Total oenighet, styrelse står mot sektion

Mitt under friidrotts-VM i USA kommer rapporterna om total splittring i en klassisk klubb i vardagens friidrotts-Sverige. 

Ärla IF har en stark och framgångsrik tradition i och runt Eskistuna. Men när en visselblåsare ville slå larm om en ”osund verksamhet” var det inledningen till flera år med osämja, håda ord och skilda uppfattningar.

Det är huvudstyrelsen mot friidrottssektionen och de har totalt motsatt uppfattning om bakgrund, beteende och åtgärder., Nu råder ett ”Vi och dom” och i yttersta fall kan det bli aktuellt att lägga ned klubben!

Friidrottsentusiasterna hävdar också att de har jobbat ihop 1 miljon kronor och att huvudstyrelsen nu lägger beslag på pengarna.

Upptakten var ett brev från en visselblåsare till Ärla IF:s huvudstyrelse, och det följdes av ytterligare två larmrapporter som innebar att RF/Sist samt Friidrottsförbundet blev inblandade.

Visselblåsnings regelverk

Utredningar inleddes, möten enskilt och i grupp hölls, men i dag har huvudstyrelsen och Friidrottssektionen mycket olika åsikter om vad som beslutades, om konnsekvensernaoch inte minst om hur framtiden ska formas.

- Det här är jättetråkigt och drabbar så många människor. Vi har handlat enligt RF:s och Friidrottsförbundets rekommendationer vid visselblåsning och vi har försökt prata med de inblandade, säger klubbens ordförande, Joakim Granberg, som anser att de berörda har fått komma till tals.

Huvudstyrelsen tog beslut om att vissa ledare inte fick fortsätta att vistas på idrottsplatsen och att inte heller träna ungdomar.  

- Bland de ledare som har drabbats finns en helt annan uppfattning.

- Anklagelserna om grova misstag riktades mot oss. De har inte ens frågat eller ens undersökt fakta. Vi är båda anklagade och numera avstängda, utan att vi har blivit tilltalade, betonar Janne Ekström, mångårig tränare och ordförande i friidrottssektionen. 

- Huvudstyrelsen vill utplåna sektionen, det är min bestämda uppfattning. 

Nu har det gått så långt att polisen tittar på turerna och undersöker om det är ett ärende för en förtalsprocess.

"Jag var komplett oduglig"

Allt har ett ursprung, enligt Janne Ekström, från en resa hem från ett landslagsuppdrag i sydvästra Sverige för några år sedan. Han som tränare och chaufför.

Han hade sällskap i bilen av en atlet som började klaga på situationen i klubben och i synnerhet på honom.

 -Jag var oduglig på allt. Och vi två som hade jobbat ihop i flera år och nått framgångar, även på SM-nivå.

Väl hemma i Eskilstuna återvände vardagen och kritiken. Adepten gav sig inte och periodvis upphörde också samarbetet – för att sedan återuppas. 

- Men utan att vi gick in i sak på vad som var så totalt fel, berättar Janne Ekström .

- Efter ett halvår nåddes han plötsligt av ryktet av att vara anmäld.

- Av vem, för vad, svarade jag. Jag begrep först ingenting. Men det påstods att jag hade mobbat aktiva och jag var olämplig som idrottsledare. Jag chockades, allt var lögn och påhitt.

han fick också beskedet att han inte var önskvärd längre i föreningen.

- Allt raseras nu, det vi har byggt upp under många år raseras - och det är våra klubbkamrater som knuffar bort oss och vi vet inte varför. Allt har blivit så totalt fel, ja rent tragiskt, säger Janne Ekström.

Han har gett upp och lämnat föreningen. Andra ledare känner sig motarbetade och har heller ingen lust att fortsätta.

Totalt tre visselblåsningar

Ortdförande Jakim Granberg hänvisar till den ordning som gäller när en visselbåsare agerar. 

Senare tillkom ytterligare larm två så skandalen växte och växer - en utväg  är omöjlig att skönja.

En välmående och en fungerande klubb spricker, och risken är överhängande att Ärla IF:s friidrott går under. Konfrontationen är maximal.

- Vi har haft så många samtal och möten där vi har gett dem möjligheter att förklara och ge sin syn, så jag känner inget dåligt samvete, fastslår Joakim Granberg.

Thomas Ejderhov

Fakta

Huvudstyrelsen i Ärla IF har på föreningens hemsida presenterat mer fakta. https://idrottonline.se/ArlaIF/

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.