Total oenighet, styrelse står mot sektion

Mitt under friidrotts-VM i USA kommer rapporterna om total splittring i en klassisk klubb i vardagens friidrotts-Sverige. 

Ärla IF har en stark och framgångsrik tradition i och runt Eskistuna. Men när en visselblåsare ville slå larm om en ”osund verksamhet” var det inledningen till flera år med osämja, håda ord och skilda uppfattningar.

Det är huvudstyrelsen mot friidrottssektionen och de har totalt motsatt uppfattning om bakgrund, beteende och åtgärder., Nu råder ett ”Vi och dom” och i yttersta fall kan det bli aktuellt att lägga ned klubben!

Friidrottsentusiasterna hävdar också att de har jobbat ihop 1 miljon kronor och att huvudstyrelsen nu lägger beslag på pengarna.

Upptakten var ett brev från en visselblåsare till Ärla IF:s huvudstyrelse, och det följdes av ytterligare två larmrapporter som innebar att RF/Sist samt Friidrottsförbundet blev inblandade.

Visselblåsnings regelverk

Utredningar inleddes, möten enskilt och i grupp hölls, men i dag har huvudstyrelsen och Friidrottssektionen mycket olika åsikter om vad som beslutades, om konnsekvensernaoch inte minst om hur framtiden ska formas.

- Det här är jättetråkigt och drabbar så många människor. Vi har handlat enligt RF:s och Friidrottsförbundets rekommendationer vid visselblåsning och vi har försökt prata med de inblandade, säger klubbens ordförande, Joakim Granberg, som anser att de berörda har fått komma till tals.

Huvudstyrelsen tog beslut om att vissa ledare inte fick fortsätta att vistas på idrottsplatsen och att inte heller träna ungdomar.  

- Bland de ledare som har drabbats finns en helt annan uppfattning.

- Anklagelserna om grova misstag riktades mot oss. De har inte ens frågat eller ens undersökt fakta. Vi är båda anklagade och numera avstängda, utan att vi har blivit tilltalade, betonar Janne Ekström, mångårig tränare och ordförande i friidrottssektionen. 

- Huvudstyrelsen vill utplåna sektionen, det är min bestämda uppfattning. 

Nu har det gått så långt att polisen tittar på turerna och undersöker om det är ett ärende för en förtalsprocess.

"Jag var komplett oduglig"

Allt har ett ursprung, enligt Janne Ekström, från en resa hem från ett landslagsuppdrag i sydvästra Sverige för några år sedan. Han som tränare och chaufför.

Han hade sällskap i bilen av en atlet som började klaga på situationen i klubben och i synnerhet på honom.

 -Jag var oduglig på allt. Och vi två som hade jobbat ihop i flera år och nått framgångar, även på SM-nivå.

Väl hemma i Eskilstuna återvände vardagen och kritiken. Adepten gav sig inte och periodvis upphörde också samarbetet – för att sedan återuppas. 

- Men utan att vi gick in i sak på vad som var så totalt fel, berättar Janne Ekström .

- Efter ett halvår nåddes han plötsligt av ryktet av att vara anmäld.

- Av vem, för vad, svarade jag. Jag begrep först ingenting. Men det påstods att jag hade mobbat aktiva och jag var olämplig som idrottsledare. Jag chockades, allt var lögn och påhitt.

han fick också beskedet att han inte var önskvärd längre i föreningen.

- Allt raseras nu, det vi har byggt upp under många år raseras - och det är våra klubbkamrater som knuffar bort oss och vi vet inte varför. Allt har blivit så totalt fel, ja rent tragiskt, säger Janne Ekström.

Han har gett upp och lämnat föreningen. Andra ledare känner sig motarbetade och har heller ingen lust att fortsätta.

Totalt tre visselblåsningar

Ortdförande Jakim Granberg hänvisar till den ordning som gäller när en visselbåsare agerar. 

Senare tillkom ytterligare larm två så skandalen växte och växer - en utväg  är omöjlig att skönja.

En välmående och en fungerande klubb spricker, och risken är överhängande att Ärla IF:s friidrott går under. Konfrontationen är maximal.

- Vi har haft så många samtal och möten där vi har gett dem möjligheter att förklara och ge sin syn, så jag känner inget dåligt samvete, fastslår Joakim Granberg.

Thomas Ejderhov

Fakta

Huvudstyrelsen i Ärla IF har på föreningens hemsida presenterat mer fakta. https://idrottonline.se/ArlaIF/

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.