Total oenighet, styrelse står mot sektion

Mitt under friidrotts-VM i USA kommer rapporterna om total splittring i en klassisk klubb i vardagens friidrotts-Sverige. 

Ärla IF har en stark och framgångsrik tradition i och runt Eskistuna. Men när en visselblåsare ville slå larm om en ”osund verksamhet” var det inledningen till flera år med osämja, håda ord och skilda uppfattningar.

Det är huvudstyrelsen mot friidrottssektionen och de har totalt motsatt uppfattning om bakgrund, beteende och åtgärder., Nu råder ett ”Vi och dom” och i yttersta fall kan det bli aktuellt att lägga ned klubben!

Friidrottsentusiasterna hävdar också att de har jobbat ihop 1 miljon kronor och att huvudstyrelsen nu lägger beslag på pengarna.

Upptakten var ett brev från en visselblåsare till Ärla IF:s huvudstyrelse, och det följdes av ytterligare två larmrapporter som innebar att RF/Sist samt Friidrottsförbundet blev inblandade.

Visselblåsnings regelverk

Utredningar inleddes, möten enskilt och i grupp hölls, men i dag har huvudstyrelsen och Friidrottssektionen mycket olika åsikter om vad som beslutades, om konnsekvensernaoch inte minst om hur framtiden ska formas.

- Det här är jättetråkigt och drabbar så många människor. Vi har handlat enligt RF:s och Friidrottsförbundets rekommendationer vid visselblåsning och vi har försökt prata med de inblandade, säger klubbens ordförande, Joakim Granberg, som anser att de berörda har fått komma till tals.

Huvudstyrelsen tog beslut om att vissa ledare inte fick fortsätta att vistas på idrottsplatsen och att inte heller träna ungdomar.  

- Bland de ledare som har drabbats finns en helt annan uppfattning.

- Anklagelserna om grova misstag riktades mot oss. De har inte ens frågat eller ens undersökt fakta. Vi är båda anklagade och numera avstängda, utan att vi har blivit tilltalade, betonar Janne Ekström, mångårig tränare och ordförande i friidrottssektionen. 

- Huvudstyrelsen vill utplåna sektionen, det är min bestämda uppfattning. 

Nu har det gått så långt att polisen tittar på turerna och undersöker om det är ett ärende för en förtalsprocess.

"Jag var komplett oduglig"

Allt har ett ursprung, enligt Janne Ekström, från en resa hem från ett landslagsuppdrag i sydvästra Sverige för några år sedan. Han som tränare och chaufför.

Han hade sällskap i bilen av en atlet som började klaga på situationen i klubben och i synnerhet på honom.

 -Jag var oduglig på allt. Och vi två som hade jobbat ihop i flera år och nått framgångar, även på SM-nivå.

Väl hemma i Eskilstuna återvände vardagen och kritiken. Adepten gav sig inte och periodvis upphörde också samarbetet – för att sedan återuppas. 

- Men utan att vi gick in i sak på vad som var så totalt fel, berättar Janne Ekström .

- Efter ett halvår nåddes han plötsligt av ryktet av att vara anmäld.

- Av vem, för vad, svarade jag. Jag begrep först ingenting. Men det påstods att jag hade mobbat aktiva och jag var olämplig som idrottsledare. Jag chockades, allt var lögn och påhitt.

han fick också beskedet att han inte var önskvärd längre i föreningen.

- Allt raseras nu, det vi har byggt upp under många år raseras - och det är våra klubbkamrater som knuffar bort oss och vi vet inte varför. Allt har blivit så totalt fel, ja rent tragiskt, säger Janne Ekström.

Han har gett upp och lämnat föreningen. Andra ledare känner sig motarbetade och har heller ingen lust att fortsätta.

Totalt tre visselblåsningar

Ortdförande Jakim Granberg hänvisar till den ordning som gäller när en visselbåsare agerar. 

Senare tillkom ytterligare larm två så skandalen växte och växer - en utväg  är omöjlig att skönja.

En välmående och en fungerande klubb spricker, och risken är överhängande att Ärla IF:s friidrott går under. Konfrontationen är maximal.

- Vi har haft så många samtal och möten där vi har gett dem möjligheter att förklara och ge sin syn, så jag känner inget dåligt samvete, fastslår Joakim Granberg.

Thomas Ejderhov

Fakta

Huvudstyrelsen i Ärla IF har på föreningens hemsida presenterat mer fakta. https://idrottonline.se/ArlaIF/

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.