8-åringens stund bortom kriget

Möjlighten att göra  något utöver det vanliga uppstod för innebandyförbundet och landslaget.Sveriges herrar vann den annars betydelselösa finalen i VM-kvaletmot Norge. Men  matchen hade ett annat och betydligt större värde. Landslaget hade en 8-årig hedersgäst i  Kyryll Voieikovs som sjöng den ukrainska nationalsången och fick en heldag med världsmästarna.

8-åriga Kyryll Voieikovs fick upleva ett par oförglömliga timmar med innebandylandslaget. Foto: Innebandyavisen

"Vid sådana här tillfällen är innebandyn är så mycket större än bara en sport och förhoppningsvis gjorde vi hans dag", säger lagkaptenen Tobias Gustafsson närvaro.

"Ingen var beredd på de känslorna". Allt kunde ske tack vare det svenska innebandylandslaget.

" Inte beredd på känslorna"

Allt började inför välgörenhetsmatchen mot Finland i början av VM-kvalveckan. Efter att den finska och den svenska nationalsången framförts klev en ung pojke fram för att framföra den ukrainska. 

– Jag tror ingen var beredd på de känslorna som skulle komma upp där vid välgörenhetsmatchen. Jag tror ingen inte kände att de blev tagna av hans fina version av den ukrainska nationalsången, säger lagkapten Tobias Gustafsson och fortsätter:

– Sen att även det ukrainska landslaget var på plats och sjöng med gjorde saken ännu mer speciell, och man såg att det var speciellt för dem också.

Den skönsjungande Kyryll Voieikov är åtta år men är nu, tillsammans med sin lillasyster och mamma, på flykt från kriget i Ukraina och hans hemstad Kiev. Hans pappa är fortfarande kvar i Ukraina som soldat.

– En annan får känslor då man står där och hör det och då kan man inte ens föreställa sig vad de går igenom. De är starka, det är otroligt inspirerande och samtidigt emotionellt att se dem orka vara här, säger Tobias Gustafsson.

Efter mötet mot Finland var många ur truppen berörda och blev snabbt överens om att försöka bjuda tillbaka till Kyryll och hans familj. 

– När han sjöng den ukrainska nationalsången så kände nog de flesta av oss att det var stort. Kriget blev väldigt nära och verkligt. Det hördes i hans röst och inlevelse så det blev som en klump i magen och tårades i ögonen, säger Mika Packalén, team manager för Sveriges herrlandslag:

– Vi kontaktade arrangören och frågade om det fanns tillfälle för de att komma till någon av våra matcher och glädjande nog kunde de medverka under lördagen.

Landslaget tog hand om honom

Så när landslaget anlände till hallen i Koceni stod hedersgästen vid entrén och fick direkt ta emot en signerad matchtröja från alla spelare och sedan starta matchen med tekning för Sveriges del. 

– Vi ser nu, vid sådana här tillfällen är innebandyn är så mycket mer än bara en sport och förhoppningsvis gjorde vi hans dag. Det såg ut som han hade roligt i alla fall och det är det minsta vi kunde göra, säger lagkapten Gustafsson och får medhåll av Mika Packalén:

– Tack till arrangören i Lettland och Norge som gjorde det här möjligt och ville vara med och bjuda honom på den här upplevelsen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.