Här finns det pengar att hämta

Finnes: Ekonomiska medel för att bedriva verksamhet för NPF-diagnoser och de som behöver hjälp med medlemsavgifter, cupavgifter och utrustning.

Sökes: Föreningar och familjer som är i behov av pengarna.

Stiftelsen Viggo Foundation med Måns Möller i spetsen och Idrottshjälpen i Stiftelsen Aktiv Skola har ett annorlunda problem.

Så här glada var barnen med NPF-diagnos, Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar, och Måns Möller efter brottningspasset med världsmästaren Martin Lidberg. Cem Celepli Atci leder Brottningsförbundets satsning på parabrottning. Foto: Idrottens Kraft

Oftast finns det gott om idéer på vettig verksamhet i idrotten, men ont om pengar. Kanske kan Viggo Foundation och Idrottshjälpen hjälpa till att ändra på det.

Välkomnar ansökningar

Stiftelsen Viggo Foundation startades av komikern Måns Möller för sex år sedan med målet att aktivera unga med NPF-diagnoser. Stiftelsen Aktiv Skola startade sitt koncept Idrottshjälpen i januari i år. Båda har ekonomiska medel men har svårt att nå fram - och välkomnar därför ansökningar senast i september respektive sista maj och 30 november.

- Vi vänder oss till föreningar som aktiverar unga med NPF-diagnoser och gärna har varit igång med verksamhet ett tag, och som söker pengar för nya eller extra insatser. Det kan vara att träna fotboll en gång i veckan eller köra igång ett innebandylag, berättar Helene Wigren på Viggo Foundation som delar ut upp till 50 000 om året – beroende på hur mycket pengar som kommer in till stiftelsen.

Inte så mycket kan tyckas, men en gudagåva för de som behöver hjälp med hallavgifter och utrustning – eller utöka en satsning på parabrottning som Svenska Brottningsförbundet vars prova-på-verksamhet i BK Athéns lokaler på Söder i Stockholm besöktes av Måns Möller, sonen Viggo och ett tiotal andra unga med NPF-diagnos. Deras första brottningspass i livet leddes av tidigare världsmästaren Martin Lidberg. Att pappa Måns lyckades få världsmästaren på fall vid ett tillfälle höjde stämningen i lokalen ytterligare. 

- Alla barn behöver idrotta, men våra kids med NPF-diagnos behöver det ännu mer. Att träna ett pass gör att man får lättare att koncentrera sig efteråt och för oss går läxläsningen mycket lättare när man fått aktivera sig. Parabrottning var fantastiskt kul och Viggo frågar redan när vi kan brottas nästa gång, säger Måns Möller.

Behovet är stort

Stiftelsen Aktiv Skola startade Idrottshjälpen i januari i år och har hittills delat ut 100 000 kronor till verksamheter som ger ökad rörelse. Det kan vara familjer som behöver hjälp med medlemsavgifter, utrustning, resor till och från matcher eller träning samt cup- och tävlingsavgifter. Även föreningar och deras idrottsledare är välkomna att söka ekonomiskt stöd.

Behovet är stort. Enligt Rädda Barnen lever nästan 200 000 barn i familjer med låg inkomststandard – vilket kan vara ett hinder för att börja eller fortsätta idrotta.

-Vi vet att behovet är betydligt större och välkomnar därför fler ansökningar – och även företag som tycker att idén att alla ska ha chans att idrotta, oavsett ekonomisk situation, är bra och därför är beredda att hjälpa till, säger Lars Erlandh, verksamhetschef på Stiftelsen Aktiv Skola som är i startgropen för ett pilotprojekt tillsammans med Utbildningsförvaltningen, Stockholms Stad, och föreningslivet inom ramen för stadens rörelsesatsning Spring i benen. 

Målet är att få unga att börja röra på sig i skolan och därefter söka sig till närliggande föreningar för att komma igång och idrotta – med stöd av medel från Idrottshjälpen om det behövs.

Thomas Björn

Bildtext 1:

 

Bildtext 2:

Fakta, för att söka pengar

Gå in på:Viggo Foundation: Skicka ett mejl till info@viggofoundation.se med uppgifter om vilken förening ni är, hur länge ni varit igång, vad ni söker pengar för, hur mycket samt hur ofta och länge ni ska bedriva verksamheten.

Idrottshjälpen Stiftelsen Aktiv Skola. Gå in under länken nedan. Sista anmälningsdag för året är 30 november.

https://idrottshjalpen.aktivskola.org/ 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.