Här finns det pengar att hämta

Finnes: Ekonomiska medel för att bedriva verksamhet för NPF-diagnoser och de som behöver hjälp med medlemsavgifter, cupavgifter och utrustning.

Sökes: Föreningar och familjer som är i behov av pengarna.

Stiftelsen Viggo Foundation med Måns Möller i spetsen och Idrottshjälpen i Stiftelsen Aktiv Skola har ett annorlunda problem.

Så här glada var barnen med NPF-diagnos, Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar, och Måns Möller efter brottningspasset med världsmästaren Martin Lidberg. Cem Celepli Atci leder Brottningsförbundets satsning på parabrottning. Foto: Idrottens Kraft

Oftast finns det gott om idéer på vettig verksamhet i idrotten, men ont om pengar. Kanske kan Viggo Foundation och Idrottshjälpen hjälpa till att ändra på det.

Välkomnar ansökningar

Stiftelsen Viggo Foundation startades av komikern Måns Möller för sex år sedan med målet att aktivera unga med NPF-diagnoser. Stiftelsen Aktiv Skola startade sitt koncept Idrottshjälpen i januari i år. Båda har ekonomiska medel men har svårt att nå fram - och välkomnar därför ansökningar senast i september respektive sista maj och 30 november.

- Vi vänder oss till föreningar som aktiverar unga med NPF-diagnoser och gärna har varit igång med verksamhet ett tag, och som söker pengar för nya eller extra insatser. Det kan vara att träna fotboll en gång i veckan eller köra igång ett innebandylag, berättar Helene Wigren på Viggo Foundation som delar ut upp till 50 000 om året – beroende på hur mycket pengar som kommer in till stiftelsen.

Inte så mycket kan tyckas, men en gudagåva för de som behöver hjälp med hallavgifter och utrustning – eller utöka en satsning på parabrottning som Svenska Brottningsförbundet vars prova-på-verksamhet i BK Athéns lokaler på Söder i Stockholm besöktes av Måns Möller, sonen Viggo och ett tiotal andra unga med NPF-diagnos. Deras första brottningspass i livet leddes av tidigare världsmästaren Martin Lidberg. Att pappa Måns lyckades få världsmästaren på fall vid ett tillfälle höjde stämningen i lokalen ytterligare. 

- Alla barn behöver idrotta, men våra kids med NPF-diagnos behöver det ännu mer. Att träna ett pass gör att man får lättare att koncentrera sig efteråt och för oss går läxläsningen mycket lättare när man fått aktivera sig. Parabrottning var fantastiskt kul och Viggo frågar redan när vi kan brottas nästa gång, säger Måns Möller.

Behovet är stort

Stiftelsen Aktiv Skola startade Idrottshjälpen i januari i år och har hittills delat ut 100 000 kronor till verksamheter som ger ökad rörelse. Det kan vara familjer som behöver hjälp med medlemsavgifter, utrustning, resor till och från matcher eller träning samt cup- och tävlingsavgifter. Även föreningar och deras idrottsledare är välkomna att söka ekonomiskt stöd.

Behovet är stort. Enligt Rädda Barnen lever nästan 200 000 barn i familjer med låg inkomststandard – vilket kan vara ett hinder för att börja eller fortsätta idrotta.

-Vi vet att behovet är betydligt större och välkomnar därför fler ansökningar – och även företag som tycker att idén att alla ska ha chans att idrotta, oavsett ekonomisk situation, är bra och därför är beredda att hjälpa till, säger Lars Erlandh, verksamhetschef på Stiftelsen Aktiv Skola som är i startgropen för ett pilotprojekt tillsammans med Utbildningsförvaltningen, Stockholms Stad, och föreningslivet inom ramen för stadens rörelsesatsning Spring i benen. 

Målet är att få unga att börja röra på sig i skolan och därefter söka sig till närliggande föreningar för att komma igång och idrotta – med stöd av medel från Idrottshjälpen om det behövs.

Thomas Björn

Bildtext 1:

 

Bildtext 2:

Fakta, för att söka pengar

Gå in på:Viggo Foundation: Skicka ett mejl till info@viggofoundation.se med uppgifter om vilken förening ni är, hur länge ni varit igång, vad ni söker pengar för, hur mycket samt hur ofta och länge ni ska bedriva verksamheten.

Idrottshjälpen Stiftelsen Aktiv Skola. Gå in under länken nedan. Sista anmälningsdag för året är 30 november.

https://idrottshjalpen.aktivskola.org/ 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen