kom 50 000 åskådare under säsongen för att njuta och våndas. Två år senare vallfärdade nästan 30 000 åskådare, sammanlagt, när det var GP-cirkus och klubbmatcher mot grannklubbarna Vetlanda och Västervik under en två veckors period.

Betänk då att tätorten Målilla har 1348 invånare enligt uppgift från 2015

Specialgjord unik packmaskin

Vi studerar banpersonalens förberedelser och likaså hur förarna preparerar sig. De går runt ett varv och inspekterar ovalen genom att sparka med tåhättan. Här finns fem av förarna som kör VM eller kalla det GP då. Vissa är mycket noga att undersöka underlaget, vissa förbättrar det, andra går med för att de måste.

I kurvan innan de skall gå in i depån stannar de upp i en klump, alla ledarna och förarna.

”Här blir inget körande än” hör vi via en läktarröst. Snart kommer speakern också att   bekräfta detta. Att inte matchen ställs in beror på att fredag-lördag körs den avslutande GP:n i polska Torun.

Förarlöner tynger

Speedwayklubbarna har i fler år burit på ett tungt ok i form av höga förarlöner. Det har drivit klubbar i fördärvet och fortfarande är lönerna den tyngsta kostnaden. Dackarnas ledande förare hade ett år 1,6 miljoner i ersättning. Ämnet ersättningar är emellertid känsligt fortfarande.

Under tiden tittar vi på sponsorstrukturen på arenan och i klubben. På hemsidan betonas:

”Vi närmar oss 50 privatsponsorer – tack för ert ovärderliga stöd!”

Alla företag är till synes från bygden, företagsnamnen skvallrar om många småländska entreprenörer.

Vi kollar fakta med förre ordföranden Ove Johansson, 55 år i klubben varav runt 37 som ordförande och som startade sin ledarkarriär med att springa igång speedwaycyklarna

-Då fick man lära känna förarna, småler Ove.

På ett annat språk heter det att vara nära marknaden.

-Det var nog bortåt 300 sponsorer som mest, när vi byggde här. Mest förekom byte av tjänster.

-Hela sportområdet på 28 ha köptes av kommunen. Första spadtaget gjordes 1987 och invigningen skedde 1993.

-År 2000 sa stjärnföraren Ole Olsen ”Att om fem år har vi GP här”. Så blev det också 

Det är samme Ole Olsen som varit världsmästare tre gånger och är ”pappa GP”.

- Publikbäst var vi år 2007 med omkring 13 000 personer! tillägger Ove.

Matchen då?

När kvällens match kommer igång, först vid halv tio-tiden vinner världsettan, ryssen Artem Laguta på nytt banrekord.

En normal speedwaymatch tar bortåt två timmar, denna genomfördes både rekordsnabbt, lite över en timme och rekordsent.

Kullkörningar och omkörningarna var få till antalet. Kanske förståeligt då leran vid sargen var 30 cm djup.

På tisdag är det match igen. Alla har sina uppgifter och räkna med att de trogna supportarna också är där. 

Samma klubbar i final

SM-finalen mellan Dackarna och Smederna blir den tredje mellan de klubbarna under de fyra senaste åren.

På Målilla Motorstadion finns det även en motocrossbana och en permanent bana för Bilspeedway, denna verksamhet ingår i Målilla Motorklubb men bedrivs av de fristående föreningarna Målilla MK Motocrossklubb och Målilla MK Bilklubb.

Sedan hösten 2005 driver Målilla Motorklubb Aktiebolaget Event & Service i Målilla AB. Företaget ansvarar för VIP- restaurangen och står också för företagsarrangemang i alla former. Till säsongen 2010 startade Målilla Motorklubb ytterligare ett Aktiebolag. Dackarna AB tog över driften av anläggningen samt Elitverksamheten i föreningen. 

Uunder 2000-talet har klubben satsat hårt på att bygga ut anläggningen för att publiken ska mötas av komfort vid matcherna. 

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.